Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB sürecindeki öncelikli hedefinin müzakereleri başarıyla tamamlamak olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu İtalya'da, mevkidaşı Giorgio Napolitano ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'de gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye ve İtalya arasındaki işbirliği olanaklarına işaret eden Gül, 'Türk ekonomisinin dinamizmi, Avrupalı iş adamları ve sanayiciler için çok büyük fırsatlar sunmaktadır. Dolayısıyla yarın yapacağımız İş Forumu'nda da çok daha geniş bir şekilde anlatarak, daha çok beraber iş yapmanın altını çizip, dikkat çekmeye çalışacağım' diye konuştu.
Türkiye ve İtalya'nın siyasi konularda da çok yakın çalıştığına değinen Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
'İtalya, AB'nin önemli, lider ülkelerinden birisidir. 2014 yılının ikinci yarısında da dönem başkanlığını yapacaktır. Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde İtalya daima Türkiye'yi desteklemiştir. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanı nezdinde, İtalya halkına ve bütün İtalya hükümetlerine de teşekkür etmek istiyorum. Bu desteğinizin güçlü bir şekilde devam edeceğine de inanıyorum.'
'Müzakerelerin ivmesi hızlandırılmalı'
Türkiye'nin AB sürecindeki öncelikli hedefinin müzakereleri tamamlamak olduğunun altını çizen Gül, şöyle devam etti:
'Türkiye'nin birinci hedefi müzakereleri başarıyla tamamlamaktır. Müzakereleri başarıyla tamamladıktan sonra tam üyelik konusu muhakkak ki o zaman konuşulacak bir konudur. Ama öncelikle müzakerelerin ivmesinin hızlandırılması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Şu bir gerçek, artık saklanamaz bir gerçek ki, çeşitli sebeplerle müzakere sürecimizde çeşitli blokajlar vardır. Bunlar aslında siyasi müzakerenin teknik vasfına da aykırıdır. O bakımdan bütün bu engellerin kaldırılması, ümit ediyorum ki, hem Türkiye hem AB için çok iyi bir işbirliği örneği olacaktır.'
Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile de AB sürecini kapsamlı şekilde konuştuklarını aktaran Gül, 'Onlarda da bir politika değişikliğinin olduğunu herkes bilmektedir, müspet anlamda' ifadesini kullandı.
İtalyan Cumhurbaşkanı Napolitano ile yaptıkları baş başa görüşmede ve heyetler arası temaslarda da bu konuları konuştuklarını belirten Gül, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesinin de gündeme geldiğini, adada barışın sağlanmasıyla ilgili Türk kanaatlerini mevkidaşıyla paylaşma fırsatı bulduğunu kaydetti.
'Siyasi geçiş hükümetinin kurulmasını destekliyoruz'
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde Suriye'deki gelişmelerin de değerlendirildiğini belirterek, şöyle konuştu:
'Sadece bölgemizin değil, dünyanın önemli konularından birisi bildiğiniz gibi Suriye'de yaşanan büyük dram, trajedi ve acılardır. Bunun bir an önce neticeye ermesi, sonuçlanmasıyla ilgili Cenevre'de yapılan görüşmelere İtalya ve Türkiye güçlü destek vermektedir.
Orada yaptırım kabiliyeti olan bir siyasi geçiş hükümetinin kurulmasını beraber destekliyoruz ama toplantıların nasıl neticeleneceğiyle ilgili tabii ki bir şey söylemek biraz şu anda zor ama beklentimiz, arzumuz ve çalışmalarımız bu yöndedir.'
Cumhurbaşkanı Napolitano’nun İtalya’ya ulaştıklarından bu yana gerek şahsına gerek tüm heyete gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Gül, Napolitano’nun 2009 yılında Türkiye’ye ziyarette bulunduğunu, hala o ziyaretin hatıralarını yaşadıklarını dile getirdi.
Gül, 'Bugün gerçekleştirdiğim devlet ziyaretinin, Türkiye ve İtalya arasındaki mevcut olan güzel ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum' dedi.
Türkiye ve İtalya'nın tarihin derinliklerine giden ilişkileri ve dostlukları bulunduğuna işaret eden Gül, Roma ve İstanbul'un vaktiyle Akdeniz'in iki önemli başkenti, şimdi de iki önemli şehri olduğunu kaydetti.
İki ülke arasındaki ilişkilerin bugün de çok güçlü olduğunu vurgulayan Gül, Türkiye ve İtalya arasında NATO içerisinde müttefiklik ilişkileri, Avrupa'nın bütün kurumlarında da beraberlik bulunduğunu anımsattı.
'Çok daha büyük bir potansiyel var'
İtalya'nın Türkiye'nin dördüncü büyük ticaret ortağı olduğunu anımsatan Gül, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.
Gül, 'Çok daha büyük bir potansiyel vardır. Bu ziyareti yaparken çok sayıda Türkiye'nin değerli işadamlarıyla birlikte geldim. Ticaretimizi, yatırımlarımızı karşılıklı daha da artırmak için büyük bir potansiyel olduğuna inanıyorum' dedi.
Avrupa'da birçok ülke pek çok mali ve büyüme sıkıntıları, işsizlik sorunuyla karşı karşıyayken Türkiye ekonomisinde büyümenin devam ettiğine ve yeni istihdamlar yaratıldığına işaret eden Gül, Türkiye'de son dört yıl içinde altı milyon kişinin istihdam edildiğini kaydetti.
Türkiye'nin borçlarının yüzde 35 civarında ve Maastricht kriterlerinin altında olduğuna işaret eden Gül, bütçe açığının da yüzde 1,5 civarında ve yine Maastricht kriterlerinin altında olduğunu bildirdi.
'İnsani amaçla baktığımızı anlattım'
Cumhurbaşkanı Napolitano'ya Suriye'yle ilgili görüşmeleri sırasında da Türkiye'de 750 bine yakın Suriyeli bulunduğunu ve bunların 250 bininin Türkiye'nin kurduğu kamplarda yaşadığını anlattığını ifade eden Gül, Suriyelilere Türkiye'nin 2.5 milyar dolar üzerinde harcama yaptığını söylediğini aktardı. Gül, şunları belirtti:
'Bu konuya sadece insani amaçla baktığımızı, eğer sınırlarımızı açmak mecburiyetinde kalmasaydık, insanların belki yarısının hayatını kaybedeceğini ve bugün yaşanan dramlardan, acılardan çok daha fazla acıların yaşanmış olacağını anlattığımda, kendilerinin de çok büyük bir ilgisi ve bu konulara alakalarını gördüm.'
İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano da Cumhurbaşkanı Gül’ü İtalya’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, “Ben 2009 yılında gitmiştim. Aradan dört yıl süre geçti. Bu süre zarfında ilişkilerimiz, işbirliğimiz hep daha fazla gelişti. Bu yoğunlaşmanın altını ekonomik anlamda hem devlet hem de özel sektör alanında çizmek lazım' dedi.
Gül’ün İtalya’ya çok sayıda işadamı ile geldiğini ve yarın iki ülke arasındaki iş forumuna katılacağını anımsatan Napolitano, iki ülke arasındaki potansiyelin daha fazla olduğunu kaydetti.
Küresel ekonomik krize de değinen Napolitano, “Türk ekonomisi olumlu yönde seyrediyor. Son yıllarda krizden etkilenmedi. Küresel ekonomik kriz Amerika Birleşik Devletleri’nde başladı, Avrupa’ya yayıldı. Avro bölgesini oldukça etkiledi ve İtalyan ekonomisi de nasibini aldı” diye konuştu.
Türkiye-AB ilişkileri
Gül ile Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik müzakere sürecini değerlendirdiklerini kaydeden Napolitano, “Yıllardır söylediğim şeyi yineledim. Biz müzakerelere istikrarlı destek veriyoruz. Müzakere kararı tüm AB üyesi ülkelerin devlet başkanları tarafından oybirliğiyle alındı. Türkiye’nin Avrupa tablosuna entegre edilmesiyle ilişkili bir karardır. Fakat bu kararı imzaladıktan sonra paylaşmadığımız şeyler oldu. Bazı önemli Avrupa ülkeleri, bu müzakereleri yavaşlatarak hatta dondurarak olumsuz etkilediler. Bu müzakereler halen neredeyse ilk adımlarında gibi” dedi.
Napolitano, Gül ile görüşmelerinde Suriye’yi de ele aldıklarını ifade ederek, “Böylesine kanayan bir yaraya, böylesine ağır hasarlar vermiş yaraya bir çözüm bulmak gerekli” dedi.
Senato Başkanı ile görüşme
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İtalya ziyareti kapsamında Senato Başkanı Pietro Grasso ile görüştü.
İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun davetlisi olarak bu ülkeye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, sabah saatlerinde İtalyan mevkidaşıyla görüştükten sonra parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu’na geçerek Senato Başkanı Grasso ile bir araya geldi.
Görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, milletvekilleri heyeti ve Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil'in yanı sıra İtalya Senato Genel Sekreteri Elisabetta Sarafin ve İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Giampaolo Scarante katıldı.
Basına kapalı gerçekleşen görüşmesinin başında basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi.
Muhabir:Duygu Özbay-Murat Ünlü | ROMA | AA