Bizim Seçim Telaşıyla Geçirdiğimiz Koskoca Bir Ay Boyunca Teknoloji Dünyasında Neler Yaşandı?

Malumunuz, her ülkenin kendine özgü dertleri var.  Dolayısıyla bizim kafamıza taktıklarımızla teknoloji dünyasını şekillendiren ülkelerin dertleri de bir değil. Bakalım biz seçim rüzgârına kapılmışken geçtiğimiz ay hangi gelişmeler hayat buldu?

Tokyo Üniversitesi, robotik bir parmağın hareketi için bu parmağa bir insanın canlı kas dokusunu yerleştirdi. Tam da şöyle hareket etmeye başladı 👇

Tabii bunları gerçekleştirirken bir insandan doku transferi yapmaktansa kas üretebilen hidrojel tabakaları kullandılar. Dikkatle bakıldığında tıpkı insan kasları gibi gerilen kasın aksi yönündeki kas gevşiyor!

Bir robotik balık ne işe yarar?

Mürekkep balığından esinlenilerek üretilen bu robotik balık, silikondan yüzgeçleri ve esnek yapısıyla bir borunun içerisinde bile hareket ederek veri toplayabiliyor. Üstelik kendi kendine yön tayininde bulunduğu için kontrol derdi de yok.

Araştırmacılar bu akıllı robotik balığı önümüzdeki yıllarda sualtı veri toplama ve işleme teknolojileri için kullanmayı hedefliyor.

Alman otomobil markası Volkswagen, yüzde yüz elektrikle çalışan yarış otomobilini tanıttı.

Tesla'dan alışık olduğumuz heyecan veren hız seviyesini hayli geride bırakan bu model 680 beygir eşdeğerinde güç üretiyor. Yarış otomobili konseptinde ilkler arasında olan bu tasarımla içten yanmalı motorların performans vaadi de yavaş yavaş sönecek gibi görünüyor.

Bir Bitcoin zengini olsanız, yapacağınız en çılgın şey ne olurdu?

19 yaşında yıllar önce aldığı Bitcoinler sayesinde milyoner olan Erik Finman, 6 mekanik kola sahip Doktor Ahtapot karakterinin 4 kola sahip versiyonunu hayata geçirerek bu soruyu içten içe yanıtladı. 3 boyutlu yazıcılardan faydalandı, bir bilimkurgu efsanesine hayat verdi.

8 güçlü motor kullanan bu 'kostüm' bir fantezi olarak ortaya çıkmadı aslında.

Bu robotik kollar şimdilik hafif cisimleri kaldıracak kapasiteye sahip fakat Finman'ın yapmayı planladığı iyileştirmeler sayesinde bir otomobili bile tıpkı filmlerde olduğu gibi kaldırabilmek mümkün olacak!

Ayakta gereğinden fazla kalınan günlerin acısı ütopik bir icatla son buluyor.

İki ayrı pozisyonuyla kullanırken hem hareket edebilmeyi hem de istenildiği zaman oturabilmeyi sağlıyor. Çalışma hayatı hareketli sektörlerin önemli ihtiyaçlarından birine merhem olması düşünülen bu cihaz taşınmaya daha uygun bir geliştirmeyle bir anda hayatımıza dahil olabilir.

Tüm arazi şartlarında, herhangi bir eğimde çalışabilen çim biçme makinesiyle doğaya hakim olacak mıyız?

Çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak yapısıyla 6 metre genişliğinde bir alanda temizlik yapabiliyor, üstüne üstlük karşısına çıkan hemen her şeyi dize getirmesini sağlayan özel motoruyla da harika bir girişim örneği.

Microsoft, Amazon Go adıyla hizmet veren kasiyersiz ve ödeme noktasız alışveriş noktalarına bir alternatif olarak sahneye çıkıyor.

ABD'nin en büyük mağaza zincirlerinden Walmart'ta uygulamayı planladıkları bu sistemle müşteriler istediklerini aldıklarında mobil sistemler üzerinden gerekli işlemler yapılacak ve herhangi bir duraklama olmadan ödeme ve çıkış yapabilecekler.

Bilardo oynarken yapılan ince hesaplar bu artırılmış gerçeklik modülüyle artık kolayca formülize ediliyor.

Beyaz topun bulunduğu açıya göre yapılan ölçümle bilardoda ustalaşmak için gereken o detayları kolayca zihinlere kazımak mümkün olacak gibi görünüyor.

Köpekbalıkları ve kedibalıkları birbirini diğer hayvanlardan daha farklı görürler. Belki de uzak mesafelerden de olsa birbirlerini tanıyabilmek için bunu kullanıyorlar.

Eğer bir kedibalığı olsaydık diğer kedibalıklarını şöyle görürdük ☝️

Bunun sebebi derilerinde bulunan özel bir pigmentin mavi ışığı soğurması ve yeşil görünmesini sağlaması. İşte bu bilgilerden yola çıkarak araştırmacılar tıpkı bu yönde görüş sağlayan üstün teknolojili bir kamera üreterek bu tip kendine özgü yapılara sahip canlıları keşfetmeye koyuldu.

Çok şaşıracağız çok!

Harvard Üniversitesi'ne bağlı araştırmacılar neredeyse aralıksız şekilde sigara tüketen bir mekanizma tasarladılar.

Akciğerlerimizde bulunan bronşların tıkanması sonucu ortaya çıkan ve KOAH olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın etkilerini sistematik biçimde izlemek için ortaya çıkan bu mekanizma sürekli sigara içiyor. 

(Bir robot için 'içiyor' demek ne kadar doğru, onu bilemiyoruz.)

Tüketilen sigaranın içerdiği nikotin ve diğer maddeler insan akciğer hücrelerinden müteşekkil bu çip üzerinde depolanıyor.

Diğer değişkenlerin neredeyse denklem dışında bırakıldığı bu çalışmayla akciğerlere sigaranın etkisinin ne olduğu net olarak ölçülebilecek.

Max Planck Enstitüsü, gerçek zamanlı MRI görüntülerini işleyebilecek bir görüntüleme teknolojisi ortaya çıkardı.

Bu yöntemi genelleştirerek anlık teşhisleri mümkün kılmaya çalışan araştırma grubunun elde ettiği görüntüler heyecan verici. Sadece konuşurken bile vücudumuzdaki değişimlere baktığımızda, mucizevi bir varlık olduğumuzu düşünmeden edemiyoruz!

2018 Avrupa İcat ve Araştırma Ödülü'nü getiren bu çalışma üzerinde deneyler yapılırken ilginç bir fikir de ortaya çıktı: Beatbox yaparken MRI görüntüsü alınsaydı, neler olurdu?

Tam olarak böyle olurdu.

Intel, üzerinde çalıştıkları ve düşük tüketime sahip görüntü teknolojileriyle taşınabilir bilgisayarların bataryada kullanım sürelerini 28 saate dek artırıyor.

Bunu yaparken de bilgisayarın hiçbir parçasının boyutunda bir değişim olmayacak, dolayısıyla herhangi bir ağırlık artışı olmadan uzun yolculuklarda bile şarj aleti taşımaya ihtiyaç duymadan tam anlamıyla 'taşınabilir' bilgisayarların tadını çıkarabileceğiz.

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
YORUMLAR
05.07.2018

Dünyada ki bu gelişmeleri görünce ister istemez karşılaştırma yapıyoruz çünkü imreniyoruz merak ediyoruz bilim hep ilgi çekici oldu. Aklı zorlayan gelişmeleri izlemek insanı şaşırtıyor her zaman şaşırmaya hakkımız da var teknolojiye bilime yabancı bir ülkede yaşıyoruz. Tüketici toplumuyuz üretmiyoruz bilime eğitime önem vermiyor sadece tüketiyor taklit ediyoruz. Üretim gelişmişlik yok, parasını veriyor alıyoruz uyguluyoruz. Böyle olunca da teknolojik ve kültürel bilgi birikimimiz aynı oranda gelişmiyor hep bir çarpıklığı yaşıyoruz. Beynin, hayal dünyan, ufkun gelişmedikten sonra teknolojiyle haşır neşir olsan tüketsen ne olur.

05.07.2018

Türkiye'de sadece seçim oldu

05.07.2018

Bizim Profesörler daha ideolojilerini tamamlayamadıklarından mütevellit bu gibi girişimlere zaman ayıramıyorlar.

05.07.2018

tam olarak bunu söyleyecektim.

TÜM YORUMLARI OKU (30)