Bloomberg'e Göre Seçimlerde Erdoğan'ı En Çok Ekonomi Zorluyor

Bloomberg, 14 Mayıs seçimlerine günler kala Türkiye'nin İstanbul dışındaki çevre büyük şehirlerinde ve yurt dışında seçim tercihlerini sorguluyor. Erdoğan için, 'Yıllardır ekonomik kaos yaşayan kızgın seçmenlerle karşı karşıya' denilirken, ekonomideki sorunların ana başlık olduğu dikkat çekerken, özellikle yurt dışında bu görüşün tam yer bulmadığı görülüyor. Anketlere göre, Erdoğan'ın ilk turda zafer elde etmesinin mümkün olmadığını söylerken, enflasyonun belli kesimlerde hayal kırıklığı yarattığına da dikkat çekiyor.

Türkiye'de ve yurt dışında seçmenlerin nabzını tutan Bloomberg, Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin önünde engeller olduğunu söylüyor.

Son yıllarda hızlanan enflasyonla yaşayan çalışan kesim ve gelecek endişesi taşıyan gençlerin yanında yurt dışında gurbetçiler üzerinde geçmiştekine göre azalan etkinin görüldüğü belirtilirken, yaklaşık 20 yıldır ülkeyi yöneten Erdoğan'ın ülkedeki sıkıntılardan dolayı, 14 Mayıs seçimlerinde ilk turda fazla oy alamayacağını öngörüyor.

Anketlerde son durum dikkat çekiyor.

'Anketlerin Anketi': 14 Ayrı Çalışmaya Göre Cumhurbaşkanlığı Yarışında Son Durum Ne?

Bugüne her seçimde Erdoğan'a oy verdiği belirtilen bir esnafın söylemlerine yer verilirken, ekonomi nedeniyle bu seçimlerde oyunun renginin değiştiğini söylediği belirtiliyor.

Son yıllardaki yüksek enflasyon, özellikle İstanbul ve büyük şehirlerde yüzde 100'ü aşarken, 2022 sonlarında ülkede yüzde 85 ile zirveye ulaşmıştı. Bu ay yüzde 50'nin altına düşen enflasyonda, konut, araba, gıda fiyatlarının birkaç yıl içinde yaklaşık 4 katına çıktığına dikkat çekiliyor.

Bu durumun dünyada artan enflasyondan çok ülkede uygulanan para politikası ve ekonomi yönetimi olduğu düşünülüyor. Son seçimden bu yana TL dolar karşısında değerini yüzde 75'ten fazla kaybederken, yabancı yatırımcıların da gitmesine neden oldu.

Ekonomistler, Türkiye'nin durumunu "yanlış giden ekonomi deneyine" bağlıyor.

Halk arasında 'hayal kırıklığı' olduğu gözlemlenirken, Erdoğan'ın geniş bir muhalefet koalisyonu karşısında olduğuna ve Kılıçdaroğlu karşısında ilk turda zafer kazanmasının beklenmediği belirtiliyor. 

Bloomberg'den Fırat Kozok, Çağan Koç ve Selcan Hacaoğlu, ekonomi için kritik önemdeki şehirlerden Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale ile yurt dışında en büyük seçmene sahip olunan Berlin'de Türklerle yaptığı görüşmelerde, sosyal değerler, yaş ve ücret konusunda derinden bölünmüş bir görünüm olduğunu aktarıyor.

Yaşlı ve muhafazakar seçmenlerin Erdoğan'a bağlılığının çoğunlukla sürdüğünü, ancak fakir ve genç seçmenlerde hayal kırıklığı olduğunu iletiyor.

2002 sonunda iktidara gelen Erdoğan'ın, Türkiye'de çok partili sisteme geçilen 1946 yılından bu yana en uzun siyasi istikrar yaşayan yönetici olduğu belirtilirken, 2018'de geniş yetkilere sahip bir cumhurbaşkanlığı sistemine geçilerek otoriter bir yönetim sergilediği belirtiliyor. 

14 Mayıs seçimlerinde adayların kazanmak için oyların yüzde 50'sinden fazlasına ihtiyacı olduğu vurgulanırken, ilk turda bu gerçekleşmezse iki hafta sonra yapılacak olan ikinci turda gerçekleşecek.

Son yıllardaki ekonomi ve otoriterleşme gençleri ve büyük şehirlerde yaşayanları daha çok etkiledi.

Eskişehir'de bir üniversite öğrencisi, Erdoğan'ı destekleyenleri anlamadığını belirterek, 'Öğünlerimizin maliyetini hesaplıyoruz, tasarruf etmek için bazı günler öğle yemeğini atlıyoruz' dedi. 

Yurt dışında Adana'dan Almanya'ya göç eden ve eğitim alan 24 yaşında Berlin'de iş arayan bir gencin 'Türkiye'de hükümet değişirse, ülkeme geri dönüp eğitim aldığım işi yapmak isterim' dediği iletildi.

Yine de yurt dışında yaşayan ve çoğu Almanya, Hollanda, Fransa ve Belçika'da bulunan yaklaşık 4 milyon Türk seçmen arasında bu görüşün yaygın olmadığı belirtiliyor.

Avrupa'da Erdoğan karşıtı çoğunluğun sol görüşlü ve Kürt kökenli 3. nesil gurbetçi seçmenler olduğu tahmin edilirken, 40 yıldır Berlin'de yaşayan 81 yaşındaki kasap çalışanının, 'Erdoğan'ın partisinin destekçisiyim. Bundan çekinmiyorum” ifadelerine de yer verildi.

Ekonomideki sorunlardan sorumlu tutulmasının yanında Erdoğan'ı güçlü ve kurtartıcı olan gören bir kesimden de bahsediliyor.

Balıkesir'de bir esnafın, 'Erdoğan'ın elinde olmayan sebeplerden dolayı ekonomik bir durgunluk yaşandı' ifadelerinin yanında 'Ama aynı zamanda bunu düzeltebilecek olan da o' sözleri dikkat çekiyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

"Erdoğan'ı Alt Edebilecek Adam" Dediler: Kemal Kılıçdaroğlu Dünyaca Ünlü Time Dergisine Konuştu!
Kemal Kılıçdaroğlu'na Neden 'Gandi' Benzetmesi Yapılıyor?
2.Turda Oy Verme Saat Kaçta Başlayıp Kaçta Bitecek? Saat Kaça Kadar Oy Verilebilir?

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR

en çok ekonomi zorluyor çünkü herkes balık hafızalı; kışın 50000 kişi ya ezilerek ya donarak ya da kaderine terk edilerek hayatını kaybetti

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ