Biz Tanımıyoruz Ama Onları Herkes Biliyor: Dünya Çapında Epey Tanınan ve Saygı Duyulan 8 Türk Müzisyen

Türkiye bir kültür mozaiği. Bu mozaik sanatın her alanında bizi yıllarca besledi, büyüttü ve bir çok dünyaca ünlü sanatçı çıkarmamızı sağladı. Birazdan okuyacağınız içerikteki sanatçılardan bazılarının adını belki de daha önce hiç duymadınız. Belki de duydunuz ama pek üstünde durmadınız. Ama şaşırmayın. Türk müzisyenler dünyanın her yerinde bu kültürü yaşadı, yaşattı ve yaşatmaya da devam ediyor. İşte karşınızda dünyaca ünlü Türk müzisyenler!

Adını anamadığımız yüzlerce müzisyenimizden şimdiden özür dileriz...

1. Leyla Gencer

'La Diva Turca' lakaplı Leyla Gencer opera tarihinin gelmiş geçmiş en önemli sopranolarından biri olarak kabul görmüş ve kendine özgü şarkı söyleme yöntemi olan 'Gencerate' opera literatürüne girmiştir. Milano, Buenos Aires, San Fransisco, Roma gibi dünyanın en önemli opera sahnelerinde konser veren Leyla Gencer 1953'te La Scala'da sahneye çıkan ilk Türk'tür.

2. Asım Can Gündüz

Kimilerimiz onu yetenekli sanatçı Asım Can Gündüz'ün babası olarak tanıyor olabilir. Ama bilenler bilir Asım Can Gündüz nam-ı diğer 'Awesome John' dünyaca ünlü bir gitar virtüözü ve rock sanatçısıdır. Eric Clapton, George Michael gibi dünyaca ünlü sanatçıların da eserlerini birebir görüşerek yorumlayan Gündüz, ABD’nin Blues Hall of Fame organizasyonu tarafından verilen Legendary Blues Artist (Efsanevi Blues Sanatçısı) ödülünü almıştır.

3. Mercan Dede

Tekno müziği ve ney başta olmak üzere etnik enstrümanları birleştiren Mercan Dede aynı zamanda başarılı bir prodüktör. Ney, bendir, panflüt, davul ve vokal eğitimi için geleneksel tasavvuf müziği ustalarından eğitim alan Mercan Dede Susheela Raman, Dhafer Youssef, Sheema Mukherjee, Azam Ali, Ceza ve Hugh Marsh gibi isimlerle çalışmıştır.

4. Erkan Oğur

Belki de listemizdeki en popüler isim. Yani kendisinin adını duymuşsundur kesin. Ama neler yaptığını elimizden geldiği kadar duyurmak istedik ve kendisini de listeye aldık. Erkan Oğur hani o meşhur perdesiz gitar var ya onun mucidi! Yani enstrüman icat etmiş bir ustadan bahsediyoruz. Hatta Steve Vai'nin bile Erkan Oğur'dan perdesiz gitar dersi aldığı iddia edilmiş. Bu arada Erkan Oğur'un çalamadığı bir telli çalgı yok. Ya da icat edilmedi... 😎

5. Suna Kan

Belki de dünyanın gelmiş geçmiş en büyük keman virtüözlerinden birisi Suna Kan. Hatta öyle yetenekliymiş ki daha 13 yaşındayken 1949'da 'Harika Çocukları Yasası' diye bilinen özel yasayla Fransa'ya gönderilmiş, Paris Konservatuvarı'nda Gabriel Bouillon'la çalışarak konservatuvarı birincilik ödülüyle bitirmiş. İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İsviçre, Belçika, Hollanda, İsveç, Norveç, Rusya, Çin, Japonya, Kanada, Amerika ve Güney Amerika ülkelerinde konserler verdiğini ve birçok uluslararası ödül aldığını da belirtmeden geçmeyelim.

6. İdil Biret

Bir önceki maddede bahsettiğimiz özel yasa var ya; işte o yasanın çıkmasına vesile olan kişidir İdil Biret. 1948'te çıkan 'Harika Çocuklar Yasası' ile 7 yaşında Paris Konservatuvar'ına girmiş ve 8 yaşında Paris Radyosu'nda ilk konserini vermiştir. İdil Biret’in aldığı ödüller arasında “Lili-Boulanger” (Boston), “Harriet Cohen/Dinu Lipatti” (Londra), Polonya hükümetinin “kültür liyâkat” ve Fransız hükümetinin “Chevalier de I’Ordre National de Merite” nişanları da bulunmaktadır. Dünyanın her yerinde konserler verdiğini ise söylemeye gerek bile yok sanırım.

7. Kerem Görsev

Gerçek bir caz sanatçısı, piyanist ve büyük bir besteci olan Kerem Görsev; Ed Howard, Rabin Kenyata, Doris Troy, Eric Revis, Allan Haris, Steve Kirby gibi büyük sanatçılarla çalışmış ve yurt dışında birçok konser vermiştir. Günümüzde büyük caz etkinliklerinde Kerem Görsev Trio olarak konserlerine devam ediyor.

8. Altın Gün

Altın Gün, Amsterdam'da kurulan Anadolu Rock ve Psychedelic Folk grubu.Yani 70'lerin psych rock müziğini ve Anadolu ezgilerini batılı tarzda icra eden bir grup. Bünyesinde 2 de Türk müzisyen barındırıyor. Avrupa'nın bütün büyük festivallerinde sahne alıyorlar ve radyolarda hep üst sıralardalar. Kırşehir’in Gülleri, Tatlı Dile Güler Yüze gibi hepimizin bildiği Orta Anadolu türkülerini çok güzel coverlamışlar. Hatta 2020 Grammy Müzik Ödülleri’nde “Best World Music Album” (En İyi Dünya Müziği Albümü) kategorisinde aday gösterilmeyi de başardılar. Ödülü alamadılar belki ama bizi gururlandırmayı kesinlikle başardılar.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
03.10.2020

Baba Zula çok seviliyor uzakdoğu da. Fazıl Say’ı herkes zaten tanıyor diye ekleme gereği duymadınız galiba

03.10.2020

Spotifyden dinlerim diycemde..... sen anladın onu....

04.10.2020

Erkan Oğur gayet de popüler ve biliniyor. Diğerleri ise altın gün ve awesome john hariç yaptıkları müzik Türkiye halklarının geniş kitlelerince hiçbir zaman benimsenmedi muhtemelen benimsenmeyecekte. Beyaz Türk müzisyenleri olarak kalacaklar. Hiç bir zaman Neşet Ertaş veya Barış Manço gibi herkesin benimsediği bir kabul edilebilirliğe ulaşamayacaklar. Çünkü bize çok yabancılar belki yabancıdan da yabancılar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ