BM'den Cizre İçin Bağımsız Soruşturma Çağrısı

Birleşmiş Milletler insan hakları yetkilisi Türkiye'nin güney doğusundan gelen ihlâl haberlerini 'endişe verici' diye niteledi, bağımsız soruşturma açılması çağrısı yaptı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Türkiye hükümetinden daha önce de defalarca bağımsız insan hakları denetçilerinin çalışmasına izin vermesini istemiş ancak şimdiye kadar olumlu bir yanıt almamıştı. Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç ise yapılan çağrıyı eleştirerek 'BM birimlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgemizi ziyaret taleplerine olumlu yanıt verilmediği yönündeki ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir.' dedi.

BM'nin İnsan Hakları birimi şefi olan Ürdünlü diplomat Hüseyin, 2 Mart'ta sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı Cizre'deki operasyonlarla ilgili BM'nin Twitter hesabından görüntülü bir açıklama yayınladı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Hüseyin, mesajının başında önce PKK ve bağlantılı grupları kınayarak 'PKK ile bağlantılı grupların Cizre'deki ve diğer bölgelerdeki yasa dışı faaliyetlerini şiddetle kınıyorum ve terörist faaliyetler nedeniyle hayatını kaybedenler için üzüntülerimi dile getiriyorum' dedi.

Hüseyin, Türkiye'ye ise, 'Türkiye'nin halkı koruma görevini yerine getirip, güvenliği sağlama adına terörle mücadele operasyonlarını gerçekleştirirken, yetkililerin temel insan haklarına saygı göstermesi esastır. İşkence, yargısız infaz, keyfî gözaltı ve orantısız öldürücü güç kullanmayı yasaklayan BM yasalarına uymak zorundadır' diye konuştu.

Hüseyin, Türkiye'yi de bağımsız soruşturma yürütecek ekibin bölgede engellenmeden gezebilmesine izin vermeye çağırdı

Emrah Gürel / AP

Yapılan açıklamada Zeyd el Hüseyin, kendilerine Aralık ayı ortalarından Mart ayı başlarına kadar Cizre'de Türk ordusu ve güvenlik güçleri tarafından işlendiği ileri sürülen ihlâllerle ilgili bir dizi 'çok endişe verici' haberin ulaştığını söyledi.

Cizre'deki üç bodrum

'Orantısız yıkım' BM insan hakları sözcüsünün dile getirdiği iddialar arasında.

Açıklamada, bu haberlerde geçen iddialar arasında, kadın ve çocuklar da dahil, silahsız sivillere keskin nişancılarca veya tank ve diğer zırhlı araçlardan kasten ateş açılmasının da bulunduğu kaydedildi.

BM insan hakları yetkilisinin açıklamasında, bölgeden işkence, keyfi gözaltı, sivillere ait binaların orantısız tahribi haberlerinin de geldiği kaydediliyor.

Zeyd Raad el Hüseyin: Üç bodrum katına sığınmış 100 kişinin yakılarak öldürüldüklerine ilişkin haberler 'kaygı verici'

Ama el Hüseyin, Cizre'de güvenlik kuvvetlerinin kuşattığı üç bodrum katına sığınmış 100 kişinin yakılarak öldürüldüklerine ilişkin haberleri 'bunlar arasında en kaygı verici olan' diye niteliyor.

BM'den Cizre Görüntülerine Soruşturma Çağrısı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Türkiye hükümetinden daha önce de defalarca bağımsız insan hakları denetçilerinin çalışmasına izin vermesini istemiş ancak şimdiye kadar olumlu bir yanıt almamıştı.

78 Gün Süren Yasağın Ardından 35 Fotoğraf ile Cizre

Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK'nın şehir örgütlenmesinin açtığı hendeklere karşı yapılan operasyonlar çerçevesinde Aralık ayı ortalarından Mart ayı başına kadar sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı.

Dışişleri'nden BM'ye yanıt: Kabul edilmesi mümkün değil

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç konuyla ilgili olarak, “BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin tarafından ülkemize ilişkin olarak 10 Mayıs 2016 tarihinde yapılan ve son derece yanlı bir bakışla kaleme alınan açıklamaları teessürle karşılanmıştır” dedi.

Sözcü, Türkiye’nin PKK, DEAŞ ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin kanlı eylemleriyle aynı anda mücadele ederken, Güneydoğu Anadolu’daki operasyonlar sırasında “özgürlük-güvenlik dengesinin sağlanması için azami özenin gösterildiğini ve tüm tedbirlerin yasal çerçevede alındığını söyledi.

Tanju Bilgiç, “BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’in BM birimlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgemizi ziyaret taleplerine olumlu yanıt verilmediği yönündeki ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir. Güneydoğu Anadolu Bölgemiz, insan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlarca rahatlıkla ziyaret edilebilmektedir. Son olarak 2016 yılı Mart ayında BM Zorla ve İrade Dışı Kaybolmalar Çalışma Grubu, Nisan ayında ise Avrupa insan hakları rejiminin temel organlarından olan Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları Komiseri Nils Muzniek Güneydoğu Anadolu Bölgemizi ziyaret ederek temaslarda bulunmuşlardır,” dedi.

BBC TürkçeAl Jazeera ve VOA

Popüler İçerikler

Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
10.05.2016

koyayım bm'nin götüne. terörü beslemesin ibneler bizim canımız yanıyo

10.05.2016

Irak'ta, Suriye'de, Filistin'de,Afrika ülkelerinde katledilmeyen insan kalmadı tüm bunları geç tarih boyunca yapmadığınız soykırım kalmadı.. Hangi birinin peşine düşüp sorguladınız da bu milletin kanseri olan pkk ya yapılan operasyonlara göz diktiniz be orospunun çocukları..Sizden ala katil mi var kanı bozuk ibneler..

Pasif Kullanıcı
10.05.2016

Ya kaldıralım 100 tane f 16 dümdüz edelim orayı.En fazla BM tazminat takar.Onu da cebimizden öderiz ne var yani 1 günde içmezsiniz sigara.1 günde bitecek iş sivillere zarar vermemek için aylardır devam ediyor.Köpeklerde hala konuşuyor katliam var diye.Cidden ayar oluyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (13)