Yanlışlıkla yapılan keşiflerden, Apple'ın piyasaya hükmetmesine kadar bu hafta bilim dünyası yine ortalığı salladı.
Yanlışlıkla yapılan keşiflerden, Apple'ın piyasaya hükmetmesine kadar bu hafta bilim dünyası yine ortalığı salladı.
Bu içerik hazırlanırken Science Alert, Sputnik ve Mashable sitelerinden yararlanılmıştır.
Yeni keşfedilen uzun ve sarp bir yarık, Batı Antarktika buz tabakasının bir parçası olan ve son 25 yılda okyanusa hızla buz bırakan Pine Adası Buzulu'nda ortaya çıktı. Yaklaşık 19 mil uzunluğundaki (30 kilometre) buzul çatlayarak, daha sıcak okyanus sularına sürüklendiği açıklandı. Dahası, NASA'dan gelen bilgilere göre yalnızca Pine Adası Buzulu ve Thwaites Buzulu 10 yılda deniz seviyesini yaklaşık 1 milimetreye yükseltmesi bekleniyor.
Grönland'ın kuzey kıyısındaki deniz normalde o kadar donmuş ki, yakın zamana kadar “son buz alanı” olarak anılacaktı çünkü bunun daha sıcak bir gezegenin erime etkilerine karşı son kuzey duruşu olacağı varsayılıyordu. Ancak Şubat ayındaki ve bu ayın başlarında meydana gelen anormal sıcaklık artışı, buzları kıyıdan uzakta, herhangi bir zamanda olduğundan daha fazla rüzgarlara karşı savunmasız bıraktı.
Filipinler dünyanın en büyük bilinen kalderasına sahip! Batı Filipin Havzasında bir grup deniz jeofizikçisi Filipin Denizi'nde sismik olarak aktif sualtı bölgesini buldu.
Dünyanın en büyük volkanını keşfeden deniz jeofiziği grubu, volkanın ismini 'Dev Efendisi' anlamına gelen 'Apolaki' isimini verdi. Filipinler Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü, bir Facebook yazısında, Apolaki kalderasının, yaklaşık 60 km olan ABD'deki Wyoming's Yellowstone kalderasının iki katı büyüklüğünde kabaca 150 kilometre çapa sahip olduğunu belirtti.
Kaldera: Volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş volkanik yer şeklidir.
Gök bilimcilerden oluşan bir ekip yanlışlıkla evrenin başından beri var olan görünmez bir canavar galaksi keşfetti. Araştırmacılar, Şili'de Atacama Large Millimeter Array gözlemevinde gözlem yaparken teleskoplarına takılan ışığın, galaksinin içinde oluşan yıldızlar tarafından ısıtılan toz parçacıklarının parlaması olduğunu düşünüyorlardı. Bu toz yıldızların kendileri de dahil olmak üzere diğer ışık dalga boylarını engellemesi dolayısıyla, yeni keşfedilen bu galaksinin çoğunlukla herhangi bir galaksiye bağlı görünmemesi sonucu beraberinde heyecanlandıran haber getirdi: 'Canavar Galaksi'
'Bu, buzdağının sadece görünen yüzü olup olmadığını merak ediyoruz, yeni bir tür galaksi popülasyonu keşfedilmeyi bekliyor.'
Gözlemler, bu galaksinin yaklaşık 12.5 milyar ışık yılı uzaklıkta olduğunu gösteriyor; bu durum bilim insanlarının 12.5 milyar yıl önce parlayan ışığı gözlemledikleri anlamına geliyor. Evren 1 milyar yaşındayken ortaya çıktığı düşünülen canavar galaksi, erken evrende büyük ve olgun galaksilerin nasıl bu kadar çabuk oluştuğu hakkında ipuçları verebilir.
Dünyaca ünlü şarkıcı Selena Gomez’in yeni şarkısı Sophie Muller tarafından sadece iPhone 11 Pro kullanılarak çekilen siyah beyaz videonun tamamı Gomez’in YouTube kanalından, kısaltılmış bir bölümü de Apple’ın sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.
Apple, videonun ‘Shot on iPhone’ kampanyasının bir parçası olduğunu söyledi. Apple, dünyanın dört bir yanındaki iPhone kullanıcılarını, çektikleri fotoğrafları paylaşmaları için de yarışmasına davet etmişti. Kazanan 10 fotoğraf, belirli şehirlerdeki reklam panolarında, Apple Store’larda ve internette sergilenecek.
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Sayers, 8 Orta Doğu ülkesinden bilim insanlarını bir araya getirme konusundaki katkılarından dolayı umut ışığı olan, CERN benzeri bir SESAME laboratuvarını kurarak ve aynı çatı altında, İsrail, Filistin, Türkiye ve Kıbrıslılar da dahil olmak üzere bir grup bilim insanıyla çalışıp, eşi benzeri görülmemiş bir bilimsel iş birliğini hayata geçirmiştir.
Başkasının özel hayatından çıkarabilsek 'burnumuzu' bir şeyler olacak gibi de işte...