Bitcoin Madenciliğinin Nasıl Yapıldığını Merak Edenlere A'dan Z'ye Bir Kılavuz

Bitcoin herhangi bir gerçek dünya para birimiyle doğrudan bir ilişkisi olmayan ve herhangi bir hükümet veya merkezi birim tarafından kontrol edilmeyen bir dijital para birimidir.

Fakat insanlar Bitcoin'i istedikleri eşyaları almak için kullanabilirler. İşlemleri güvenli bir şekilde işlemek için madenci denen kişiler matematiksel açıdan karmaşık problemleri çözmek için rekabet ederler. Sorunu çözmede başarılı olan madenci, Bitcoin'in blok zincirine bir blok ekler ve 6.25 Bitcoin ödül alır.1 Kasım 2020'de tek bir Bitcoin'in 18 bin değerindeydi. Bu da her başarılı madencinin 100 bin dolar değerinden daha fazla Bitcoin aldığını göstermektedir.

Bitcoin madenciliği nasıl işler?

Tüm madencilikler blok zinciri ile başlar. Bu, bir ağdaki işlemleri kaydeden çevrimiçi merkezi olmayan bir defterdir. Onaylanan bir grup işleme 'blok' denir. Bu bloklar bir 'zincir' oluşturmak için birbirine bağlanır, dolayısıyla 'blok zinciri' terimi kullanılır. Bitcoin ağında bir madencinin amacı, karmaşık matematiksel problemleri çözerek blok zincirine bireysel bloklar eklemektir. Bu işlem için çok büyük bir hesaplama ve elektrik gücü gerektirmektedir. Pek çok madenci blokları eklemek için rekabet ederken sorunu çözen madenci bloğu onaylanmış işlemleriyle birlikte blok zincirine ekleyecektir. Böylece 6.25 Bitcoin ödülünü alacaktır.

Blok zinciriyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenleri buraya alalım. 👇

Öğrenmeyen Kalmasın! Yakın Gelecekte Bilmeyenin Bin Pişman Olacağı Blok Zincirinin Detaylarını Anlatıyoruz

Madencilerin aldığı ödülün oranı her 210 bin blokta yarı yarıya azalır. Bu da ödülün tahminen dört yılda bir azaldığını gösterir.

'Yarılanma' adı verilen bu süreç, algoritmik olarak uygulanır. Mevcut arza yeni bitcoinlerin eklenmesinde öngörülebilir ve değiştirilemez bir oran sağlayarak enflasyon endişesini ortadan kaldırır. Bitcoin madenciliğindeki zorluklar nedeniyle asıl madencilik süreci söz konusu olduğunda karşılanması gereken bir dizi gereksinim vardır.

Bitcoin madenciliği için nelere ihtiyacınız vardır?

Bitcoin, her 14 günde bir veya kazılan her 2,016 blokta bir, bir blok çıkarmak için gereken zorluğu ayarlamak üzere tasarlanmıştır. Hedef, bir Bitcoin madenciliği için gereken süreyi 10 dakikaya çıkarmaktır. Bitcoin 2009'dan beri piyasada olduğundan madenciliğin zorluğu şu anda oldukça yüksektir. Bu yüzden madencilik yapmak için kaynak ve güçlü bir donanım gerekmektedir. Sıradan bilgisayarlar modern Bitcoin madencilik ekosisteminde herhangi bir başarı görmeyecektir.

Bitcoin'deki dalgalanmadan daha önce bahsetmiştik hatırlarsanız:

Kripto Parası Olanlar Aman Dikkat! Önümüzdeki Haftalarda Bitcoin'de Yeni Bir Dalgalanma Olacak

Bitcoin madenciliğinden elde edebileceğiniz kârı düşünürken yaptığınız tüm masrafları da göz önüne almalısınız.

Bu masraflara donanım, yazılım ve elektrik dahildir. Sürekli olarak dalgalanan Bitcoin'in mevcut değeri ve ödeyebileceğiniz vergiler de dikkate alınmalıdır. Her bir bloğun madenciliği yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Madenciliğe daha fazla güç ve kaynak ayrılmışsa ve bir bloğu çıkarmak için gereken süre 10 dakikanın altına düşerse Bitcoin'in madencilik zorluğu, blok başına ortalama madencilik süresini 10 dakikaya geri getirmek için artacaktır.

Bitcoin madenciliği için gereken ilk ve en önemli ekipman, uygulamaya özel entegre devreler yani ASIC'ler adı verilen özel bir madencilik donanımıdır.

Yeni bir ASIC cihazının fiyatı birkaç yüz dolardan 10 bin dolara kadar değişmektedir. Fakat madencilik donanımının fiyatı, madencilik için harcamanız gereken miktarın sadece bir kısmıdır. ASIC'ler, maliyeti onu kullanan cihazın maliyetini hızla aşabilecek kadar yüksek miktarda elektrik tüketmektedir. Ayrıca, Bitcoin ağına katılmak için bir Bitcoin madenciliği yazılımını da edinmeniz gerekecektir. Bu, donanım kadar yüksek maliyetli değildir hatta ücretsiz olarak kullanılabilen birçok güvenilir yazılım seçeneği bulabilirsiniz.

Bitcoin madenciliğinden para kazanılır mı?

Kasım 2020 itibariyle blok başı ödül 6.25 Bitcoin olduğundan ve bir Bitcoin'in değeri neredeyse 18 bin dolar olduğundan Bitcoin madenciliği ilk bakışta kârlı görünebilir. Bu rakamlara göre Bitcoin, her 10 dakikada bir 100 bin doların üzerinde değer üretmektedir ki bu kulağa gerçek olamayacak kadar iyi gelmektedir. Aslında, tek bir ASIC, 500 bin Playstation 3 cihazı kadar elektrik tüketebilir. Bu nedenle Bitcoin madenciliğini evden yapmak kârlı değildir. Neyse ki, ucuz elektriğe doğrudan erişimi olmayan Bitcoin madenciliği meraklılarının başka bir seçeneği daha vardır.

Madencilik havuzları:

Bitcoin madenciliğinden kâr elde etmeyi sağlayan belki de tek yol madencilik havuzlarıdır. Bu havuzlar, madencilerin kaynaklarını bir araya getirerek Bitcoin madenciliğinin zorluğunu, maliyetini ve ödülünü bölüşmelerini sağlar. Bir madencilik havuzu ödül kazandığında her bir madenci ödülden çok küçük bir parça alır. Bir bitcoin sekiz ondalık basamağa bölünebilir. Yani 0.00000001 BTC'lik bir işlem Bitcoin ağı tarafından kolaylaştırılabilir ve böylece madencilik havuzlarında işbirliği yapan binlerce Bitcoin madencisi olabilir. Madenciler, ödüllerini almak için uzun süre bekleyebilirler.

Bitcoin'i derinlemesine inceledikten sonra bir de Bitcoin madenciliğine nasıl başlayabileceğinize bakalım:

1. Kârı hesaplamalısınız.

En büyük giderler elektrik ve madencilik donanımlarının masrafları olacaktır. Elde edeceğiniz kâr, büyük ölçüde Bitcoin'in değişken olan değerine bağlı olacaktır.

2. Madencilik donanımı edinmelisiniz.

En büyük masrafları hesapladıktan sonra madencilik donanımı için de yüksek meblağlar harcamanız gerektiğini de göz önünde bulundurmalısınız.

3. Kullanacağınız madencilik yazılımını seçmelisiniz.

Donanım edindikten sonra blok zincirine erişebileceğiniz ve madencilik işlemlerinizi kontrol edebileceğiniz bir platforma ihtiyacınız olacaktır. Seçebileceğiniz birçok popüler Bitcoin madencilik yazılımı vardır.

4. Bir Bitcoin cüzdanı kurmalısınız.

Bitcoin madenciliği yaparken Bitcoinlerinizi depolamak için Bitcoin cüzdanı adı verilen bir yere ihtiyacınız olacaktır. Dijital cüzdanlar, bitcoinlerinizi saklamanıza izin verir. Ancak bu siber suçlular için bir hedef olabilir. Çevrimdışı bir cüzdansa Bitcoin'leri internet bağlantısı kesilmiş bir cihazda saklar ve size ekstra güvenlik sağlar.

5. Bir madencilik havuzuna katılmazsınız.

Bir madencilik havuzuna katılmak başarı şansınızı artıracaktır.

6. Artık Bitcoin madenciliği yapmaya başlayabilirsiniz.

Diğer adımları tamamladıktan sonra madenciliğe başlayabilirsiniz. Belirli aralıklarla cihazlarınızın durumunu kontrol edip her şeyin doğru çalıştığından emin olmalısınız.

Bitcoin madenciliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım....

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

Girişimcilerin Başarılı Olmak Adına Aslında Neleri Feda Etmeleri Gerektiğini Adım Adım Açıklıyoruz
Sonra Duymadık Demeyin! 'Boğa Piyasası' Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şeyi Adım Adım Anlatıyoruz
Girişimle Uğraşan Herkesin Mutlaka Bilmesi Gereken Sermaye Yatırımını Tüm Detaylarıyla Açıklıyoruz

Popüler İçerikler

Bir Oyunlar Peşinde: Evlilik Haberiyle Herkesi Afallatan Mükremin Gezgin Yine Hamilelik Senaryosu Yazıyor
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
YORUMLAR

Hepsini okudum. Bir daha okudum. Ben ne okudum? Anlamayan bir tek ben miyim?

13.02.2021

acayip anladım şimdi ananızı laciverte boyayacagım...

18.02.2021

Bee Network 10 yıllığına bee,com alan adını kiraladı. Değerli bir alan adı ve bu süre için yüksek bir yatırım yaptı. Bizler,grubum ile birikime başladık. Sistemlerin detayına indiğimizde anladığım kadarıyla ihtiyacı olan zinciri oluşturmak için daha çok cihaza daha çok insana ihtiyaçları var. Geleceğin Kripto para birimlerinde olacağını düşünenlerdenim. Bitcoin bile şu an deneysel olarak nitelendirilirken bir deneye de biz dahil olursak ne kaybederiz. Ref: cumodegec (Ucretsiz kazim yapmak icin uygulamayi ucretsiz olarak playstore veya appstoreden indirebilirsiniz. Uygulama adi : Bee network)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ