Bilim dünyasında bu hafta ilk milli ilacımızdan, 500 bin yıllık bir beyne uzanan bilgi dolu haberlerle karşınızdayız.
Bilim dünyasında bu hafta ilk milli ilacımızdan, 500 bin yıllık bir beyne uzanan bilgi dolu haberlerle karşınızdayız.
Danimarka Teknik Üniversitesi ve Bristol Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları bu hafta oldukça ilginç bir gelişmeye imza attı, teknolojinin sınırlarını zorlayarak iki elektronik çipi herhangi bir bağ olmadan aralarında veri aktarımı yapmaları sağlandı.
Son zamanlarda hayatımıza giren kuantum bilgisayarların ardından bu yeni gelişmelerle kuantum internette gündem haline geldi. İlk kez bilgisayar çipleri arasında kuantum ışınlanma ile veri aktarılması tarihe geçerken, ilerleyen zamanlarda bizleri neler bekliyor merak konusu.
Eski Mısırlılar bile mumyalama işlemi sırasında beyni koruyamadılar... Bu hafta 500 bin yıllık Kambriyen dönemine ait bir eklem bacaklının günümüze ulaşan beyni bilinen gerçekleri yıktı.
Bulunan Alalcomenaeus fosilinin beyni sırtının üst kısmında koyu bir leke olarak yer alıyor. İlk başta bir bakteri olma ihtimali düşünülse de, simetrik bir yapıda olması ve hassas bir dokudan oluştuğu gerçeği fosilleşmiş bir beyin olduğunu gösteriyor. Oldukça ilginç keşifle bilim dünyasında hangi kapılar aralanacak göreceğiz...
Arap ülkelerinden rahatlıkla izlenebilen tutulma, maalesef Türkiye'den görülemedi.
Ay, Dünya ve Güneş‘in yörüngeleri üzerinde aynı hizaya gelmesiyle oluşan tutulma, Ay'ın konumu nedeniyle Güneş'in içi boş gibi görülmesine sebep oldu. Devasa halka şöleni yaklaşık 3 saat sürdü. Ortaya çıkan eşsiz kareler bu yıl yaşanan son tutulmanın hakkını veren bir bitiriş oldu desek yanılmayız.
Sonunda! Filmleriyle zaman ve mekan algımızla türlü oyunlar oynayan Nolan'ın namını duymayan yoktur.
Ben az önce ne izledim soru işaretlerine bir yenisini ekleyeceğimiz Tenet filminde, Robert Pattinson, John David Washington, Michael Caine gibi birbirinden başarılı oyunculardan oluşan kadrosuyla gümbür gümbür geldiğini soluksuz izlediğimiz fragmanından da anlamak mümkün.
Atatürk Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar sonucunda parkinson, alzheimer ve depresyonun tedavisinde kullanılacak ilk milli ilaç üretildi.
Denekler üzerinde olumlu sonuçlar alınsa da daha klinik aşamalar tamamlanmadığı için ilacın ismi açıklanmadı. Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı 'Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde ürünün parkinson, alzaymır ve depresyon gibi sağlık problemlerinde değerleri ideal seviyelere düşürdüğü kanıtlanmıştır' açıklamasında bulundu. Kısa sürede klinik aşamaları tamamlayarak, piyasaya sürülmesini diliyor, haftayı bu güzel haberle kapatıyoruz.
2'de bahsedilen haberde görsel seçecek kadar zamanın varsa neden en dogru görseli seçmiyorsun! Haber hakkında bilgin yoksa neden kendinde yorum katmaya çalışıyorsun kopyala yapıştır yap yaptıgın imla hataları okuyanın yanlış anlamasına sebeb oluyor. -''Bu hafta 500 bin yıllık Kambriyen dönemine ait'' diye bir cümle kurarsan konu hakkında bilgisi olmayanlar Kambriyen dönemin 500 bin yıl önce yaşandıgı gibi bir yanlışa düşerler. Kambriyen dönem 500 milyon yıl önce ki bir geçmişi ifade eder. Bu canlı o dönemden 500 bin yıl öncesine kadar gelebilmiş 500 bin yıl önce de ölmüş. Eğer insanları çok yabancı oldukları konularda bilgilendirmek istiyorsan daha fazla açıklayıcı olmalı daha fazla detay vermelisin. Yüzde 99 okuyup geçebilir bunları ama okuyup geçmeyecek olan yüzde birde senin yüzünden anlamayacak.
yerli ilaç geç kalınmış ama süper olmuş. emeği geçen herkese teşekkürler.
Benim dinim bilim.