Biz Bir Yıl Daha Devirirken Bilim Dünyasında Geçtiğimiz Hafta Yaşanan Birbirinden İlginç Gelişmeler

Kadınların korkulu rüyası meme kanseri son mu buluyor?

Bilim dünyasına damgasını vuran gelişmeleri sizler için derledik, keyifli okumalar dileriz.

Bu içerik hazırlanırken Phys, Wits ve Sputnik sitelerinden yararlanılmıştır. 

Gelin 170.000 yıl öncesine gidelim, peki ya binlerce yıl öncesi olmasına rağmen 'nişastalı yiyecekler' karşınıza çıksa?

Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı geçmiş çağlara ışık tutacak bir keşfe imza attı. Lebombo Dağları’nda yaşayan İlk modern insanların beslenme alışkanlıklarını incelerken, 170.000 yıl önce nişasta bitkileri pişirdiklerine dair kanıtlar buldu. Geçmişi aydınlatan bu güzel haberle başladık haftaya, bakalım bizleri daha neler bekliyor...

Koku almak için burnumuza ihtiyacımız var bu bilinen bir gerçek, peki bildiğiniz gerçekleri yıkmaya hazır mısınız?

Ophiocoma adlı yılan yıldızı gözleri olmadan görebilme yetisine sahip. 'İyi de nasıl?' sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyiz.

Birçok canlı gibi görme yetilerini yırtıcı hayvanlardan kendini korumak için kullanan bu ilginç yıldız, ışıktaki ton farklılıkları sayesinde etrafını algılıyor ve ton değişimlerine göre kendine güvenli bir ortam belirliyor. Ayrıca renk değiştirme özelliğine sahip yılan yıldızının görmek için bu özelliğinden de yararlandığı keşfedildi. Araştırmayı uzun bir süredir yöneten Lauren Sumner Rooney konu hakkında 'Yaptığımız testler sayesinde yılan yıldızlarının gerçekten görebildiği sonucuna vardık. Böylece yılan yıldızları da gözleri olmadan görebilen ikinci canlı türü olmaya hak kazandı.' açıklamasında bulundu.

Meme kanseri teşhisi koymada yapay zeka başarılı oldu!

Teknolojinin faydalarında bu hafta, yaklaşık 29 bin kadının mamografi görüntülerini inceleyebilen Google’ın geliştirdiği yapay zeka sistemi meme kanseri teşhisi koyuyor. 

Her yıl binlerce kadın meme kanserinden dolayı hayata veda ediyor. Doktorlardan daha başarılı sonuçlar elde eden yapay zeka sistemi, gelecekte kadınlara umut ışığı olacak.

Bu haftaya damgasını vuran fotoğraf Mars'tan geldi!

Bu sefer kızıl değil beyaz karelerle, yeni yılda kartpostal tadında görüntüler ortaya çıktı.

NASA, kendine özgü mevsim döngüsüne sahip Mars'ın fotoğraflarını yayınladı, ortaya çıkan görüntülerde Mars'ın farklı şekillere sahip kumlarını kaplayan buzullar adeta sanat eseri gibi desek yeridir.

Bu hafta da gurur duymaya geldik! Türk akademisyen İmren Arbaç, Rus müzesinin raflarında yerini aldı! 📚

Rusya’da bulunan İrkutsk Bölge Yerel Kültür Müzesi’nde, Yeditepe Üniversitesi'nde öğretim görevlisi İmren Arbaç'ın Rusça’dan Türkçe’ye çevirdiği Valentin Grigoryeviç Rasputin'in Yüzyıl Yaşa Yüzyıl Sev adlı eseri sergileniyor.

Müze müdürü 'Bu müzemiz için değerli bir hediye. Valentin Grigoryeviç Rasputin’in kitaplarının 40 dile çevrildiği biliniyor. Çok sayıda yabancı kitabımız var, ancak Türkçe yok.' sözleriyle eksikliği bilgiyle dolduran İmren Arbaç'ın çalışmalarındaki öneme bir kere daha dikkat çekerken, bizler de bu başarısını gönülden kutluyoruz. 👏

Bilim dünyasında yaşanan gelişmeleri yakından takip edebilesiniz diye bir önceki içeriğimizi de şöyle bırakıyoruz. 👇

Biz Bu Hafta Yapılan Zamların İçinden Çıkamazken Bilim Dünyasında Yaşananlar!

Popüler İçerikler

Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
YORUMLAR
05.01.2020

bu yilan yildizi zamaninda akvayumuma kacak girmisti. kayalarin icinde saklanip gelmis sanirim. hos o kayalardan neler gelmediki, sonradan akvaryumda yengecde cikti. aynen cevresinin rengini hatta dokusunu birebir kopyalayan bir hayvan. hareket etmese varligini farkedemezsiniz.

06.01.2020

Tam olarak anlamadım, akvaryum nerede ? nasıl girebildi ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ