Bizde Gündem Af Tartışmalarıyla Dolup Taşarken Geçtiğimiz Ay Teknoloji Dünyasında Neler Yaşandı?

Malumunuz, her ülkenin, coğrafyanın kendine özgü dertleri var.  Dolayısıyla bizim kafamıza taktıklarımızla teknoloji dünyasını şekillendiren ülkelerin dertleri de bir değil. Bakalım biz ekonomik kriz tartışmalarının yanında bir de af tartışmalarıyla meşgulken bilim ve teknoloji dünyasında geçtiğimiz ay hangi gelişmeler hayat buldu?

Bu robot sizce ne yapıyor?

Akla gelen ilk yanıtların ortak noktası bize yardımcı olması ve evet, hiçbir tahmin doğru olmasa da bize yardımcı olan yepyeni bir robot geliştirildi. Kendisi tornavida kullanabiliyor!

HRP-5P, montelenmesi gereken malzemeleri taşıyor, olması gerektiği gibi yerleştiriyor ve vidalıyor.

Tüm bunları şarjlı tornavidayla gerçekleştirirken keskin ölçümleriyle hataya yer vermiyor. 

'Usta' robotlar çağına yakın olabilir miyiz?

Hava kirliliği eskiden sadece büyük şehirlerin sorunuyken şimdi hepimizin gündeminde yer alıyor.

Sebep olan teknolojik hareketlerimiz bir yana yine bu konuda iyileştirmeler de teknolojik gelişmelerin ardından geliyor. Bu otobüs tepesinde taşıdığı bir filtreyle seyahat boyunca havadaki zararlı maddeleri içinde topluyor.

Dünya Sağlık Örgütü de ancak bu gibi girişimlerle hava kirliliğinin önüne geçebilececeğimizi belirtiyor.

İlk olarak İngiltere'de kullanılmaya başlanan otobüsün seyahat ettiği rotadaki havayı olduğundan neredeyse iki kat daha temiz hale getirmesi planlanıyor.

Şehirlerin her noktasını arşınlayan otobüslerin tümünde benzer bir uygulamaya gidilmesi halinde bu oranın 2.5 katına çıkması işten bile değil.

Yoksa evreni kurtarıyor muyuz?

Japonya'nın 'mini' uzay asansörüyle tanışın.

Gelecekte gezegenlere seyahatleri kolaylaştırması için yüzlerce kilometre uzunluğa ulaşması planlanan bu asansörlerin 10 metrelik uzunluğuyla en küçüğü şimdilerde Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yerini aldı. Denemeler ve yapılacak çalışmalarla çok yakında gezegenlere seyahate hazır olmamız gerekebilir.

Kanada'da bir köpeğin kafatasında yer alan tümör tedaviden sonra temizlense de köpeğin kafatası hayli zarar gördü.

Bu durumu çözebilmek adına kafatasının bir kısmını 3 boyutlu yazıcıda üretilen platin bir parçayla değiştirdi. Hem tıp hem de teknolojik ayağı olan bu gelişmenin ardından ciddi sonuçlar doğuran kanserlerde benzer uygulamaların insanlar üzerinde de uygulanabilmesi için detaylı çalışmalar başladı.

Uzay çöplüğümüzü temizlemenin zamanı geldi.

Şimdilerde denemeleri gerçekleştirilen Removedebris isimli uzay aracı Dünya'ya 300 kilometre mesafede en küçüğü ayakkabı kutusu boyutlarındaki atık cisimleri sahip olduğu ağ mekanizmasıyla topluyor ve geri getiriyor.

Geçtiğimiz yıl tespit edilen 21,000 uzay çöpü varken bu tip bir çözümün uygulamaya geçmesini merakla bekliyoruz.

Removedebris'in denemeleri beklenenin üzerinde başarı sağladı, bakalım neler olacak.

Verily adlı firma Singapur'da ölümcül wolbachia bakterisi taşıyan sivrisineklerden korunmak için bir yol buldu.

Yapay zekadan yararlanılarak ortaya çıkan projede hastalık taşıyan erkek sivrisinekler cinsiyetleri tespit edilerek dişi sivrisinekleri dışarıda bırakacak bir uygulamayla uzaklaştırılacak.

Sadece mobil telefonlarımızda değil, kullandığımız tüm cihazlarda bataryaların patlama ihtimali var. En azından vardı.

Genelde üretim hatalarıyla ortaya çıksa da etkileri can yakıcı olabiliyor bataryaların sebep olduğu kazaların. Yani milyonda bir gerçekleşme ihtimali bile fazlasıyla can sıkıcı olduğundan çözüm de hayati sayılırdı, sonunda geldi.

Aslında lityum iyon bataryalar özünde alevlenmeye müsait materyaller barındırmak zorunda, önemli olan bu materyalleri koruyabilmek.

Kullanılan koruma kalkanları ne kadar iyi olursa tehlike de o kadar azalır, SafeCore isimli üretici de bir merminin bile zarar veremeyeceği yeni bir batarya tasarladı. Kullanımı yaygınlaştığında alev alan, patlayan yani tehlike yaratan bataryalar artık sorunsuz çalışacak.

Evimize yerleştirdiğimiz ufak bir kutunun tüm sağlık değerlerimizi takip ettiğini düşünelim.

Nefes düzenimiz, kalp ritmimiz, uyku süremiz, kas ve kemik düzenimiz... Hepsi.

Eskiden bu verileri elde etmek için vücudumuzda görece rahatsız aygıtlar yerleştirmek gerekiyordu, MIT'de üretilen bu kutu yarattığı elektromanyetik alanla evimizdeki doktor olmaya hazırlanıyor.

Bugüne dek 200 farklı evde denenen bu sistem hem sağlıklı hem de Alzheimer, Parkinson gibi hastalıktan muzdarip kişilerle denendi.

Mevcut durumda bilimsel bir proje olarak karşımıza çıkan bu ürünü tasarlayan profesör Dina Katabi, ortaya çıkan sonucu bir girişim haline getirerek sağlık sektöründe etkin bir biçimde kullanabilmeyi hedefliyor.

Sahra Çölü'nde yağmur yağdığı ve yeşil hayatın başladığı haberlerine hazırlıklı olmak gerekiyor.

Illinois ve Maryland Üniversitesi'nin yaptığı ortak çalışma rüzgar ve güneş tarlalaları oluşturarak kurak bölgeleri mümbit hale getirebilmeyi amaçlıyor. 

Neredeyse 9 milyon metre karelik alanda çöle hayat verebilecek proje bilim ve teknolojinin iklimlendirme etkisini de gözler önüne seriyor.

Olası değişimlerin projeksiyonu sonunda bazı heyecan verici tahminler de yapılıyor.

Güneş panellerinin ve rüzgar türbinlerinin yaratacağı değişimle bu alanda tarım yapıldığında herhangi bir bitki günde en az 0.25 milimetre büyüyecek. Belki de Sahra Çölü bir orman olacak!

Westworld'de gördüğümüz ve ilk bakışta insandan ayırt etmesi imkansız robotları karşımızda görmemiz çok yakın.

Mesmer adı verilen robot serisi sadece insan gibi görünmüyor, hareketleri de tıpkı bir insan gibi 'akıcı', bu haliyle belli bir mesafeden bir insandan ayırt etmek pek mümkün değil. Üreticilerinin 'güçlü, sessiz ve kabiliyetli robot' olarak tanıttığı Mesmer serisi daha çok eğlence sektöründe kullanılacak.

Robotların ilginç ve biraz da korkutucu bir özelliği, şayet göz temasında bulunursanız o teması sürdürmeleri!

Yüz ifadelerinde iyileştirmelere gidileceği belirtilen robotlar satılmaya da başlanacak, 80 bin dolarlık giriş fiyatıyla. 

Yepyeni bir dünyanın girişindeyiz, bizi neler beklediğini hep birlikte göreceğiz.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Bakan Vedat Işıkhan Açıkladı: Asgari Ücret Belli Oldu
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
02.10.2018

Boş boş içerikler yapmayın. Nihat Nakitoğlu hocamızla bir röportaj yapın, sakız orucu bozar mı, atayistler ne yiyip içer gibi bizi kurtaracak şeyler sorun. Sittirtmeyin biliminizi. Onların bilimi varsa bizim allahımız var.

02.10.2018

Görsellerde patlayan telefonun elimdeki samsung fan edition olması ve hatta aynı renkte olması :)))

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ