Bitcoin'i Geride Bırakan Kriptopara Ripple'ın Bu Yükselişinin Sırrı ne?

'Bitcoin, Litecoin, Ethereum, siz şöyle bir kenara çekilin!' diyerek kriptoparalar masasına yumruğunu vuran Ripple değerinin artışına paralel olarak piyasadaki payıyla da ilgiyi üstüne çekti. Yatırım yapmadan önce ya da kriptoparalardan bir yol olmaz diyerek görmezden gelmeden önce 'Ripple nedir?' sorusunu yanıtlayalım.

Kriptoparalar dünyasında yeniyseniz, bu evrenin kapılarını araladığımız bu içerikte Bitcoin ve onun geçtiğimiz haftalardaki azılı rakibini tanıyarak işe başlayabilirsiniz.

Herkes Bitcoin Konuşurken Derinlerden Gelip Sizi Zengin Edebilecek Litecoin’i Yakından Tanıyalım!

Ripple'ın Bitcoin'den temel farkı madenciliğinin yapılamaması yani bağımsız olarak üretilememesi.

Şirket tarafından sunulan 100 milyar Ripple mevcut ve bunun yarısına yakını aktif olarak kullanılıyor. Ripple da Bitcoin ve diğer kriptoparalar gibi hiçbir merkezi kuruluşa bağlı değil.

2012'de hem bir ödeme ağı hem de kriptopara olarak ortaya çıktı Ripple, gün geçtikçe şirketlerin güvenini kazandı.

Örneğin altyapısını İtalyan banka ve finans servisi UniCredit kullanıyor. Sadece kişilerle sınırlı bir ağı yok. Hatta ödeme protokolünün arkasında birçok şirketin yanısıra MIT de var.

Geçmişi daha da eskilere dayanıyor esasen.

Ripple 2004'te sadece Kanada, Vancouver'da yerelleştirilmiş bir sistemle herkesin kendi parasını üretebilmesini amaçlayarak kurulan Ripplepay'in selefi. 2011'de ölçek biraz daha büyük ve belirgin hale geldiğinde kriptopara alanına kayan ekip Ripple adıyla adını yeniden duyurdu.

Bu güvenilirliğin temeli Ripple'ın yukarıda bahsettiğimiz gibi bir merkeze sahip, somut bir muhattaba sahip sistemi.

Bu koşulların da desteğiyle 700 milyar dolarlık global kriptopara pazarının 255 milyar doları Bitcoin'in hakimiyetindeyken 100 milyar doları Ripple'ın ellerinde. Eskiden onun yerinde, ikinci sırada olan Ethereum ise şimdilerde 85 milyar dolar seviyelerinde. Günler içerisinde neler değişiyor!

Ham sayılar yetmez diyorsanız Ripple'ın USD karşısındaki son 1 aydaki yükseliş grafiği şöyle:

Aralık 2017'den Ocak 2018'e, nereden nereye...

Son olarak bir de somut örnek verelim, Ripple'ın CEO'su Brad Garlinghouse şirkette 6.3% hisseye sahip. Bu yükselişten sonra ne mi oldu?

Şirketin yönetici kanadının olduğu gibi onun da piyasadaki sayıya ekstra olarak sahip olduğu Ripple'lar son yükselişin arından onu bir anda 9.5 milyar dolar sahibi yaptı.

Ripple'ın yükselişinin ardındaki dinamiklerin müphemliği kafalarda oluşan soru işaretlerini bir boy büyütüyor.

Zira piyasada onun yükselişine sebep olacak somut bir değişim olmadığı söyleniyor, yani yükselişin sebebi kesin olarak bilinmiyor. Tahminler hedge fonların, yani hareketliliği yüksek ve kâr ekseninde bu hareketini gerçekleştiren fonlardaki değişimi zerinde yoğunlaşıyor.

Asıl soruya gelelim, Ripple'ın mevcut değeri nedir?

Aslında Ripple'ın birimi olan 1 XRP şu an 10 küsur lira. Sadece 3 Ocak'ta 25% değerlendiğini varsayarsak iyi bir araştırmayla tanışmak, en azından 'selamlaşmak' isteyebiliriz. Her zaman olduğu gibi, kriptoparaların geleceğinin parlaklığı onların yapısal belirsizliğinden geçiyor, rüzgarına kapılmadan önce gidişatı izlemek şart.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
07.01.2018

Bütün dünya ekonomisi alt üst olmuş durumda. Her gün yeni bir dalga yükseliyor. Herkesin para alternatifi bir evren aradığı gerçeği bu türden karmaşaları daha da çoğaltacak. Umarım daha evrensel bir yol buluruz.

08.01.2018

Ripplr düşüşte 2,60 seviyelerinde total market cap 780 M (Milyar) dolar seviyelerinde bekleyin ripple biraz daha düşecektir 2,5-2,4 seviyelerini gördüğünde abanın karlı çıkarsınız. Tron,Stellar lumen ve Siacoin diğer favorilerim PACcoin için farklı spekülasyonlar var şu aralar ciddi düşüşte fakat ufak project team ufak sorunlar var şeklinde açıklamalar yapıyor kumar seven alabilir. Dogecoin ise ileride kazandıracaklardan gibi onlarca markette işlem görebilmesi çok kullanılacağı anlamına geliyor olabilir enteresan bir para. Fakat Ripple ile işlem yapan bu yılın ilk yarısından çok karlı çıkar gibi geliyor.

08.01.2018

Neden Ripple diyenler için legal para piayasaları kontrol edebilecekleri üretilemeyen sınırlı kaynaklara ilgi duyarlar. Bu anlamda ripple hem anonymous olup hemde legal kalabilecek bir para birimi. Şu an yatırımcı bankalar ripple üzerinden işlem yapmaya uğraşıyorlar ve hatta amazon gibi bir devin dahi bu parayla ilgilendiği konuşuluyor amazonla yapılacak en ufak anlaşmada kendini 3 e katlar.

08.01.2018

Kripto para işleri bana feci şekilde ponzi şeması gibi geliyor açıkçası. Gerçek anlamda bu kripto paraları gerçekten para olarak kullanan kimseyi görmedim. Sadece yatırım aracı olarak kullanan insanlar var hep. Bir şekilde kazanıyor insanlar ama bi yerden sonra sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum.

08.01.2018

Ponzi (Türkçesi sadet zinciri) şeklinde çalışan para birimleri var bunlardan en büyüğü (benim bildiğim) Bitconnect diğer altcoinler ponzi olarak çalışmıyor, hatta %95 gibi büyük kısmı borsa gibi işlem görmekte arz/talep ilişkisi doğrultusunda. Bu arada shitcoin denilen airborne olarak ortaya çıkan whale olarak tabir ettiğimiz arkadaşlarım pump/dump larına alet ettikleri ponzi şeklinde çalışan coinlerde var ki ömürleri çok kısa. Altcoin alırken mutlaka offical sitesini ziyaret edip project hakkında bilgi edinin yoksa paranızdan olursunuz. Mesela yatırım yaparken Bitconnect ve diğer ponzi şemalı altcoinleri tercih etmeyin kazancı çok gözükür ama orta ve uzun vadede paranızın uçup gitme riski çok büyüktür.

TÜM YORUMLARI OKU (23)