Her yaşta görülebilen böbrek taşları, çeşitli minerallerin bir araya gelmesi ile meydana getirdiği sert yapılardır. Yaygın olarak erkeklerde görülen böbrek taşları, çoğu zaman tedavi sonrası tekrar oluşma eğilimindedirler. Tedavisi yapılmadığı takdirde böbreklerde basıncın artmasına ve böbrek kanallarında ciddi tıkanmalar ile böbreklerin işlevlerini yerine getirmesinde problemlere neden olabilirler.
BÖBREK TAŞI TEŞHİSİ
Börek taşlarının tespiti ve teşhisi esnasında laboratuvar testlerinin yanı sıra ultrasonografi, röntgen, idrar analizi, üreteroskopi (URS) ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Böbrek taşlarının çeşidi, boyutu ve böbreğe olan yerleşimi gerekli tanı ve teşhisler ile belirlendikten sonra böbrek taşı için gerekli tedavi yöntemi izlenir.
BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Omurganın her iki kısmında bulunan böbreklerde ortaya çıkan taşlar, genetik faktörler başta olmak üzere, idrar yolu enfeksiyonları, obezite, doğumsal problemler, böbreklerdeki mevcut hastalıklar ve geçmeyen bağırsak sorunları gibi pek çok problemden gelişebilir. Genel hatları ile böbrek taşı belirtilerine ilişkin detaylar şöyle sıralanabilir; -İdrara fazla çıkma isteği -İdrarda kan -Mide bulantısı, kusma -İdrara çıkmada zorluk ya da az idrar yapma -Ateş, titreme Aynı zamanda hastaların bazılarında bu belirtilerin hiç birine rastlanmamaktadır.