Biz İnsanoğlunun Denizlerimiz ve Oradaki Yaşamın En Büyük Tehdidi Olduğunu Yüzünüze Çarpacak 21 Fotoğraf!

Dünyanın en eski denizcileri olarak bilinen ve doğuştan gelen yön bulma duyguları sayesinde izledikleri yolla insanlara da kılavuz olan deniz kaplumbağalarının geçmişi 110 milyon yıl öncesine uzanıyor. Tüm koruma çalışmalarına karşın artan çevresel kirlilik nedeniyle nesilleri hala tehlike altında.

Bu fotoğraflar ise, bizim eserimiz. 🥺

1. Nesillerinin devamı için sürekli koruma ve gözetim altında tutulan deniz kaplumbağaları, hayatta kalmak için en büyük mücadeleyi artan çevresel kirliliğe karşı veriyor.

2. Dünyada 7 tür deniz kaplumbağası bulunurken, bunlardan sadece caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağaları yuva yapmak için Türkiye'de Akdeniz kıyılarındaki kumsalları kullanıyor.

3. Deniz ve karadaki plastik kirliliği, petrol sızıntıları, yıkıcı balıkçılık faaliyetleri, bilinçsiz insan davranışları ve iklim değişikliği, deniz kaplumbağalarının popülasyonunu olumsuz etkileyen tehlikelerin başında geliyor.

4. Oysa deniz kaplumbağalarının nesillerinin korunması, deniz ve kıyı ekosisteminin dengesi açısından büyük önem taşıyor.

5. Plastik poşetler, petler, şişeler, sürat motorları ve misinalar yaşamlarını yok ediyor.

6. "Örneğin, deniz kaplumbağaları, denize atılan plastik poşeti besin zannederek yiyor. Bu, sindirim sistemlerinin tıkanmasına neden oluyor..."

4,5 kilometre uzunluğundaki İztuzu sahilinde deniz kaplumbağalarının 1988'den bu yana izlendiğini anlatan DEKAMER Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska böyle söylüyor.

7. Bunun yanı sıra bir sürat motoru kaplumbağaya çarpıp kabuğunu kırabiliyor, pervanesi kabuğunu kesebiliyor. Balıkçılıkla kullanılan 1 metrelik misina, deniz kaplumbağalarının kolunun kopmasına sebep olabiliyor.

8. Dolayısıyla, insanların dikkatsiz davranışı, bir hayvanın bir kolunun kopmasına, kabuğunun parçalanmasına ya da sindirim sisteminin tıkanmasına neden oluyor.

9. Türkiye'de son 2 yıllık (2020 ve 2021) verilere göre, İztuzu sahiline 1492 caretta caretta, Samandağ sahiline de 3 bin 243 yeşil deniz kaplumbağası yuva yaptı.

10. Bu yuvalardan yılda ortalama 130 bin yavru deniz kaplumbağası denize ulaşıyor ancak sadece binde biri yetişkinliğe kadar hayatta kalabiliyor.

11. SACEVKO'dan alınan bilgilere göre, Samandağ sahili bölgesinde son iki yılda 55 bin 734 yavru deniz kaplumbağası petrol sızıntısı, çevre kirliliği ve plastik atıklar nedeniyle yaşamını yitirdi.

12. DEKAMER'in Akdeniz bölgesindeki çalışma alanlarından topladığı verilerine göre de son iki yılda 231 deniz kaplumbağası ölü olarak sahillere vurdu.

13. Ayrıca 2020'de çeşitli sebepler ile hayatını kaybeden 60 deniz kaplumbağasının yapılan nekropsileri sonucunda 32'inde plastik tespiti yapılırken, 2021'de hayatını kaybeden 87 deniz kaplumbağasının yüzde 20'sinde plastik bulgusuna ulaşıldı.

14. Geçmişi 110 milyon yıl öncesine dayanan kaplumbağaların izledikleri yollar, insanlar tarafından da tarih boyunca kılavuz olarak kabul edildi.

15. "Dünyanın en eski denizcileri" olarak da bilinen kaplumbağaların yön bulma duyguları doğuştan geliyor.

16. Dünyanın manyetik alanından faydalanarak ve ayı takip ederek yönlerini bulan bu canlılar bilge, yol gösterici, barışın elçisi olarak da görülüyor.

17. Fotoğraflar deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Türkiye'nin en batı kıyısı İztuzu ve en doğu noktası Samandağ Sahili arasında 4 ay süren çekimlerle kayıt altına alındı.

18. Çok mu şey istiyoruz? 😓

19. Bu canlılarımızın "biz insanoğluna" rağmen hayata tutunabilmeleri için canla başla çırpınan İztuzu'ndaki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi DEKAMER ve Samandağ'daki Deniz Kaplumbağalarını Araştırma, Koruma ve İzleme Merkezi SACEVKO başta olmak üzere,

20. Fotoğrafları ve çalışmayı aktaran Anadolu Ajansı muhabirleri Burcu Çalık Göçümlü, Şebnem Coşkun ve Özge Elif Kızıl ile birlikte;

21. Emek harcayan herkese teşekkürler! 🙏

İlginizi çekebilir:

Dünyanın Dört Bir Yanından Fotoğraflarla 2022'nin İlk Dolunayı
Teknoloji Devleri Okyanus Altındaki İnternet Kablolarına Hükmediyor: Hangi Şirketin Ne Kadar Payı Var?
Elon Musk Paylaştı: İşte İnsanları Başarısızlığa Yönelten 50 Bilişsel Ön Yargı

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
21.01.2022

İnsanlara saldıran başıboş köpeklerle ilgili haberlerde kendini savunan kişileri hayvan düşmanı olmakla suçlayan köpeksever arkadaşlar nedense kirlilik yüzünden yok olma tehlikesi yaşayan deniz kaplumbağası, balıkçılar tarafından katledilen yunus, fayton işkencesi gören at gibi hayvanlara pek ilgi göstermiyorlar. Çünkü bu tür hayvanlarda "bir tas yem" muhabbeti olmuyor, yıllık ortalama 100.000.000 $ para döndüren yem lobisinin neferleri bu yüzden bu tür hayvanlara ilgi göstermiyorlar.

21.01.2022

Gercek bir 'icerik'.500 bin kisi okumali bunu. Atakan kardesimizi tebrik etmeli.

22.01.2022

İztuzu plajındaki caretta rehabilitasyon merkezini ziyaret etmenizi öneririm. Durumun vahimliğini tüm çıplaklığıyla canlı canlı görmeniz için.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ