Bisikletinize Taktığınız Mataranın Kendi Kendine Su Üretebileceğini Biliyor musunuz?

Düzenli olarak bisiklet kullanan herkes, bisikletlerine bağladıkları mataranın hayati bir öneme sahip olduğunu bilir. Ancak bisikletlerde bulunan mataralıklar, maksimum bir litrelik şişeler için tasarlandığı için bazen su olmadık yerde bitiverir. Peki ya matara durduğu yerde su üretebilseydi...

Fontus isimli muhteşem icat, Avusturyalı tasarımcı Kristof Retezár tarafından geliştirildi.

Fontus, havadan topladığı nemin yoğunluğunu artırarak içme suyu üretme prensibiyle çalışıyor; yani havadan su üretebiliyor. Bisikletçiler için hayat kurtarıcı bir işlev üstlenebilecek olan bu icat, güneş pilleriyle çalışıyor ve uygun hava şartlarında saatte yarım litre su üretebiliyor.

Cihazın çalışma şekli ise beklenenin aksine oldukça basit.

thetechjournal.com

Cihazın orta kısmında küçük bir soğutucu bulunuyor ve bu soğutucu iki kısma ayrılıyor. Retezár, elektrik gücü devreye girdiğinde üst kısmın soğumaya ve alt kısmın ısınmaya başladığını belirtiyor. Alt kısım ne kadar az ısınırsa, üst kısım da o kadar çok soğuma imkânı buluyor. Sonuç olarak da bu iki kısım birbirinden ayrılarak yalıtılmış oluyor.

Bisikletin hızı da su üretiminde etkili olan faktörlerden.

thetechjournal.com

Bisiklet hızla hareket ederken alt odacığa giren hava, alt kısmın daha çok soğumasını sağlıyor. Üst kısma gelen havanın ise delikli bir duvar sayesinde içeri girme hızı yavaşlatılıyor ve bu da havaya içinde bulunan su moleküllerini ayrıştırması için zaman yaratıyor. Ayrışan su damlacıkları, bir boru vasıtasıyla su şişesinin içine damlıyor ve su burada birikiyor. Üstelik yarım litrelik pet şişelerin tümü bu cihaza uyum sağlayabiliyor.

Fontus'un tasarımcısı Retezár, konu hakkında şunları söylüyor:

thetechjournal.com

'Amacım nemli havayı içine alarak su ve hava moleküllerini birbirinden ayırabilecek, böylece içme suyu üretebilecek küçük, kompakt ve kendine yetebilen bir tasarım yaratmaktı...'

Retezár'ın tasarımı geliştirmesi otuz deney neticesinde mümkün olmuş.

thetechjournal.com

İlk hâliyle dakikada bir damla su üreten Fontus, bugün hâlâ daha kısa sürede daha fazla su üretmesi için üzerinde çalışılan bir tasarım. Bu tasarımın geliştirilmesi, özellikle uzun doğa turlarına çıkan bisikletçilerin işine fazlasıyla yarayabilecek gibi görünüyor. Çünkü su kaynağı bulma sıkıntısı, bisikletçilerin rotalarını her zaman su faktörünü düşünerek belirlemelerine sebep oluyor.

Üstelik Fontus'un marifetleri yalnızca bununla da sınırlı değil...

thetechjournal.com

Indiegogo isimli kitle fonlama platformu üzerinden kampanya başlatarak destek arayan Retezár, platformun internet sitesinde Fontus'un diğer marifetlerini şöyle sıralıyor: Fontus ışıktan su üretebiliyor, tek bir su şişesinin kullanılmasıyla doğayı kirletmiyor, üzerinde bulunan usb bağlantısıyla telefonunuzu şarj etme imkânı sunuyor ve küçük ve basit bir sistemle 0.8 litreye kadar su saklayabiliyor (Fontus'un kendi şişesinden söz ediliyor).

Ancak tasarımda bazı küçük pürüzler de bulunuyor.

thetechjournal.com

Bu teknik pürüzler arasında, Fontus'un hâlâ görece yavaş su üretmesi, hava kirliliği bulunan kentlerde ürettiği suyun içmeye uygun olmaması gibi durumlar bulunuyor. Umuyoruz ki bu müthiş tasarım kısa sürede ihtiyacı olan parayı elde ederek bu küçük pürüzleri de aşabilir... 👏

Popüler İçerikler

Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
YORUMLAR
27.01.2017

Türkiyede olmaaz o iş biri sırf ipnelik olsun diye gelir onun o hava girişine tükürür.

28.01.2017

Bizim matarada su damlatsın amk. Milletinki su üretir bizimkisi su boşaltıyo

Pasif Kullanıcı
28.01.2017

çok oldu bu çıkalı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ