Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun doğusundaki topraklar olarak bilinmektedir. Bizans İmparatorluğu Balkan yarımadası, Asya ülkeleri ve Afrika ülkelerinden meydana gelmiştir. Kuzeyinde yer alan Tuna ve kuzeybatıdan Tuna'nın güneydoğusuna, Sirmium'dan başlayan ve İşkodra'nın kuzeyine kadar gelen Adriyatik kıyıları, Batı yarımadası sınırlarını oluşturmaktaydı. Doğu ve Pontus piskoposları, Kafkas kıyıları, Ermenistan dağları, Edessa bölgesi ve Fırat nehri ise diğer sınırları oluşturan bölgelerdendi. Nil'in Akdeniz'e dökülen kısmı ve Sirt Körfezi kıyıları, Mısır da Bizans toprakları içerisinde yer almaktaydı. Aynı zamanda Kırım, Suriye bölgesi de imparatorluğun sınırlarının korunmasında oldukça önemli yerlerden biriydi.
Bu imparatorluğun başkenti Konstantinopolis'tir. Başkent İslavların, Germenlerin ve Perslerin oluşturduğu tehditten dolayı kurulmuştur. Bizans İmparatorluğu'nun kurucusu olan Konstantinus başkente ismini vermiştir. Bu imparatorluğun bu kadar uzun süre ayakta kalmasının en önemli sebeplerinden biri coğrafi konumudur. Bulunduğu bölgeden kaynaklı oldukça korunmuştur. Ayrıca monarşi ile yönetilmesi, güçlü bir ordusunun bulunması, ölçülü siyaseti ile de Bizans sağlam bir siyasi birlik sürdürmüştür. Roma İmparatorluğu'nda olduğu gibi Bizans İmparatorluğu da ilk başlarda hanedanlar tarafından kısa süreli olarak yönetilmiştir. Ancak imparatorluğun son sekiz yılında ise hanedanlar uzun bir süre yönetim de yer almışlardır.
Tarihte "Bizans İmparatorluğu" diye bir İmparatorluk hiç bir zaman olmamıştır. İmparatorluğun adı Imperium Romanum veya Basileia Rhōmaíōn dur. Yani Roma İmparatorluğu.