BİZANS HALKINA NE OLDU?
Bizans halkı Rumlardan oluşmaktaydı. Bu halk, Geç Antik Çağı'nda ve Orta Çağ'da Yunan dilini konuşan Hristiyan Romalılardır. Konstantinopolis ( İstanbul), Doğu Roma İmparatorluğu ( Bizans İmparatorluğu), Kıbrıs, Yunan Adaları ve güney Balkanların bazı bölümlerinde yaşamaktaydılar. Bizans toplumu fakirler, köylüler, askerler, öğretmenler, din adamları ve girişimciler olmak üzere çeşitli sınıflara ayrılıyorlardı. Eğer kişinin 50 altın sikkesi yok ise fakir olarak adlandırıldı. Özellikle sadaka kavramı Bizans dönemindeki Rumlarda ortaya çıkmıştır.
Bizans Rumlar genel olarak köylü sınıfına mensuptular. Bu köylüler mezra, köy ve özel mülk denilen üç farklı yerleşim bölgesinde yaşamışlardır. Bizanslı köylülerinde tarım, balıkçılık ve arıcılık oldukça gelişmişti. Ayrıca demircilik, terzilik ve ayakkabıcılıkta yapılmaktaydı. Bizanslı Yunanların arasında bulunan askerler ise ilk olarak kırsal köylerden toplanıp kurulmuştur. Bu askerlere yıllık olarak eğitimler verilmekteydi. Askerlik gücünün yanında teknisyenlik gibi yardımcı etkinliklerde kazandırıldı.
M.Ö 5.yy' a kadar Bizans İmparatorluğu'nda eski Yunan eğitim geleneği sürmekteydi. Eğitim ilkokul, ortaokul ve yüksek öğrenimden oluşmaktaydı. Bizans topraklarının çoğu yerinde ilköğretim eğitiminin verilmesi,12.yy'dan itibaren kırsal köylerdeki eğitim düzeyi Batı'dan daha gelişmiş hale geldi.
Özellikle yüksek okuryazarlık seviyesi Bizanslı Yunanlıları ticarette daha başarılı hale getirdi. Başkent Konstantinopolis'e taşındığı zaman Yunanca dili, Roma İmparatorluğu'nun doğu bölgelerinde yaygın şekilde kullanılmaktaydı. Latince ise sadece devlet idaresinde kullanılan bir dildi. Ancak Herakleios döneminde, Yunanca toplumda baskın bir dil oldu ve yönetimde de kullanılmaya başlandı. Bu toplum Konstantinopolis'te papaya eşit sayılan bir patrik bulundurmalarından dolayı Bizanslı Rum din adamları da özel bir öneme sahip oldu. Bu din adamları imparatora en yakın kişiler olmuştur.
Bizans Rumları, 16.yy'da Osmanlı yönetimi altına girdi. Modern Rum ve Kıbrıs devletlerinin yanı sıra yeni Türk devletinin Kapadokya Rum ve Pontus Rum azınlıklıklarından oluşan kimliklerini korumaya çalıştılar. Bu son Bizans grupları, 1923'te gerçekleşen nüfus mübadelesi ile Türkiye'den Yunanistan'a göç etmek zorunda kaldılar. Diğer Bizans Rumları ise Anadolu'da kaldılar ve Müslüman oldular.