Böbrek Taşı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücuttaki hayati organlardan biri de böbreklerdir. Vücuttaki atıkları uzaklaştırmak gibi son derece önemli görevlere sahiptirler. Halk arasında taş olarak ifade edilen; oksalat, kalsiyum ve ürik asitin idrarda fazla olması halinde kanallarda birikerek bireylere sancılı anlar yaşatır. Böbreklerde kalıcı hasarlar oluşmaması adına doktor kontrolü altında tedavi edilmesi son derece önem arz etmektedir. Peki, böbrek taşı nedir, belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar… 

Böbrek taşları düşürülmesi esnasında üreterde bir tıkanıklık meydana gelir. Bu durum şiddetli ağrılar ile kendini göstermektedir. Özellikle ağrılar sırtta, böbrek kısmında, alt karın bölgesi, kaburgalar ve kasıklarda meydana gelmektedir. Bu ağrıları geçirmek için ağrı kesiciler faydasızdır. Böbrekleriniz ve genel sağlığınızı korumak adına zamanında teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Şayet böbrek taşı rahatsızlığınız var ve ağrılarınız yoksa bile mutlaka tedaviniz gerçekleşmelidir. İşte börek taşı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları…

Böbrek Taşı Nedir?

Her yaşta görülebilen böbrek taşları, çeşitli minerallerin bir araya gelmesi ile meydana getirdiği sert yapılardır. Yaygın olarak erkeklerde görülen böbrek taşları, çoğu zaman tedavi sonrası tekrar oluşma eğilimindedirler. Tedavisi yapılmadığı takdirde böbreklerde basıncın artmasına ve böbrek kanallarında ciddi tıkanmalar ile böbreklerin işlevlerini yerine getirmesinde problemlere neden olabilirler.

BÖBREK TAŞI TEŞHİSİ 

Börek taşlarının tespiti ve teşhisi esnasında laboratuvar testlerinin yanı sıra ultrasonografi, röntgen, idrar analizi, üreteroskopi (URS) ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Böbrek taşlarının çeşidi, boyutu ve böbreğe olan yerleşimi gerekli tanı ve teşhisler ile belirlendikten sonra böbrek taşı için gerekli tedavi yöntemi izlenir.

 

BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

 Omurganın her iki kısmında bulunan böbreklerde ortaya çıkan taşlar, genetik faktörler başta olmak üzere, idrar yolu enfeksiyonları, obezite, doğumsal problemler, böbreklerdeki mevcut hastalıklar ve geçmeyen bağırsak sorunları gibi pek çok problemden gelişebilir. Genel hatları ile böbrek taşı belirtilerine ilişkin detaylar şöyle sıralanabilir; -İdrara fazla çıkma isteği -İdrarda kan -Mide bulantısı, kusma -İdrara çıkmada zorluk ya da az idrar yapma -Ateş, titreme Aynı zamanda hastaların bazılarında bu belirtilerin hiç birine rastlanmamaktadır.

 

Böbrek Taşı Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek taşı tedavisinde taşın büyüklüğü esas alınır. Çünkü küçük taşlar zaman zaman kendiliğinden düşebilirken, büyük bir taşın kendiliğinden düşme ihtimali oldukça azdır. Böbrek taşı tedavisinde taşın çeşidi, boyutuna göre bir iyileşme planı izlenir.

 Taşların bazıları ilaçlar ile eritilebilirken bazıları için ise cerrahi bir operasyon gerekebilir. Özellikle ilaç tedavisi görenlerin bir yandan da bol su tüketmeleri önerilmektedir. Ameliyatların yanı sıra günümüzde özellikle erimeyen ve belli boyutlara sahip olan taşlara şok dalgaları verilerek taş kırma operasyonu gerçekleştirilebilir. Ayrıca üreteroskopi yöntemi ile de taş çıkarma ve kırma işlemi yapılmaktadır. Börek taşı tedavisinde tercih edilen diğer bir yöntem ise kapalı böbrek taşı ameliyatıdır. 

Belirttiğimiz bu tedavi seçeneklerinden hangisinin sizin için uygun olacağı konusunda doktorunuz doğru bir karar vererek tedavi sürecinizi başlatacaktır.

Aşağıdaki Haberler de İlginizi Çekebilir

Böbrek Sağlınız için Dikkat Etmeniz Gereken 14 Madde
Bende Olmaz Demeyin! Böbrek Taşı Neden Olur?

Popüler İçerikler

Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı