Bizi Hasta Eden Canlıların Aslında Nasıl Göründüğünü Merak Ediyor musunuz?

Bizi hasta eden mikroorganizmaları gözle görmemiz mümkün değil. Ancak mikroskop altında bu canlıları gerçekte oldukları gibi görebiliriz. Bu mikroorganizmalar bazen ishale, bazen nezleye bazen de daha özel hastalıklara neden olurlar. Haydi, mikro dünyada yapacağımız seyahatimize başlayalım.

1. Giardia - İshal

Protozoa ailesinden olan Giardia çok fazla alt türe sahiptir ve insanda hastalık oluşturan formları ince bağırsakta yerleşerek ishal, karın krampları, bulantı, iştahsızlık, halsizlik yapar. Yani sizi banyoya hapseden hınzırlardan birisi işte burada.

2. Herpes - Uçuk

Şaşırdığında, korktuğunda, hastalandığında ve yorgun düştüğünde ansızın suratında beliren davetsiz misafir, evet uçuktan bahsediyoruz. Herpes demek aslında sürünmek anlamına gelir ve bu küçük ama tehlikeli yaratık sizi süründürebilir.

3. İnfluenza - Grip

İlaçla bir hafta ilaçsız yedi günde iyileşen, bizi yataklara düşüren öksürük ve hapşırma ile yayılan damlacıklarla etrafımıza yaydığımız, mevsimsel olarak yaygınlaşan ama her zaman etrafımızda olan sürekli düşmanımız...Kısa bir uyarı eğer risk grubunda iseniz aşı olmayı ihmal etmeyin.

4. İnfluenza H5N1 - Kuş Gribi

Kuş gribi, hepinizin hatırlayacağı gibi ülkemizde de yakından tanıdığımız ve mevsimsel gribe göre daha tehlikeli olabilen bir diğer influenza formu. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları ile başlar ve solunum sıkıntısına neden olabilir.

İnfluenza H5N1 - Kuş Gribi

Burada da kuş gribinin elektron mikroskobundaki bir başka görünümünü inceleyebilirsiniz.

5. Rotavirüs - İshal

Çocuk sahibi olanların korkulu rüyası, rotavirus. Özellikle erken yaşlarda çok şiddetli ishale ve bulantı - kusmaya neden olur. Çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık problemi olanlarda dikkat edilmelidir.

6. HIV - AIDS

İlk defa 1959 yılında bir kişinin kanında tespit edilen ama yarattığı klinik durumlar nedeni ile tüm dünyanın dikkatini üzerinde toplayan bir doğal afet olarak kabul edilebilir. Yarattığı etki ile insan bağışıklık sistemini bozarak vücudu normalde savaşabileceği diğer mikroorganizmaların hedefi haline getirir.

7. Ebola

Yeni nesil virüslerden bir diğeri de Ebola, 1976 yılında Sudan ve Kongo'da salgına yol açtı. Ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı, baş ağrısı erken dönemde izlenirken; bulantı, kusma ve ishal, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında kayıplar da tabloya eklenmektedir. Virüs, enfekte olmuş bir hayvanın (genellikle maymunlar veya meyve yarasaları) kan veya vücut sıvıları teması ile bulaşır.

8. Malaria - Sıtma - Plazmodium

Bizi bu kötü havalar mahvetti. Hipokrat tarafından da tarif edilen antik bir mikroorganizma ile karşı karşıyayız. Malaria İtalyanca'da kötü hava demektir ve yüksek ateş atakları ile seyreder. Ülkemizin de güney bölgelerinde hala varlığını gösterse de eski yaygınlığını kaybetmiştir.

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
14.12.2018

"İlaçla bir hafta ilaçsız yedi günde iyileşen" Hatırlatırım bir haftada yedi gün mevcuttur, iyi forumlar.

14.12.2018

orda aslında gribin ilaçla da ilaçsız da aynı sürelerde iileştiğini anlatan bir halk deyimini vurgulamış..muhtemelen "editör olmuşsun ama cahilsin" yaftasını haketmiyordur!!

Heal olsun içeriği paylaşan arkadaşım alanında güzel bir paylaşım . Devam et böyle. Emeğine sağlık

14.12.2018

Ewt ama daha geniş çaplı olsa daha iidi

14.12.2018

senin ben ölmüşünü geçmişini Giardia!.. dağ gibi goçyiğitler götünü tutamıyor, rezil-i rüsva oluyor bunun yüzünden...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ