BM İnsan Hakları Konseyi, her geçen gün insan hayatında daha büyük bir öneme sahip olan internete erişimin engellenmesinin insan hakları ihlali olduğunu vurguladı. Erişimi engelleyen ülkeler kınandı.
BM İnsan Hakları Konseyi, her geçen gün insan hayatında daha büyük bir öneme sahip olan internete erişimin engellenmesinin insan hakları ihlali olduğunu vurguladı. Erişimi engelleyen ülkeler kınandı.
Deutsche Welle'de yer alan habere göre; BM İnsan Hakları Konseyi, internet erişimini engelleyen ve internette sansür uygulayan ülkeleri kınadı, bu engellemeleri 'insan hakkı ihlali' diye tanımladı. Konsey, insanların normal yaşamlarındaki haklarının, internette de geçerli olduğuna dikkat çekti.
BM İnsan Hakları Konseyi'nde karara karşı çıkan ülkeler, Rusya, Çin, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Hindistan da eleştirildi. BM, dünya nüfusunun yarısının internette sansür uygulayan ülkelerde yaşadıklarına dikkat çekti. Kararda, olumsuz bildirimlere karşı 'korunma' sağlanmasından, dış dünyaya yönelik haber paylaşımının engellenmesinden ya da bir ülkedeki vatandaşları dış dünyadaki bilgi ve haberlerden 'koruma' amaçlı yapılan tüm erişim yasaklarını 'insan hakkı ihlali' olarak tanımladı.
Hemen her ülkede internette güvenlik kaygıları söz konusu. Ancak BM, insanların normal yaşamlarındaki tüm insan haklarının internette de geçerli olduğunu belirtti. BM, internetin bir insan hakkı olduğuna ve bu insan hakkının korunması gerektiğine dikkat çekti. BM kararının hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak kararla, eleştirilerin odağındaki ülkeler üzerindeki baskının artırılması hedefleniyor.
Turkiyede bunun onemi tam kavranabilmis degil. twitterin, internetin engellenmesi bir luksun kisitlanmasi gibi algilaniyor ama tam tersine insanlarin en temel haklarina, haber alma ve kendini ozgurce ifade etme haklarina yapilan direk tecavuzdur. Hos turkiyede kendini ifade etme ve haber alma ozgurlugunun onemi kavranabilmis degerler degil. Soyle diyim haber alma, ifade ozgurlugu olamayan toplumlarda tepedeki oligarsi istedigi her yalani soyliyebilir ve ulkeyi somururken halki istedigi her gerceklige inandirabilir. Bunun nerelere gidebildigini gormek icin kuzey koreye, eski demir perde dunyasina bakmak yeterli olur. K.korede milyonlarca kisi aclikdan olurken halk hala kendini dunyadaki en sansli toplumlardan biri saniyor. Bakalim biz bu citayi ne kadar ileri tasiyabilecez.
#rteHapseGitsinBıktık
Hukuki bir bağlayıcılık yok tabii ki. BM 2011'de AB de 2014'te internet erişiminin temel hak sayıldığı kararını almıştı. Belirli bir gelişmişlik seviyesindeki ülkeler insanlarını eğiterek, farkında olmalarını sağlayarak özdenetimi artırırken bazı ülkeler siyasi otoritesine uymayan yerleri throttling denilen yöntemle yasaklamayı kendi hakkı olarak gördü. Hem elimden başka bir şey gelmediği hem de şaşkınlığımı gösterdiği için sadece gülüyorum.