Bizde Yükseliyor, Dünyada Değişmiyor: FAO Gıda Fiyat Endeksi Eylülde Değişiklik Göstermedi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bugün yayınladığı raporda, uluslararası gıda emtia fiyatlarının Eylül ayında genel olarak istikrarlı seyrettiğini, bitkisel yağlar, süt ürünleri ve et fiyatlarındaki düşüşlerin şeker ve mısır fiyatlarındaki kayda değer artışlarla dengelendiğini bildirdi.

Dünya çapında ticareti yapılan gıda emtialarının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ağustos ayındaki 121.4 puana kıyasla Eylül ayında ortalama 121.5 puan düzeyinde gerçekleşti.

Endeks bu seviyesiyle bir yıl önceki değerinin yüzde 10.7, Mart 2022'de ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinin ise yüzde 24.0 altında gerçekleşti.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, mısır fiyatlarındaki yüzde 7.0'lik yükselişle, bir önceki aya göre yüzde 1.0 arttı.

Artışın nedenleri olarak Brezilya'nın arzına olan güçlü talep, Arjantin'de yavaşlayan çiftçi satışları ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Mississippi Nehrinde görülen düşük su seviyeleri nedeniyle artan taşıma ücretleri öne çıktı. 

Uluslararası buğday fiyatları, bol arz ve Rusya Federasyonu'ndaki yüksek üretim beklentileriyle desteklenerek yüzde 1.6 düşerken, FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi genel olarak düşük ithalat talebi sebebiyle yüzde 0.5 geriledi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm, ayçiçeği, soya ve kolza yağları için uluslararası fiyatların, kısmen yüksek seyreden mevsimsel üretim ve bol miktarda küresel ihracat arzı nedeniyle düşerek Ağustos ayına göre yüzde 3.9 geriledi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi Ağustos ayına göre yüzde 9.8 yükselerek Kasım 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, önümüzdeki sezonda küresel arz görünümünün sıkılaşacağına dair endişeler artıyor.

İlk tahminler, her ikisi de önemli üreticiler olan Tayland ve Hindistan'daki üretim düşüşlerinin El Niño olayıyla bağlantılı olduğuna işaret ediyor. Brezilya'da elverişli hava koşullarında hasat edilmekte olan mahsulün büyüklüğü ise dünya şeker fiyatlarının bir önceki aya göre artışını sınırlandırdı.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, cılız küresel ithalat talebi ve önde gelen üretici bölgelerdeki bol stokların etkisiyle Ağustos ayına göre yüzde 2.3 gerileyerek üst üste dokuzuncu düşüşünü gerçekleştirdi.

Euro'nun ABD doları karşısındaki zayıf seyri de uluslararası süt ürünleri fiyatları üzerinde baskı oluşturmuştur.

FAO Et Fiyat Endeksi, zayıf ithalat talebi ve bol miktarda küresel ihracat arzının domuz, kümes hayvanları ve küçükbaş hayvan eti fiyatlarını düşürmesiyle bir önceki aya göre yüzde 1.0 oranında geriledi.

Buna karşın, uluslararası büyükbaş et fiyatları, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde yağsız sığır etine yönelik güçlü ithalat talebiyle yeniden yükselişe geçti.

Türkiye'de gıda fiyatları, TÜİK TÜFE içinde son 1 ayda yüzde 3,32, son 1 yılda ise yüzde 75,14 oranında arttı.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı