Biz Sınavlardaki Matematik Ortalamamızı 5'in Üzerine Çıkarmaya Kafa Yorarken Teknoloji Dünyasında Geçtiğimiz Ay Neler Oldu?

Her coğrafyanın, her ülkenin kendine özgü dertleri var.  Biz son günlerde açıklanan sınav sonuçlarının ardından eğitim sistemimizle ilgili garip düşüncelere daldık. Ayrıca bizim kafamıza taktıklarımızla teknoloji dünyasını şekillendiren ülkelerin dertleri de bir değil. Bakalım biz farklı rüzgârlara kapılmışken geçtiğimiz ay hangi gelişmeler hayat buldu?

Berlin'den bir girişim, kahvecilerin genellikle çöpe attıkları kullanılmış kahve çekirdeklerini toplayarak bunlardan yeniden kullanılabilen fincanlar üretiyor.

Önce kurutuyorlar ardından da doğal yapıştırıcılarla yıllarca kullanılabilecek son şeklini veriyorlar. Kullanım ömrü tamamlandığında firmanın onları yeniden alıp, geri dönüştürmesi de cabası.

23andMe'yi duyanınız var mı? Aslında yeni bir hizmet sayılmaz. Basitçe, tükürük sıvısından sizin kökenlerinizi analiz ediyorlar.

Peki gelişme nedir? Bugüne dek 5 milyon kişinin kökenlerini, ırklarını ve birçok merak ettiği bilgiyi sağlayan 23andMe topladığı bu DNA verilerini meşhur bir ilaç firmasıyla paylaşma kararı aldı. Bu kapsamlı verilerle genetik hastalıkların daha ortaya bile çıkmadan çözülebilme ihtimali var.

Heyecan verici, değil mi?

Harvard Üniversitesi'nde araştırmacılar okyanuslarda zarar vermeden yakalanması neredeyse imkânsız canlılar için bir çözüm geliştirdi.

Peki ne için? 

Denizanası ve ahtapot gibi yumuşak organizmaları, zarar görebilecekleri sularda tespit ettikten sonra onlara zarar vermeden yakalamak ve güvenli sulara taşıyabilmeyi amaçlıyorlar.

Bir balinayı andıran tasarımıyla Airbus Beluga XL'in test uçuşu gerçekleştirildi.

Sıradan bir uçaktan farklı olarak devasa boyutlardaki malzemelerin taşınmasına imkân sağlayacak. Devasa derken ciddiyiz, kalkış ağırlığı tamı tamına 227 ton. Bakalım, test uçuşları başarıyla tamamlanırsa bu devasa balinayla yakında göklerde karşılaşabiliriz!

Bu insansı robotun el yapısı tıpkı bizlerin ellerindeki eklemler gibi, böylece ellerimizle yapabildiğimiz tüm hassas hareketleri yapmasına olanak sağlıyor.

Tüm bunları yaparken bugüne dek üretilen robotların aksine 'becerikli' bir hareket akışı ortaya koyması da cabası.

Bir şişeyi açmak ya da kapı kolunu çevirmek gibi yapay zekâ için karmaşık sayılabilecek görevlerin üstesinden gelebiliyor.

İnsan-robot koordinasyonunda gelinen bu nokta, acaba bir adım sonrasında neler olacak diye düşündürüyor.

Bir robot onlarca kumaş parçasını hiçbir komut almadan bir araya getirerek kusursuz bir giysi ortaya çıkarabilir mi?

Hem de bu işlemi gerçekleştirebilmek için onlarca farklı yönden farklı şekillerde kesip biçmesi gerekiyorsa...

Yanıtın evet olduğunu hepimiz biliyoruz.

Bir yanda ihtiyaç görülen şekli veren ve gerekli ayarlamaları yapan kısmı, diğer yanda bildiğimiz dikiş işlemi.

Tekstil sektöründeki emek yoğunluğunu azaltarak hem zamandan hem de maliyetten kâr edebilmeyi amaçlayan bu teknolojinin parıltısıyla bir gün tekstil atölyeleri bomboş kalma tehlikesi yaşar mı, ne dersiniz?

Astronotlarla birlikte yaşayacak olan yapay zekâ robotuyla, bilimkurgu evrenine hoş geldiniz!

Bu asistanlık uzay serüvenimizde bir ilk olacak ve durum analizinden acil durumda yapılacak aramalara dek tam anlamıyla astronotların dostu olacak CIMON.

2 Temmuz'da Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çalışmaya başlayan CIMON, basit işlevleri başarıyla gerçekleştirirken geliştirmeler de devam ediyor.

Ayrıca bu sempatik tasarım ortaya çıkarılırken Captain Future çizgi serisindeki Profesör Simon Wright'tan esinlenildi.

Drone teknolojisinin sadece uçmayla yetineceğini sanmıyordunuz, değil mi?

Tokyo Üniversitesi'nde tıpkı bir ejderha gibi, uçarken farklı şekillere girebilen bir drone geliştirildi. Farklı alanlara girip çıkabilen yapısıyla büyüyüp küçülebiliyor, yeri geldiğinde kendini minimal hallere de sokabiliyor.

Hatta cisimleri kavrayıp bir noktadan diğer bir noktaya taşıyabiliyor bile.

Şaşırmaya devam ediyoruz.

Yapay zekâ sadece göz bebeklerimizi analiz ederek kişilik özelliklerimizi ortaya çıkarmaya hazırlanıyor.

Böylece hem suçluların tespiti hem de bazı psikolojik teşhislerin iyileştirmesi için bu teknik kullanılabilecek. Örneğin, göz bebekleriniz sıkça etrafta geziniyorsa meraklısınız, bunu anlamak zor değil fakat göz kırpma hızınızın ruh sağlığınıza dair ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? 

Artık biliyorsunuz.

Bir otomobil üreticisi, arka koltukta unutulan eşyaların yaratacağı sorunları ortadan kaldırmak için kolları sıvadı.

2022 yılında tüm araçlarında kullanmayı planladıkları bu özellikle şayet araçtan inerken koltuk üzerinde herhangi bir şey unuttuysanız istediğiniz uyarılardan biriyle bunu size hatırlatıyor. Dikkatsizliğin yol açtığı hırsızlık vakalarını sona erdirecek gibi görünüyor.

Black Mirror'a hoş geldiniz! Black kısmı şüpheli olsa da 'Mirror' kısmı birebir karşımızda.

Bu ayna, üzerindeki onlarca kamerayla vücudunuzun her noktasını analiz ederek verdiğiniz kiloyu, vücudunuzun hangi bölgesinden verdiğinizi yahut eğer kilo aldıysanız bunun oranını paylaşıyor. Uzun vadede bu günlük analizlerin sadece sağlık için değil, güncellemelerle kıyafet seçme konusunda bile bir yardımcı haline gelmesi planlanıyor.

Hadi hayırlısı...

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
01.08.2018

Bizde de itfaiyeciler liseli kızları taciz etti

Pasif Kullanıcı
02.08.2018

Bu kadar cahil olamazsınız, ya aşırı taraflısınız ya da aşırı cahil. Son 1 ayda Türkiye'de neler olmuş hemen bakalım: ---Aselsan bomba imha için yeni bir sinyal bozucu üretti, bu cihaz mevzut frekansları tek cihazda toplayan dünyadaki ilk cihaz. ---Yine Aselsan Tufan elektromanyetik top'un testlerinde ses katının 9 katına çıkarak rekor kırdı. ---Gaziantepli mucit 500 bin liralık kızılötesi kamerayı 20 bin liraya üretti ve Tübitak bunu satın aldı. ---Yapımı 14 yıl süren İTÜ'nün yaptığı B.O.W İstka isimli yeni nesil güneş enerjili otomobil Türkiye turuna çıktı. ---Ankara Üniversitesi profesörleri yosundan biyoenerji üretmeyi başardı, bu biyodizel yakıt %99.6 oranıyla dünyanın en saf biyoenerji yakıtı oldu. ---Turkcell araç içi mobil sistemi kopilot'u duyurdu. ---İstanbul Teknik Üniversitesi ekibi İngiltere'deki İHA yarışmasında birinci oldu. ---Kocaeli Üniversitesi askeri operasyonlar için saldırı özelliği bulunan örümcek robot üretti. ---Türkiye’nin uzay temalı ilk eğitim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) inşaatını ağustos ayında tamamlayacaklarını açıklandı

02.08.2018

dolar niye 5tl oldu, bu zam yağmuru neden? sen bilirsin yalamış yutmuş adamsın nede olsa?

03.08.2018

Beluga XL' ın maximum kalkış ağırlığı (yani uçağın kendi ağırlığı, aldığı yakıt ve taşıdığı kargonun toplam ağırlığı) 227 tondur yükleme kapasitesi değil. Yanlış bilgi vermeyin lütfen.

TÜM YORUMLARI OKU (24)