Biz Terör ve Politikayla Uğraşırken Bilim Dünyasında Yaşanan 16 Önemli Gelişme

Ülkece nasıl bir süreçten geçtiğimiz herkesin malumu. Zaten bir süredir siyasetle boğulduğumuz yetmezmiş gibi bir de Ankara'da yaşanan katliam sonrası canımızdan can gitti. Ülkemizin gündemi uzun süredir kanla yazılıyor.

Biz siyasetle, birbirimizi ötekileştirmeyle, hatta ve hatta katletmeyle meşgulken bilim dünyası ise birbiri ardına insanlığın yararına olacak ve ufuk açacak buluşlara imza atıyor. Biz birbirimizin hayatını zorlaştırırken, bilim bizlerin torunları için daha kolay ve güzel bir hayat sunmak için ilerliyor. İşte son zamanlarda gerçekleştirilen ve sanki başka bir dünyada gerçekleşiyormuş hissi uyandıran bazı bilimsel ve teknolojik gelişmeler:

1. Ses dalgaları kullanılarak beyne komutlar verildi

Bilim insanları ilk kez ses dalgalarını kullanarak beyin hücrelerini kontrol etmeyi başardı. 'Nature Communications' dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, araştırmacılar, laboratuvar ortamında ultrason dalgalarıyla minik bir kurtçuğun beynindeki bazı nöronları faaliyete geçirerek hayvanın farklı bir yöne hareket etmesini sağladı. 

Haberin tamamı

2. Laboratuvar ortamında sperm üretildi

Fransa’da 10 yılı aşkın bir süredir yapılan çalışmalar sonucu, kısırlığı tedavi etmek için bir çözüm yolu bulundu. Lyon kentinde hükümete ait CNRS laboratuvarında yapay ortamda insan spermi üretilmeye başlandığı açıklandı. Kısırlığa çözüm olması beklenen uygulamanın, kanser hastaları için de umut olması bekleniyor.

Haberin tamamı

3. Her türlü virüsü tespit etmemizi sağlayacak bir test geliştirildi

ABD'nin Missouri eyaletindeki Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar, insan ve hayvanda bulunan neredeyse her türlü virüsü tespit edebilecek basit bir test geliştirdiklerini açıkladı. Çalışmayı yürüten ekibin başında bulunan Dr. Gregory Storc, 'Bu testle ne aradığınızı bilmek zorunda değilsiniz. Standart testlerin tanı koymakta zorlandığı ve salgına neyin sebep olduğunun bilinmediği durumlarda ViroCap testinin özellikle yararlı olacağını düşünüyorum' dedi.

Haberin tamamı

4. İnsanın atası olan yeni bir tür bulundu: Homo naledi

Güney Afrika'da yapılan kazılarda insanın atası olan yeni bir tür bulundu. Bulunan yeni tür 'Homo naledi' olarak adlandırıldı. Araştırmada yer alan Wisconsin-Madison Üniversitesi uzmanı John Hawks, 'Homo Naledi, ilkel atalarımızı andırıyor. Ama bununla birlikte şaşırtıcı şekilde insanla benzer yönleri de var' dedi.

Haberin tamamı

5. Plüton'da buz halinde su bulunduğu ve gezegenin mavi bir gökyüzüne sahip olduğu keşfedildi

NASA, bugün uzay aracı 'New Horizons' tarafından çekilen Plüton'un yeni fotoğraflarını yayımladı. Uzay aracının aktardığı verilere göre Plüton'da buz halinde su ve mavi bir gökyüzü bulunuyor. New Horizons ekip lideri bilim adamı Dr. Alan Stern yaptığı açıklamada, Plüton'daki mavi gökyüzünün 'göz kamaştırıcı' olduğunu ifade etti.

Haberin tamamı

6. Türk bilim insanları tarafından karaciğer hücresi geliştirildi

Kök hücreden karaciğer hücresi elde etmeyi başaran Türk bilim insanları, bir tür üre döngüsü hastalığı olan 'sitrüllinemi'nin tedavisi için önemli bir adım attı. Tedavi uygulanmasının 10-15 yıllık bir zaman dilimini alabileceği belirtildi. Araştırmayla ilgili açıklama yapan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nur Arslan , sitrüllineminin bir metabolik hastalık olduğunu, dünyada da hastalığın kesin tedavisinin bulunmadığını ancak bazı diyet programlarıyla vücutta 'amonyak birikiminin' engellenmeye çalışıldığını söyledi.

Haberin tamamı

7. Diş dolgularının tarih olmasını sağlayacak bir diş macunu üretildi

Japon bilim insanı Kazue Yamagishi kişisel bakım konusunda çığır açan bir buluş yaptı. Bilim adamının bulduğu yeni diş macunu kolayca ve acısız bir şekilde dişlerdeki delik ve çatlakları dolduruyor, ayrıca diş minesini de yeniden oluşturuyor. Bu diş macunu aslında bileşenleri olarak dişin minesine oldukça benziyor, ve diş çatlağına direkt olarak uygulanabiliyor.

Haberin tamamı

8. İlk 'tam vücut nakli' için geri sayım başladı

33 yaşındaki Rus bilgisayar uzmanı Valery Spiridonov, Aralık 2017'de Dünya'nın ilk tam vücut nakli hastası olacak. Spiridonov, Werdnig-Hoffmann hastalığı olarak bilinen kas zayıflatıcı nadir bir genetik hastalığa sahip. Bu hastalığın, şu anda bilinen bir tedavisi bulunmamakta. Bu hastalık nedeniyle vücudundaki kasların yüzde 90’ı çalışmayan ve bu nedenle kafasının sağlıklı bir vücuda aktarılmasını isteyen Rus bilgisayar mühendisi Valery Spiridonov hayaline bir adım daha yaklaştı.

Haberin tamamı

9. Bilim insanları beyinden beyine iletişim kurmayı başardı

Washington Üniversitesi Öğrenme ve Beyin Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, internet üzerinden birbirleriyle soru cevap oyunu oynayan katılımcıların beyinleriyle birbirlerine sinyal göndererek iletişim kurmayı başardığını açıkladı. Araştırmayı yöneten Doç. Dr. Andrea Stocco, şimdiye kadar insanlar üzerinde yapılan en kapsamlı beyinden beyine iletişim deneyinde iki bireyin görsel deneyimlerini birbirlerine aktardığını belirtti. 

Haberin tamamı

10. Köpek klonlama dönemi başlıyor

İnsan klonlama hala bilimkurgu filmlerine özgü olsa da Dolly ile başlayan süreçte şimdiye kadar birçok başarılı veya başarısız klonlanmış hayvana rastladık. Güney Koreli bir şirket ise bu işi artık “seri üretime” dökmeyi amaçlıyor ve para karşılığı köpek klonlamaya başlıyor. Bilim dünyası açısından her ne kadar heyecan verici olsa da köpek klonlama işi birçok tartışmayı da beraberinde getirmiş durumda. Aktivistler bunun doğayı aykırı olduğunu ve bu yüksek meblağların köpek barınaklarına harcanabileceğini savunuyor. Bazı uzmanlar ise klonlama işleminin epey düşük bir başarı oranına sahip olduğuna dikkat çekerek bu işin etik olmadığı görüşünde.

Haberin tamamı

11. Kanser hastasına titanyum göğüs kafesi nakledildi

Kansere yakalandıktan sonra göğüs kemiğinin ve göğüs kafesinin bir kısmını kaybeden 54 yaşındaki İspanyol bir adam, dünyanın ilk 3D yazıcıdan elde edilen titanyum protez göğüsüyle hayata döndü. İspanyol bir hastayı hayata döndüren dünyanın ilk 3D yazıcıdan çıkan titanyum göğüs kafesi bir tıp mucizesi olarak değerlendiriliyor.

Haberin tamamı

12. Tüy kadar hafif olmasına rağmen çelikten güçlü olan madde üretildi

Çinli bilim insanları, 'tüy kadar hafif olmasına karşın çelikten güçlü' bir süper madde geliştirdi. Çin Bilimler Akademisi Şanghay Seramik Enstitüsü araştırmacıları, köpüksü yapıya sahip süper maddenin 'mucize yapıtaşı' olarak da bilinen grafen tüplerinin elmas kadar kararlı bir hücresel yapıya dönüştürülmesi sırasında ortaya çıkarıldığını açıkladı.

Haberin tamamı

13. Protez kolla beyne sinyal iletildi

Daha çok robot teknolojileriyle ismini duymaya alıştığımız DARPA, HAPTIX projesi kapsamında duyusal geri bildirimi en üst düzeyde olan protezler üreteceğini vaad etmişti. HAPTIX projesiyle felçlilere ve uzuvlarını kaybedenlere derman olmaya çalışan DARPA ’dan sevindirici haber sonunda geldi. Yapılan açıklamada HAPTIX projesi kapsamında üzerinde çalışılan protez kol ile beyine sinyal göndermeyi başardıkları ve ilk duyusal geri dönüşlerin alındığı belirtildi.

Haberin tamamı

14. NASA, Mars'ta su bulunduğunu açıkladı

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASAMars'ta sıvı halde su tespit ettiklerini açıkladı. Bilim insanları Kızıl Gezegen'de yaz aylarında görülen ancak yılın geri kalan bölümünde kaybolan siyah çizgilerin, periyodik olarak akan tuzlu suların sonucunda oluştuğunu bulduklarını belirtti.

Haberin tamamı

15. Domuzlardan insan organları üretilecek

Japon bilim insanlarından, organ üretimi ile ilgili büyük bir gelişme yaşandığı açıklaması yapıldı. Açıklamaya göre domuz vücudunda, insan organı yetiştirilebilecek. Domuz vücudunda oluşturulmaya çalışılacak insan organlarının, ne derece işlevsel ve verimli olacağı konuları ise, şu an için merak konusu olarak kalmaya devam ediyor. Ayrıca insan kök hücrelerinin, domuz tarafına aktarım çalışmalarının ne zaman başlayacağı da, yine merak konusu olarak kalmaya devam eden başlıca unsurlar arasında yer alıyor.

Haberin tamamı

16. Işık tabanlı bellekler geliyor

Elektronlar çok hızlı olsalar da, modern bilişim elektronlardan daha hızlısına ihtiyaç duyacak kapasiteye gelmiş durumda. Şimdi ise bir araştırma takımı, dünyanın ilk ışık tabanlı bellek yongasını geliştirmeyi başardı. Bu yeni bellek, veriyi 'sınırsız' olarak depolama yeteneğine sahip.

Haberin tamamı

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''