Biz Uber'i Yasaklama Derdine Düşmüşken Geçtiğimiz Ay Teknoloji Dünyasında Neler Oldu?

Her coğrafyanın farklı dertleri var. Bizim kafamızı meşgul eden onca mühim mevzuyu bir kenara bırakalım, bakalım teknoloji dünyasında geçtiğimiz ay hangi gelişmeler binlerce kilometre öteden bizleri şaşkınlık denizine sürükledi?

Virgin Galactic, uzay turizminde kullanılması için tasarlanan, yıllardır üzerinde çalıştığı SpaceShipTwo'yu deneme uçuşuna çıkardı.

2014'te pilotun canına mal olan test uçuşunun ardından bu uçuşta hiçbir eksik olmamasına dikkat edildi, öyle de oldu.

34 bin metreye dek uçuş gerçekleştirdikten sonra üsse dönüş yaptı SpaceShipTwo.

Ana gemiyle belirli bir yüksekliğe çıktıktan sonra ayrılan ve yolculuğuna devam eden bu turistik uçak, tüm kontroller bittiğinde ve başarı sağlandığında 250 bin dolar karşılığında Dünya yörüngesinde seyahatlere başlanacak.

Newcastle Üniversitesi'nde araştırmacılar 10 dakika içerisinde insan korneasını üretebilecek bir mekanizma geliştirdiler. Süreç şöyle işliyor👇

Bugüne dek üretilebilen en üst seviye kornealardan bahsediyoruz, bunlar 3 boyutlu yazıcı yardımıyla oluşturuluyor. Öyle ki böyle karmaşık bir işlemin basite indirgenebilmesi milyonlarca insanın yeniden görebilmesinin yolunu açabilir.

Gözdeki herhangi bir yapıya nazaran yüzlerce kat daha fazla sinir yoğunluğuna sahip kornea insan bedeninin mucizelerinden biri.

Araştırmacılar yapay korneayı üretirken insan kök hücrelerinden oluşturulan bir biyo-mürekkep kullanıyor. Böylece hiçbir yapay malzemenin sağlayamayacağı inceliği dayanıklılığı ortaya çıkarabiliyorlar.

Heyecan verici!

Başlı başına bir gelişme olmasa da 'büyük' gelişmelerin öncüsü olacak bir açıklama, Amazon'un CEO'su Jeff Bezos'tan yükseldi.

'Dünya ağır sanayi üretimleri için uygun yer değil.' dedi. Görünen o ki kurucusu olduğu uzay araştırma şirketi Blue Origin'le Bezos, yıllardır yaptığı araştırmalar sonucunda Ay'da bir koloni kurmaya doğru yönelecek.

Mars araştırmalarında yüzeyde ilerleyen araçların devri bir futbol topu büyüklüğündeki alternatifiyle kapanıyor.

NASA mühendislerinin tasarladığı helikopter, dedektiflik faaliyetlerine ek olarak başka bir gezegende uçan en hafif araç olma payesine de erişecek.

Mars 2020 aracıyla Mars'a taşınarak seyahatine başlayacak helikopter 2021'de, tahmini Şubat ayında ilk verileri kaydedecek.

Mars atmosferinin farklı karakterinden dolayı pervaneleri dakikada 3.000 devire ulaşacak şekilde tasarlandı. Yani bildiğimiz, 'dünyevi' helikopterden 10 kat daha fazla dönüş devri olacak.

Araknofobi mağdurları! Bilim insanları bu sefer sizin aleyhinize çalıştı.

Manchester Üniversitesi'ndeki araştırma grubu 3 boyutlu kameralarla örümceklerin hareket mekanizmasını haritalandırmaya çalıştı. Vücut hareketlerini ve geometrisini analiz ederek bir örümceğe verilen komutla belirli bir mesafeden zıplamayı öğrettiler.

Amaçları örümcek örneğini kullanarak benzer bir robot üretebilmek.

Şifrelerini çözdükleri bu doğal mekanizmayı, tahminlerin ötesinde yüksek mesafelere zıplayabilen hayli küçük robotlar üretmek için kullanmaya başladılar bile. Bu inovasyon hamlesinden tatlı bir korku duymakla birlikte iyi niyetli ellerde faydalı olacağını umuyoruz.

Gıdalarda 'organik' ayrımını ortadan kaldırabilecek, akıllı ilaçlama robotunu duymuş muydunuz?

Herkesin sofrasında yer bulan tarım ürünlerinde daha iyiyi hem daha az maliyetle hem de en verimli biçimde sunmayı amaçlayan bu robot, bir tarım arazisinin bütününü ilaçlamak yerine ihtiyaç görülen kısımlarını ilaçlayarak doğallığı riske etmiyor.

Ar-Ge mühendisleri arasında bir Türk bilim insanı olan Anıl Yüce'nin de yer aldığı proje geleceğin tarımını şekillendirmeye aday.

Dünyanın birçok yerinde benzer amaca yönelik girişimler tarımda daha doğal üretimi destekleyici çalışmalar yürütüyor. Kim bilir, korktuğumuz gelecek bizim için daha sağlıklı bir geleceğe neden dönüşmesin?

Üretilen bu yeni sensör, otonom araçların artık bir insan gözü keskinliğinde görebilmesini, yanısıra bir insandan daha iyi tepki verebilmesini sağlıyor.

Sensör algıladığı ortamın 3 boyutlu haritasını çıkararak sadece önünü değil, uzak mesafedeki çevreyi de analiz ediyor.

Çıkarılan bu harita bizlerin görüş açısını bloke eden ağaçların ya da sabit duran araçların ardındaki insanları da algılıyor.

Sensörün araca ilettiği her renk farklı bir mesafenin işaretçisi. Böylece her hareketli unsur bir tehlike olarak algılanmıyor, yaya güvenliğiyle sürüş güvenliği birbirini tamamlıyor.

Sanıyoruz ki sürücü koltuklarında bize ayrılan sürenin sonuna geliyoruz.

Yıldız Savaşları tutkunlarına AR teknolojisinin nimetleri daha bir güzel gelecek.

Özel geliştirilen uygulamayla ışın kılıcımız varmış gibi savaşabileceğiz. Geleceğin kısa süreli konuğu olmak bir yana, hangi Yıldız Savaşları tutkunu bir ışın kılıcına sahip olmayı istemedi?

Kalabalık havalimanlarında aprona yanaşmayı beklerken hafakanlar basan yolcular, müjde!

Boeing'in 777X adıyla üretilmeye hazırlanan yeni uçağının kanatları katlanabiliyor. Aynı anda bu modeldeki tüm uçaklar yan yana konumlandığında, bir havalimanın transfer kapasitesi hayli artıyor olacak.

Sabit halde katlanan kanatların bir adım ötesi NASA tarafından denendi, uçuş esnasında katlanan bir mekanizmayla!

Bu kanatların durumu biraz daha farklı. Uçağın farklı hava koşullarına uyum sağlanabilmesi için ve bu koşullarda hareket stabilitesini koruması için tasarlandı.

Bir çöle bile bereket getirecek patentli teknoloji Likit Nanokil, çölleşmeyi olabilecek en basit yolla çözüyor.

Uygulandığı toprağa birkaç saat içerisinde gerekli mineralleri sağlayan bu teknoloji direkt olarak bir çölde de denendi.

İşte sonuç!

Yok etmeye alıştığımız dünyada iyi şeylerin de olduğunu görmek, mutlu edici.

Bu dünyevi işleri bir kenara bırakalım. Buyrun, bizim kıymetli gündemimize.

Her şey bir yana, özgürleştiren teknolojileri reddeden tarafı terk edip üreten tarafa geçtiğimiz günler çok da uzakta değil.

Ne dersiniz?

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR
05.06.2018

Ispanak yaprağının damarları ile insan kalp dokusunu üreten ve bu sayede bütün organ üretiminin önünde ki ciddi bir engeli aşan beyinler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ