Biz Doğaya Borcumuzu Unutup Plastik Poşetlere Para Verme Derdiyle Meşgulken Teknoloji Dünyasında Neler Oldu?

Malumunuz, her ülkenin, coğrafyanın kendine özgü dertleri var.  Dolayısıyla bizim gündemimiz türlü maddeler ile harlanırken teknoloji dünyasını şekillendiren ülkelerin dertleri bizimkilerle bir değil.

Teknoloji dünyasında geçtiğimiz ay neler yaşandı, bir bakalım mı?

Doğanın mucizevi biçimlerinden faydalanılarak 3 boyutlu yazıcıda üretilen bu ayakkabılar hayli ilginç.

Kimi bir körfezden kimi insan omurgasından ilham alınarak oluşturulan bu ayakkabılar sanat ve teknolojinin kesiştiği noktada yer alıyor. Ayrıca 3 boyutlu yazıcıların hayatımızın her alanına girdiğini de yavaş yavaş gözlemliyoruz, ne dersiniz?

Boeing firmasının kendi kendine bir yolculuğu baştan sona gerçekleştirebilen aracı test sürüşüne çıkarıldı.

Kalkış ve inişi başarıyla tamamlayan araç, şimdilik bir dakikalık bir yolculuk gerçekleştirdi. Tam anlamıyla otonom bir yolculuk hedefiyle ortaya çıkan araç 70 kilometreye yakın bir menzile sahip. Belirtmemize belki gerek yok ama evet, elektrikle çalışıyor.

Bu aracın en dikkat çeken özelliği tasarım aşamasından test aşamasına geçişin sadece 1 yıl sürmesi.

Bundan belki yirmi yıl önce sadece tasarım aşaması bile yıllarla ölçülüyordu. Bakalım, yakın gelecekte hepimizin kişisel uçan aracı olabilir, otonom olacakları için hava trafiğini dert etmemize de gerek kalmaz.

Umarız.

Biz evde yokken canları sıkılan kedi ve köpek dostlarımız için artık bir çözüm var.

'Evcil hayvan fitness robotu' olarak ortaya çıkan bu robot hemen her yüzeyde hareket edebilecek şekilde tasarlanmış. Sadece basit bir oyun robotu değil, hangi saatte evin hangi bölümünde çalışacağı programlanabiliyor, ayrıca oyun sonunda ödül maması vermesi bile bu programa eklenebiliyor.

Sadece ABD’de 50.2 milyon köpeğin ve 56.5 milyon kedinin hareketsizlikten dolayı aşırı kilolu olduğu bilgisini göz önüne alırsak bu robot hayat kurtarıcı olacak.

Tümü bir mobil uygulamayla gerçekleştiriliyor, bu da artık alışkın olduğumuz özelliklerden biri olsa da yine de hayat kolaylaştıracak bir diğer detay.

Motosikletiniz çalındığında firmanın yerleştirdiği bazı takip sistemleri hırsızlar tarafından kolayca devre dışı bırakılabilir.

Bu sebeple sadece motosikletiniz için değil, tüm değerli araç ve eşyalarınız için bir takip sistemi kullanmak gerek. Bu GPS takip cihazı 8 aya dek batarya ömrüne sahip ve mobil telefonunuzla yeri anında tespit edilebiliyor.

Cihaz binlerce kilometre öteye götürülse bile fark etmiyor. Dahice, değil mi?

İsviçre'de bir teknoloji firması otonom araçlar için hologram destekli artırılmış gerçeklik arayüzü tasarladı.

Sadece otonom araçlar değil hedefleri, havada karada ve suda tüm araçlar için bu hayat kolaylaştırıcı teknolojiyi iyileştirmeye devam ediyorlar. Yolda bulunan yayaları siz onlara daha yaklaşmadan uyarıcı işaretlerle gösteren, yavaşlamanız gereken noktalarda 'Yavaşla!' uyarısını yoldaki şeritlerin hizasına yerleştiren arayüz gerçekten etkileyici.

İnovasyonda devrimin detaylarda gizli olduğunun kanıtı: Dijital köpek tuvaleti.

Köpeğinizi tuvaletin üzerine bırakın, kalanı tuvalet halletsin. Herhangi bir kokuya, atığa mahal vermeden!

Bir otomobil markası, kendi kendine park edebilen terlik tasarladı. Kalabalık aile toplantıları için hiç fena bir fikir değil.

Otomobillerinin park yeteneklerini minyatür halde paylaşmak için üretseler de bu 'otonom terlikler' Japonya'da bazı otellerde kullanılmaya başlandı. Olur da Japonya'da bu terliklerle karşılaşırsanız ayağınızdan çıkardıktan sonra 'Park' butonuna tıklayın, gerisini ona bırakın.

Bu robotun adı Flippy. Kendisi gıda sektörünün mutfağında çalışan ilk robot, görevi de burgerleri ızgara üzerinde çevirmek.

Tabii tek özelliği bu değil, sensörleriyle burger yapım sürecine dair mutfaktaki her şeye göz kulak oluyor, oranların düzgün olması için hesaplamalar yapıyor ve lezzete bilimi katıyor.

Burgerleri çevirme işi size basit gibi gelebilir fakat doğru zamanda çevrilmeyen burgerler lezzetlerini kaybedebilir, üreticiler bunu savunuyor. Saatte 200'e yakın burgeri mükemmel biçimde pişiren Flippy'i tebrik etmekten başka ne yapabiliriz?

Bir sinek boyutunda ve sineğin hareketlerini taklit edilen bir mikro-robot tasarlanmıştı, bugünlerde test aşamasına geçildi.

Washington Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen RoboFly herhangi bir kabloya ya da kaynağa bağlı olmadan uçabiliyor, bu önemli bir detay. Daha önce bu özellikte bir mikro-robot üretilmemişti.

Kablosuz bir enerji kaynağı olmadığı için küçük boyutu ancak bir saniyenin yarısı kadar hareket edebilmesine imkan veriyor.

Gücünü lazer ışınlarıyla sağlayan bu mikro-robot için geliştirme süreçleri devam ediyor.

Kas ağrılarını yarattığı özel titreşimlerle kısa sürede yok eden bu masaj robotu her eve lazım.

Kas spazmlarını bölgeyi yumuşatıp kan akış hızını artırarak çözen aygıt sporcular için tasarlanmış olsa da hepimizin bazı günler ihtiyaç duyacağı cinsten bir çözüm sunuyor.

Farklı dilleri konuşan iki insanın rahatça anlaşabilmesini sağlayan bu kulaklıklar dil bariyerinin sonunu mu getiriyor?

Yirmi dil arasında profesyonel tercüman seviyesinde olmasa da iletişimi sağlayacak çeviri yapabilen bu kulaklıkların çalışma prensibi gayet basit. Siz konuşun, o çeviriyi yapsın ve karşınızdaki kişinin kulaklığına iletsin. 

İletişimde bir devir kapanıyor diyebilir miyiz?

Popüler İçerikler

Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
Tiryakinim’i Bayhan'dan Daha İyi Söyleyebileceğine Kanaat Getiren Yeliz Yeşilmen Performansıyla Topa Tutuldu
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
08.02.2019

Ya boşverinde şimdi biz kaynanamızı s.ksek oruç bozulur mu?

Otonom terliklerinden soldakini kullanan bayan otomatik şoför galiba. Park edemedi aracı.

10.02.2019

''Biz doğaya olan borcumuzu unutup''diye başlayan konu başlığı çok ironik.doğanın a...na koyan teknoloji değil mi peki?robot teknolojilerindeki gelişmeler insanların hoşuna gidiyor mu bilmem ama yakın gelecekte insanlar için daha fazla işsizlik anlamına geliyor bu gelişmeler.insansız hava ulaşım aracında görüldüğü gibi.hamburgercide çalışan robot örneği gibi mesela.bu gidişle insanlar tüm teknolojilerden arınıp tekrar doğaya dönmek zorunda kalabilir gelecekte .kendine dağ köyünde ev alıp yerleşen sanatçı haberleri insanlığın ortak hedefi haline gelebilir. gelişmiş ülkelerin uzayda yeni yaşam alanları yaratma çabası dünyanın yaşama elverişli bir yer olmaktan yavaş yavaş uzaklaştığının göstergesi.

TÜM YORUMLARI OKU (13)