Biz İstanbul'daki Deprem Amerika'nın Oyunu mu Diye Tartışırken Bilim Dünyasında Bu Hafta Yaşananlar!

Vay be neler neler yaşandı! Bu hafta bilim dünyası bir hayli olaylı geçti gelin neler olmuş hep birlikte bakalım...

Türkiye'de dahil olmak üzere 139 ülke iklim krizine dikkat çekmek adına sokaklara döküldü!

Artık canımıza tak etti! Hükümetleri iklim krizi konusunda hareket geçirmek için Küresel İklim Grevi eylemleri düzenleyerek, 139 ülke sokaklara döküldü. İsmini bu hafta oldukça duyduğumuz İsveçli öğrenci Greta Thunberg'in başlattığı protestoların bu zamana kadar yapılan en büyük iklim eylemleri olduğu düşünülüyor. 

Daha ne kadar geç kalabilirdik, umuyoruz bu adımlar ileride büyük değişikliklerin başlangıcı olur.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki içeriğe de göz atabilirsiniz.

Türkiye'nin de Dahil Olduğu 139 Ülkede Eylem: Küresel İklim Grevi Başladı

Lanetli mumya gün yüzüne çıktı!

Antik Mısır dönemine ait Sennedjem ve eşi olduğu düşünülen mumyalar, Kahire’de Mısır Medeniyetleri Ulusal Müzesi’nde çok iyi muhafaza edilmiş bir şekilde gizlendikleri yerden çıkartıldı. Çok iyi korunmuş mumyaların 3 bin 400 yıl önce yaşadığı tahmin ediliyor.

Peki ama neden lanetli? 

İlk kez 1886 yılında keşfedilen mumyaları, kim yeniden bulsa sırayla ölmeleri sebebiyle lanetli oldukları düşünülüyor.

Bu hafta bilim dünyasından güzel keşif haberleri geldi: Karşınızda Deepstaria Denizanası!

İşte tatlı bir hayalet gibi duran ve oldukça nadir bulunan Deepstaria denizanası derin sulardan bizlere ulaştı. Poşet, battaniye, abajur gibi birçok benzetmenin odağı olan eşsiz canlının ince zarımsı yapısı sayesinde, derin sularda süzülerek doğal ortamında keşif gemilerinin kameralarına takıldı. 

Şu an için bilinen iki Deepstaria türü mevcut ve oldukça nadir bulunan bir canlı olduğu için henüz araştırmacıların elinde fazla bir veri bulunmamakta.

Evet haftanın belki de en güzel haberi: HIV hücrelerinin çoğalması artık engellenebiliyor!

AIDS hastalığına sebep olan HIV virüsünü tamamen etkisiz hale getiren yeni bir yöntem keşfedildi. Genetik zincirimizi oluşturan DNA sarmalının içerisinde yer alan tek zincirli RNA yapısında bulunan HEAL molekülü derdimize çare oldu. 

HEAL molekülü bir nevi açma kapama düğmesi görevi görüyor. Bu molekül sayesinde HIV hücresi tedavi edilemese de, engellenebiliyor. Virüsün yayılmasını engellemek adına hücreyi uçak moduna alıp etkisiz hale getirme işlemi de diyebiliriz. Daha test aşamasında olan süreç olumlu sonuçlar vermeye başladı, lakin daha insanlar üzerinde denenmedi. Umutlarımız artık AIDS hastalığına kesin çareler bulunup, daha fazla insanın hayatına mâl olmaması yönünde...

Bu hafta uzay haberlerine doyacağız gibi... İlkiyle başlayalım o zaman, Çin uzaya gözlem uydusu fırlattı.

Uzayın gizemini çözmek için kolları sıvayan ülkeler arasında Çin'de var. Uzaya fırlatılan Yunhay-102 isimli araç atmosfer, deniz ve uzay gözlemleri için kullanılacak. Gelecekte ABD ve Rusya gibi büyük devletleri sollayarak, iddialı projelere imza atmayı hedefliyen, bu yolda hızını ve sermayesini kesmeyen Çin hükümetinin bu yarışa dahil olduğunu söyleyebiliriz. Ne diyelim darısı bizim başımıza!

Dikkat! Toplam 3 Keops Piramidi büyüklüğünde bir asteroid Dünya'ya yaklaşıyor.

Evet doğru duydunuz! Devasa asteroid, Dünya’ya 4.2 milyon kilometre mesafe kadar yaklaşacak. 190 - 430 metre boyunda, 139 metre yüksekliğe sahip bu astreroidle burun buruna geleceğiz. Şimdilik bu kadar bilgiye sahip olmanın yanı sıra ihtimaller de gözümüzü korkutuyor. Bakalım ilerleyen günlerde bizleri neler bekliyor.

Kocaman bir asteroidin Dünya'ya çarpma ihtimalini bir kenara bırakırsak, NASA'dan güzel haberler de var!

NASA kolları sıvadı ve bu hafta içerisinde yeni bir kara delik simülasyonu geliştirerek, bilim dünyasını aydınlattı! Geçtiğimiz aylarda Canavar Kara Delik (ilk kara delik) görüntüsü elde edildikten sonra, bu alanda hızlanan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. 

NASA'da çalışan Jeremy Schnittmann tarafından özel olarak geliştirilen kara delik simülasyonuyla birlikte, bu alanda kaydedilen gelişmeler sebebiyle, geride bıraktığımız bu hafta 'Kara Delik Haftası' olarak kabul ediliyor.

Kara delik simülasyonu hakkında daha fazlasını merak eden bilim severler için...

Evet, bu haftanın gündemini söylemeye gerek var mı? Tabii ki de 16 yaşındaki çevre aktivisti Greta Thunberg!

Birkaçımız onu bu hafta Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde yaptığı konuşma ile, birkaçımız da her cuma okulu boykot ederek İsveç Parlementosu önünde eylem yapan ve bu azmiyle iklim eylemlerinin en büyüklerinden birini başlatan o ilk adımı atan kız olarak tanıyoruz. 'Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz? Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız!'' diyerek gündeme damgasını vuran Greta'nın sayesinde aslında harekete geçmek için ne kadar geç kalındığını anladık. 

Asperger sendromuna sahip Greta'nın konuşması bazılarına şov olarak gelince sosyal medyada kıyamet koptu! Keşke her şeyi eleştirmek yerine biraz şapkasını önüne koyup 'biz ne yaptık ve ne yapamadık' diye düşünseydi, belki de zamanında bizlere derdini anlatamaya çalışan Greta gibi nicelerinin sesine kulak verip gelecek nesillere miras olarak temiz bir dünya bırakabilirdik.

Popüler İçerikler

Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
YORUMLAR
29.09.2019

Greta adındaki kız haklı mı? Evet haklı ve bu konuda ne gerekiyorsa herkes üstüne düşeni yapsa iyi olur. Peki Greta adındaki kız şov mu yapıyor? Evet kesinlikle şov yapıyor.

29.09.2019

Onedio: “BİLİM” dünyasında bu hafta yaşananlar Onedio: LaNeTLi MUmYa

29.09.2019

"Sakız orucu bozuyor mu" önce buna bir açıklık getirmemiz lazım sonra bakarız içeriğe.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ