Biz Aleyna Tilki'nin Paris'te Neler Yaptığını Konuşurken Bilim Dünyasında Geçtiğimiz Hafta Yaşananlar!

Bu hafta bilim dünyasında haberler birbirinden güzel, gelin neler olmuş hep birlikte bakalım...

Bu haftaya oldukça ilginç bir haberle başlayalım... Yapay zeka sayesinde 2000 yıl öncesine gidelim mi?

Pompei ve Herculaneum kentlerini yok eden Vezüv Yanardağı’ndaki patlama beraberinde çok değerli bir bilgi birikimini de götürdü. Ta ki günümüze kadar! Artık yapay zeka sayesinde kızgın lavların içinden çıkıp gelen, oldukça kırılgan yapıya sahip parşömenlerin gizemi çözülüyor. Peki ama neden bu parşömenler? Antik dönemden geriye kalan tek sağlam kütüphaneden, günümüze kadar gelebilen örnekler desek yeterli sanırım. 

Kentucky Üniversitesi’nden Profesör Brent Seales ve ekibi 1700 yıllık İbranice bir parşömeni geliştirdikleri x-ışını teknoloji sayesinde okumayı başardı. Seales açıklamasında, “Geliştirmekte olduğumuz makine, aynı zamanda öğrenme aracı, mürekkebin tam olarak nerede olduğunu gösteren ve parçaların fotoğraflarını tanımlamak için bir bilgisayar algoritmasıyla mürekkep sinyalini artıracaktır” dedi. Gelecekte bizleri neler bekliyor göreceğiz...

Güzel haberle devam ediyoruz, dünya üzerindeki en güçlü gümüş üretildi!

Evet doğru duydunuz! Bilim insanları dünya üzerindeki en güçlü gümüşü ürettiler. 

ABD Vermont Üniversitesi'nde bir ekip bilinen en güçlü gümüşten yüzde 42 oranında daha güçlü olan bir gümüş üretti. Hem daha güçlü, hem daha iletken. Üretilen bu gümüş tüm dengeleri değiştirecek. Mevcut endüstriyel ve ticari malzemelerle karşılaştırıldığında performans açısından çığır açan gelişme, sektörde dengeleri bozmaya geliyor. 

Peki bu gümüşle neler yapılacak? 

İlk hedefler; hafifletilmiş uçaklar, verimli güneş pilleri ve güvenli nükleer santraller konusunda kolları sıvadılar.

Duymayı en çok beklediğimiz haberlerden biri de bu hafta bilim dünyasından geldi. Kanser tedavisinde çığır açacak bir ilaç yolda!

Kanser tedavilerinde sağlıklı hücreler artık zarar görmeyecek. Günümüzde kemoterapide kullanılan çoğu ilaç kanser hücresini hedeflemeden sadece kanımızda dolaşıyor. Bu soruna bir çözüm bulmak adına Hong Kong Şehir Üniversitesi'nde çalışan Dr. Zhu Guangyu ve araştırma ekibi ‘phorbiplatin’ adı verilen kanser önleyici ilaç geliştirdi. 

Bu ilacın önemine gelecek olursak, kırmızı bir ışık yardımıyla kontrol edilerek, kanserli bölgeye geldiğinde aktif edilebilen ve sağlıklı hücrelerin ölümüne sebebiyet vermeden direnci arttıran mucize bir ilaç. Sonuçlar ise oldukça olumlu, bu ilacın kanser tedavisinde yeni bir dönem başlatmasını umuyoruz.

Bilim dünyasından nefesimizi kesecek bir fotoğraf geldi. Karşınızda kozmik ağın ilk fotoğrafı!

Evrendeki bütün galaksileri birbirine bağlayan 'kozmik ağın' ilk kez görüntüleri yayınlandı. Bu eşsiz fotoğraf sayesinde kozmik ağın varlığı ve galaksilerin oluşumuna dair bilgilerimizin temelini kuvvetlendirirken, büyük patlamanın beraberinde, galaksilerin oluşumu ile ilgili olan hipotez adına somut kanıt niteliği taşımaktadır.

Bilinmezliğini koruyan gizemli boşluğun, böyle güzel karelerle aydınlanmaya devam etmesi dileklerimizle.

Duyduk duymadık demeyin! İnsan embriyolarında antik sürüngenlere ait el kasları bulundu.

Memeli atalarımızın 250 milyon yıl önce terk ettiği düşünülen kaslarımızın tamamen yok olmadığını ve çoğu insanda doğmadan önce yok olan kaslardan biriyken, nadir de olsa bazı insanlarda sürüngen kası varlığını devam ettiriyor. Erken gelişim dönemlerimizde antik kaslara ait izler bulmak, evrim hikayemize çok önemli veriler eklemekle kalmıyor, insan evriminde kas değişimleri ve gelişimleri üzerine oldukça ilerlememizi sağlayan bu gelişme, haftaya damga vuran bir gelişme oldu.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
08.10.2019

onedio sen nasıl bir çelişkisin öyle ya? hem "Aleyna Tilki'nin, Ahmet Kaya'nın Paris'teki Mezarını Ziyaret Ettikten Sonra Bıraktığı İlginç Not Gündem Oldu" başlıkla Alyena tilki haberi yapıyorsun, aynı zamanda da biz Aleyna tilkiye bakarken bilim dünyasında neler neler oldu diyorsun. resmen kendinle çelişiyorsun

08.10.2019

bundan şunuda çıkarabiliriz... editörler arasında başlık içinde laf atmalar oluyor demek ki. bir editör bir şey paylaşıyor, diğer editör buna laf sokmak amacı ile başka bir paylaşım açıyor.

08.10.2019

malesef sizde bundan eminsiniz onun ismi ve thumbnail resmi olmasaydı bu habere tıklanmayacaktı bu yüzden onu kullanıyorsunuz demek ki gerekli bir karakter aynı bayanlarını obje olarak kullanıldığı içerikler gibi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ