Malzemeler:
Fesleğen
Servi yaprağı (Öksürüğü yatıştırır, balgamı azaltır.)
Ekinezya
Mürver çiçeği
Okaliptüs (Nefesi açar.)
Günlük (Özellikle balgamlı öksürük için iyidir.)
Zencefil
Lavanta
Limon kabuğu
Kekik (Üst solunum yolu enfeksiyonları için faydalıdır.)
Nane (Öksürüğü yatıştırır.)
Biberiye
Toz arnavut biberi (Tahriş olmuş boğaz için)
Çemen otu (Tahriş olmuş boğaz için)
Ardıç meyvesi (Tahriş olmuş boğaz için)
Meyankökü (Tahriş olmuş boğaz için)
Tıbbi hatmi kökü (Tahriş olmuş boğaz için)
Yapılışı:
1. Seçtiğiniz bitki karışımından 6 tatlı kaşığı (ya da yarım bardak) kadar ayırın ve üzerine 1,5 su bardağı kaynar su ilave ederek 20 dakika boyunca demleyin.
2. Sonra iyice süzün. Elde ettiğiniz bitki çayı miktarı kadar balı küçük, derin ve kalın tabanlı bir tencereye boşaltın. Üzerine bitki çayını ekleyin. Burada tencerenin dibinin kalın ve kenarlarının uzun olması, karışımın aşırı kaynamasını ve yanmasını önleyecektir.
3. Karışımın altını açın ve tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırarak yaklaşık 30 dakika kaynatın.
4. Karışım iyice sertleşip piştikten sonra ocağın altını kapatın ve karışımı soğuması için bir fırın tepsisine alın. Yanmadan şekillendirebileceğiniz kadar soğuması 15 ila 30 dakika kadar sürebilir.
5. Karışım soğuyana kadar, pastilleri şekillendirmek için hazırlığınızı yapın. Temiz bir silikon yüzey, pişirme kağıdı ya da balmumu kağıt kullanabilirsiniz. Yapışmayı önlemek için kakao tozu, tarçın, pudra şekeri, toz acı biber gibi unsu malzemeler tercih edebilirsiniz.
6. Sertleşen karışımı kesmek için makas veya bıçak kullanın. Uzun şeritler halinde kesin, parçalara ayırın ve şekillendirmek için, seçtiğiniz tozu döktüğünüz tezgaha alın. Küçük yuvarlaklar şeklinde hazırladığınız pastilleri içine biraz yapışmaz tozunuzdan (tarçın, şeker vs.) koyduğunuz kavanoza atın ve birkaç kez sallayın. Etrafına toz bulaşmış yuvarlak pastillerinizi pişirme kağıdına sararak kavanoza ya da saklama kabına aktarın.
Şifa olsun.