Biz de Nişantaşı Çocuğuyuz! Memur Maaşlarıyla Asgari Ücret Farkı 20 Yılda Nasıl Değişti?

Maaş zamlarının konuşulduğu ve tartışıldığı şu dönemde bir yandan asgari ücretteki artışla herkes kendi maaşını kıyaslama gayretine girdi. Daha birkaç yıl öncesine kadar asgari ücretten haber olmayanlar şimdi asgari ücretle orantılı yaşıyor. Yıllar içindeki değişime bakarken, diğer yandan da son günlerdeki isyanlarla yeniden ayrışan çalışanlara bakalım.

Kapitalizmde herkese eşit maaş yok bildiğiniz gibi. Hatta aynı işi yapanlar bile eşit maaşlar alamıyor. Tüm dünyada ve Türkiye'de serbest bir iş piyasası bulunuyor.

Özel sektörde çalışanlarla işveren arasındaki anlaşmaya dayalı şekilde belirlenen ücretler tamamen arz-talep dengesinde bulunuyor. Bireysel özellikler, sektörel dinamikler, şirketlerin tercihleri ve maaş politikaları derken, son yıllarda bu denge asgari ücrete yakınsama sorunu yaşıyor.

Sosyal medyada görülen bir isyan da bu nedenle tartışmaya neden oldu. Asgari ücret geçmiş yıllarda vasıfsız bir mavi yakalı çalışan için ilk çalışma dönemi maaş limiti anlamı taşırken, şimdilerde bırakın vasıfsız mavi yakalıyı vasıflı mavi yakalı ya da beyaz yakalı olmak da çok fark etmiyor.

Hatta yer yer mavi yakalı çalışanların toplu sözleşme hakkı olan sektörlerde sosyal hakları daha iyi korunduğu için bir çok beyaz yakalıdan maaş olarak daha iyi konumda olurlarken, bu demek değil ki biri daha iyi çalışan, diğeri daha az yoruluyor. Zaten tartışma da burada çıkıyor.

Beyaz yakalıların eğitimde harcadıkları sürelere ve enflasyonla orantılı olarak aradaki farkın kapanmasına yönelik bir isyan niteliği taşıyan paylaşımda bir banka çalışanı olarak lanse edilen anonim isyanı şu şekilde anlatıyor👇

www.patronlardunyasi.com

Bozuk Türkçeyi saymazsak eğitimli kesimden bahsedildiğini anladığımız bu sosyal medya ya da WhatsApp'ta dolaşan metinde bir yandan da asgari ücretli mavi yakalıların 'biz daha zor işler yapıyoruz' isyanıyla tartışma büyüyor.

Aslında burada bahsedilen kısım "Kim eve daha yorgun giriyor?", "Beden yorgunluğu dinlenirsin geçer beyin yorgunluğu geçmiyor" gibi tartışmalar değil: Yıllar içinde tecrübelilerin dahi maaşlarında oluşan dengesizlikleri

Gerçekten böyle bir dengesizlik var mı? Beyaz yakalı kesim için ulaşabileceğimiz en net maaşlar memur maaşları olacaktı. Kamu olunca durum netti. 2003 yılından bu yana bu maaşlardaki değişimleri grafikleştirdik ve yanına da asgari ücreti ekledik.

👆 Böyle bakınca "Eee ne var hepsi artmış işte!" değil mi? Değil!👇Bir de bir beyaz yakalının burada öğretmen örneğinden gidersek üniversiteyle birlikte iş hayatına daha geç atılması gibi de faktörler de göz ardı ediliyor. Bunlar hayata daha geç başlaması, daha geç emekli olması gibi anlamlar da taşıyor. Memurlarda durum buyken özel sektörde durum ne?

TÜİK'in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2006-2021 yılları sonuçlarının derlemesini yapan DİSK-AR'a göre de aylık ortalama ücret ve maaşla asgari ücret arasındaki fark da giderek kapanıyor.

arastirma.disk.org.tr

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hazırlanan "Üni-veri" projesinde bankacılık ve sigortacılıkla iktisat mezunlarının işe başlarken maaş skalalarına bakınca memurlar üst segment kalıyor.

İktisat mezunlarının yüzde 74'ünün 4 bin 250 ila 5 bin 999 TL aralığında, bankacılık ve sigortacılık mezunlarının da %76'nın bu aralıkta maaşla işe başladıkları görülüyor. Kaynak: Üni-veri

Kariyet.net sitesinde de kişilerin verdiği bilgiler eşliğinde hazırlanan maaş bilgilerinde banka memuru ve bankacılık işlemler yetkilisi maaşlarına baktı.

Bir banka memurunun en düşük 11 bin 560, en yüksek 23 bin 420 TL ve ortalamada 14 bin 450 TL maaş aldığı beyan edilirken, bankacılık işlemleri yetkilisinin de ortalama maaş 11 bin 990 TL olarak görülüyor.

Bu durumda siz mavi yaka ya da beyaz yaka fark etmeden deneyimli kişilerin maaşlarının artık asgari düzeye gelmesine ne diyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.👇👋

Popüler İçerikler

Arda Turan 'Seçil Erzan' Tezahüratlarına Tepki Gösterdi: 'Kendi Stadımda Bile Laf Söylenmesini İstemem'
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
İdeal Evlilik Yaşı Tartışması Aldı Başını Gitti "Çağımız 30 Yaşından Önceki Evliliği Taşıyamaz"
YORUMLAR
06.01.2023

hala daha bu salaklılar peşinde misiniz? bakın hükümetin suçu doları tutamamasında ve tutmamasında geri kalan bütün enflasyon bu salakça zamlar yüzünden oluyor. zam istemeyin neyi isteyin mesela maaliyetler düşsün devlet bununla ilgilensin. ekmek için unla ilgllensin yumurtayla ilgilensin. bu şekilde alım gücü oluşur. diğer türlü kaşıkla verilen kepçeyle alınmış olur

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ