BMGK, Erdoğan'ın Kıbrıs Konusundaki Tutumunu Kınadı; Dışişleri'nden Yanıt Gecikmedi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye'nin Kıbrıs'ta iki devlet açıklaması ve Maraş'ın açılması kararını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı ise kınama kararına tepki göstererek 'Ada’daki gerçeklerle bağdaşmayan açıklamaları tümüyle reddediyoruz' açıklaması yaptı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kıbrıs'la ilgili son gelişmeleri değerlendirmek için acilen toplandı. İngiltere’nin önceki gün Maraş konusunda hazırladığı başkanlık açıklaması 15 üyeli konsey tarafından kabul edildi.

Konsey, açıklamasında, Türkiye ve KKTC liderlerinin Maraş’ın kısmen yerleşime açılması planını kınadı ve kararın derhal geri alınması çağrısında bulundu

BM kararlarına uyun, gerilimi arttırmayın”

BM Güvenlik Konseyi’nde bugün kabul edilen İngiltere’nin hazırladığı başkanlık açıklaması metninde, Maraş açılımı kınanarak Türk hükümetinden Maraş bölgesinin kısmen yeniden açılması konusundaki kararından geri adım atmasını isteniyor. Yıllardır bölünmüş adada gerilimi arttırabilecek, tek taraflı, BMGK kararlarına uymayan eylemlerden kaçınma çağrısında bulunuluyor.

Başkanlık açıklamasında, Maraş bölgesinin BM yönetimine devredilmesi de dahil olmak üzere Güvenlik Konseyi kararlarına uyulmasının önemi vurgulanıyor.

Açıklamada ayrıca BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs halkının isteklerine uygun, iki toplumlu, iki bölgeli ve siyasi eşitliğe dayalı federasyon temelinde, kalıcı, kapsamlı ve 'adil' bir çözüme yönelik kararlılığının yeniden altı çiziliyor.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurban Bayramı'nın ilk gününe de denk gelen Kıbrıs harekatının 57. Yıldönümünde, 20 Temmuz günü yaptığı konuşmada, 'Maraş'ta hayat yeniden başlayacaktır' demiş, açılımın, Kapalı Maraş'ın yüzde 3,5'una tekabül eden pilot bölgeyi kapsayacağını söylemişti.

AKP teşkilatlarıyla bayramlaştığı videosunda ise Erdoğan 'Artık bizim için Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs diye bir olay kalmamıştır' ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan şöyle konuşmuştu:

'Biliyorsunuz Kıbrıs Türkü kardeşlerimiz yıllarca kendilerini sahte vaatler, yalanlarla, iki yüzlülükle aldatanlara cevaplarını bir süre önce açıkladıkları yeni bir kararla verdiler. Artık Kıbrıs Türklerinin uluslararası görüşmelerde masadaki tek talebi, egemen devlet statülerinin tanınmasıdır. Bunun dışındaki tüm teklifler geçerliliğini yitirmiştir. Artık bizim için Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs diye bir olay kalmamıştır. Bizim için sadece Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin mevcut sıkıntıları içindeki bağımsız devletler vardır.'

Dışişleri Bakanlığı: Açıklamayı reddediyoruz

AFP'ye konuşan diplomatlara göre kınama kararı Çarşamba günü açıklanacaktı. Ancak Erdoğan'a yönelik dilin sertleştirilmesi konusundaki talepler üzerine tartışma iki gün boyunca sürdü. 

Bu sebeple, bir lidere BMGK'nın 15 üyesinin birden onayıyla yapıldığı nadir görülen kınama açıklaması, Cuma gününe kaldı. 

Dışişleri Bakanlığı ise 'BM Güvenlik Konseyi tarafından yapılan başkanlık açıklamasını ve çeşitli ülkelerden gelen temelsiz iddiaları ve adadaki gerçeklikle uyumsuz açıklamaları reddediyoruz' dedi.

👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bir kısmı geçen sene Ekim ayında açılmıştı

Kıbrıs'ta kuzey ve güneydeki Türk ve Rum yönetimleri arasında bir tampon bölge var. 

Tampon bölgenin en doğusunda, dünyanın en güzel sahillerinden birine sahip, 1974 öncesi Ada'nın turizm gelirlerinin yüzde 53'ünün geldiği Maraş bölgesi, 46 yıldır kapalıydı.

Bölgedeki mülklerin çoğu, o dönem uluslararası turizm yatırımcılarına ve Rumlara ait. Türk tarafı, Maraş'ı müzakerelerde güçlü bir pazarlık kozu olarak elinde bulunduruyordu.

Kapalı Maraş'ın sahildeki yaklaşık 2 kilometrelik kısmı ve sahilin arka caddesi olan Demokrasi Caddesi, 8 Ekim 2020'de, halkın polis ve asker kontrolünde yaya geçişleri için açılmıştı.

VOA ve BBC Türkçe

Akdeniz'in Las Vegas'ıydı: Marilyn Monroe ve Kraliyet Ailesinin Müdavimi Olduğu, 74'te Tamamen Kapalı Maraş
46 Yıldır Kapalı Olan Maraş Sahillerinin Bir Kısmı Tepkilere Rağmen Halka Açıldı

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
24.07.2021

Eskiden Kıbrıs’a sırf dış güçler engelliyor diye yardım edememiştik şimdi onlara baş kaldırıyoruz…

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ