Biz Can Yaman'nın Libidosunu Konuşurken Bilim Dünyasını Bu Hafta Türkiye Salladı!

Türkiye'nin bilim dünyasına hızlı bir giriş yaptığı bu hafta, gurur duymaya doyamadığımız nice haberlerle dolu...

Oxford İngilizce Sözlüğü tarafından yılın kelimesi seçildi: 'İklim Acil Durumu'

2019 yılında 'climate emergency' (iklim acil durumu) ifadesi ikinci sırada gelen 'sağlık' kelimesinin 3 katından daha fazla kullanıldı. Oxford İngilizce Sözlüğü'nün her yıl belirlediği kelimeler, farkındalık yaratırken aynı zamanda bütün sene dilimizden düşmeyen iklim meselesine de oldukça dikkat çekiyor.

Oxford İngilizce Sözlüğü komitesi yılın kelimesini 'İklim değişikliğini zayıflatmak ya da durdurmak için acil önlem almanın gerektiği ve iklim değişikliğinden kaynaklanan geri döndürülmez çevresel zarardan korunma durumu.' şeklinde tanımladı.

Bu haftaya damgasını vuran haberlerden bir diğeri bu topraklardan çıktı! 12 bin yıllık tarihiyle Göbeklitepe’den daha eski bir tapınak gün yüzüne çıktı.

Mardin’in Dargeçit ilçesinde yer alan Boncuklu Tarla tapınağı Göbeklitepe’den bin yıl daha eski bir tarihe sahip. 7 yıldır süren çalışmaların ardından Mezopotamya tarihini aydınlatan kültürel ve dini yapılarıyla, Boncuklu Tarla tapınağı 25 medeniyete ev sahipliği yapan geniş bir geçmişe sahip.

Bilim dünyasındaki gelişmelerin amiral ismi NASA, uzaya ilk 'robot oteli' gönderiyor!

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) verilen görevlerde robotik araçları saklamak oldukça zor... Çözüm ise, 'RiTS' adı verilen yeni Robot Oteli! 

Geçtiğimiz gün uzaya bir mekikle yollanan Robot Oteli RiTS, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda cihazları ideal sıcaklıkta fonksiyonel halde tutarken, aynı zamanda  radyasyondan ve mikro meteorlardan da koruyacak.

Bu hafta bilim dünyasını Türkiye salladı desek yeridir. Uzay çalışmalarında önemli bir adım, ODTÜ- Saçılmalı Demet Hattı’nın kurulumu tamamlandı.

Ülkemizde uzaya gönderilecek uyduların radyasyona karşı dayanıklılığını test etmek adına ilk Parçacık Radyasyonu Test Altyapısı kurulduODTÜ- Saçılmalı Demet Hattı, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) standartlarına göre test edecek kapasitede donanımlı bir altyapıya sahip. 

Türkiye'nin ilk uzay radyasyonu test alt yapısının önemini saymakla bitmez... Artık her ülkenin büyük bütçeler ayırdığı uzay çalışmalarına Türkiye dahil olmak için geç bile kaldı. Bu alanda dışa bağımlılığın azaltılarak yapıcı gelişmeler katetmek adına atılan en güzel adımlar biri oldu.

ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı'nı kuran ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melehat Bilge Demirköz ve ekibini canı gönülden kutluyoruz. 👩🔬

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bu haftayı bol bol gururla kapatıyoruz... 3 Türk akademisyen yılın mucitleri listesine girdi!

ABD Ulusal Mucitler Akademisi'nin belirlediği 168 mucit akademisyen arasında Amerika'da büyük buluşlara imza atan, 3 Türk akademisyen Prof. Dr. Aykut Üren, Prof. Dr. Mihri Özkan, Doç. Dr. Ebru Oral da yer aldı.

Bilim adına verdikleri emekleri, yayınlanan yüzlerce makale ve birçok buluşları saymakla bitmez, özverileri ve başarılarından dolayı bir kez daha ne kadar gurur duyduğumuzu belirtmeden geçmeyelim. 👏🏆

Prof. Dr. Mihri Özkan 'Bizim üniversitenin (Stanford Üniversitesi) 112 yıllık tarihinde bu ödülü alan ilk mühendis kadın akademisyen olmanın mutluluğunu yaşıyorum.' sözleriyle bizim kelimelere dökemediğimiz mutluluğu çok güzel özetlemiş.

Bilim dünyasında yaşanan gelişmeleri yakından takip edebilesiniz diye bir önceki içeriğimizi de şöyle bırakıyoruz. 👇

Biz Haluk Bilginer'in Emmy Ödülü ile Gururlanırken Bilim Dünyasından Mutluluğumuza Mutluluk Katan Gelişmeler!

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi