Biz Gittik mi Topluca Yerleşiriz! Dünyada Türklerin Memleket Olarak Yerleştikleri Yerler

İnsan bir yere gidince yakınlarını da oraya alır veya çağırır. Bu tüm dünya için geçerli. Ancak bazen bir köy, bir kasaba toplu olarak başka bir yere taşınabiliyor ve buna memleket göçü deniyor. Bize hiç de yabancı olmayan bu tanımı yaşatan memleketleri ve gittikleri yerleri sıralıyoruz.

1. Belçika - Afyon, Emirdağ

Belçika'daki Türk nüfusunun ezici çoğunluğunu Afyon Emirdağlılar oluşturuyor. Öyle ki, Brüksel'den oy istemek için Afyon'a gelen siyasetçiler var. Ülkeye 'Kötü Ahmet' lakaplı bir vatandaşın ilk kez geldiği ve tatil için döndüğünde tüm köylülerine seslenerek onları da yanında götürdüğü söyleniyor.

2. Paris - Çankırı, Yapraklı, Yukarıöz

Çankırı'nın Yukarıöz köyünün tüm sakinleri Paris'te ikamet ediyor. Yaz aylarında tatile geldikleri için Fransızca konuşulan köy ve Fransa plakalı araçlar ilginç görüntüler oluşturuyor.

3. Danimarka - Sivas, Şarkışla

Danimarka'da yaşayan göçmen Türklerin büyük bölümü Sivas Şarkışla ilçesinin sakinlerinden oluşuyor. Memleketlerine çok bağlı olan Şarkışlalılar ölülerini memleketlerine gömüyor, her yıl düzenli ziyaret ve yardımlar yapıyor.

4. Viyana - Yozgat

Avusturya'nin Viyana şehrinde Yozgatlıların o kadar büyük bir popülasyonu var ki, bazı Avusturyalılar Yozgat'ı bir ülke sanıyormuş.

5. Japonya - Ordu, Fatsa

İlk olarak ilçeden Hayri Atılgan'ın gittiği ve 500 hemşehrisine iş bulduğu söyleniyor. Zamanla sayıları binleri aşan Fatsalılar maddi imkanlar sebebiyle Japonya'yı tercih ediyor.

6. İsveç - Konya, Kulu

1965'ten beri ülkeye göç edip şu an itibariyle ülkede 50 binin üzerinde bir nüfusa sahip olan Kulu halkının yarısının çifte vatandaş olması ülkedeki seçimleri etkilemelerini sağlıyor.

7. Avusturya - Konya

Viyana'da Yozgatlılar ezici olsa da, Avusturya genelinde yoğun bir Konya nüfusu hakim.

8. New Jersey - Giresun, Yağlıdere

Amerika'nın New Jersey eyaletine bağlı olan Paterson'da yaşayan Türkleri herkes bilir. Çünkü Giresun'un Yağlıdere ilçesinden buraya öyle bir göç söz konusu ki, Amerika'nın nüfus cüzdanında bu ilçe yazanlara kesinlikle vize vermediği bir şehir efsanesine dönüşmüş durumda. 1968 yılında İzzet Aydın isimli bir vatandaş, Kurtuluş Savaşı'nda Karadeniz'den Amerika'ya göçen bir Rum göçmenin iş teklifini kabul edince büyük akın başlamış.

9. New York - Çorum, Alaca

New York'un Long Island bölgesinde yaşayan Alacalılar genellikle benzinlik işleriyle uğraşmakta ve akrabalarını, hemşehrilerini de beraberlerinde getirmekte.

10. Avustralya - İzmir

Avustralya'da Auburn adlı küçük bir Türk semti var. Ülkenin genel Türk demografisi çeşitli, ancak İzmir'den yoğun bir göç aldığını söylemek yanlış olmaz.

11. Montreal - Konya, Kulu

Tıpkı İsveç gibi Kanada'nın Montreal şehrinde de Kulu hakimiyeti mevcut.

12. Toronto - Denizli, Tavas

Kanada'ya 60'larda başlayan göç dalgası en çok Denizli'nin Tavas ilçesindekileri etkilemiş.

13. Kanada - Kahramanmaraş

Kanada'nın genel Türk topluluğuna bakıldığında çoğunluğu Kahramanmaraş ve ilçelerinden gelen halk oluşturuyor.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
07.07.2021

Yeğenim Türkiye cennet cennet

07.07.2021

Kim gidip bu araştırmaları yapmış merak ediyorum. Çok inanmadım.

07.07.2021

Gidip araştırma yapılmasına gerek yok. Dışişleri bakanlığı belli aralıklarla bunları yayınlar. Kaç kişi, nerede, ne iş yapıyor vs. Arada basına düşer.

09.07.2021

Neden ben kalmışım anladım. Adana yok la . Demek ki bizimkiler memleketini çok seviyor bırakıp gitmemişler. Üstüne Adana Göç almış. Avrupa'dan neyimiz eksik. :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ