Acarlar Longozu: Birinci Derece Doğal Sit Alanı ve Türkiye'nin Tek Parça Halindeki En Büyük Longoz Ormanı

Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alıyor. Burası Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz yani subasar ormanı. Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km olan bu alan oluşumu bakımından kıyı set gölü özelliği taşıyor. Acarlar Longozu, dört duvar arasından, binaların içerisinden sıkılan insanlar için bulunmaz bir nimet. Hafta sonlarını yemyeşil bir ortamda değerlendirmek isteyenler için Acarlar Longozu birebir bir yer. 

Bu içeriğimizde Sakarya'da yer alan Acarlar Longozu hakkında merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte Acarlar Longozu rehberi:

Acarlar Longozu Hakkında Bilgi

Longoz ormanları, bilinenin aksine bir ağaç türü değil. Bu başlı başına bir ekosisteme verilen ad. Aslında oluşumları çok yaygın olsa da insanların ekosisteme müdahale etmeleri nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış.

Longoz ormanlarının oluşumu birçok etkene bağlı. Akarsuyun içerisindeki alüvyon, zamanla suyun denize döküldüğü yerde birikip bir set meydana getiriyor. Bu da suyun denizle buluşmasını engelliyor. Akarsu, oluşturduğu seti aşamadığı zaman arkada kalan alanı su basıyor. Burada da zamanla batalıklılar, göller, kumullar ve subasar ormanları meydana geliyor. Bu oluşan ekosisteme longoz ormanı adı veriliyor. Longoz ormanlarının varlığını devam ettirebilmesinin temel koşulunu bol suyun devamlı var olması. 

Acarlar Longozu da Türkiye'deki longoz ormanları içerisinde en iyi örneklerden biri. Oldukça büyük bir alan olsa da buranın korunması için bazı önlemler alınmış. Örneğin, yürüyüş yolu 750 metre ile sınırlı ve ormanın her bölümü gezilemiyor. Eskiden Acarlar Longozunda tekneler ve deniz bisikletleri kiralamak mümkünmüş. Şu anda ise bu tür aktiviteler ormanın korunması için yasaklanmış durumda.

Acarlar Longozunun Özellikleri

Acarlar Longozu, 250–1250 m genişliğe ve 7.5 kilometre uzunluğa sahip bir yer. Karadeniz'le arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlı. Sakarya Nehrinin 6 kilometre batısında yer alan Acarlar Longozunun fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehri'ne dökülür.

Acarlar Longozu ulaşım bakımından Karasu ile yaklaşık 26 kilometre mesafededir. Sakarya ile mesafesi ise 50 kilometre kadardır. Türkiye'de nadir bulunan subasar orman ekosistemiyle Acarlar Longozu, 1998 yılında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı kararla ile 1. derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Acarlar Longozunun Önemi

Acarlar Longozu, oluşum özellikleri nedeniyle her ağaç türünü barındırabilen bir yer değil. Suyla arası iyi olan meşe, kızılağaç, dişbudak, burada yaygın olarak yetişiyor.

Ülkemizden geçen kuşların iki göç yolundan birinin üzerinde yer alan Acarlar Longozu, 200’e yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Tilki, tavşan ve daha pek çok hayvan da burada yaşıyor.

Burası su sever türler ve su ekosistemi canlıları olmak üzere birçok ender canlı türüne ev sahipliği yapması yönüyle dikkat çeken Acarlar Longozu'nda bir bitki türü var ki Türkiye'de sadece burada yetişiyor. Su menekşesi olarak bilinen bu bitki, Acarlar Longozunun ve çevresindeki birkaç sulak alanın dışında Türkiye'de hiçbir yerde yok. Göl soğanı ve bataklık eğreltisi de nadir su bitkilerinden ve burada yetişme şansı buluyor.

Acarlar Longozu Nerede? Nasıl Gidilir?

Ormanlık alanlar, büyük bir lagün ve bolca bitki ve hayvanın bulunduğu sulak koruma alanı olan Acarlar Longozu, Sakarya'nın Karasu ilçesinde yer alıyor. 

Karasu'dan Acarlar Longozuna 108 numaralı özel halk otobüsü ile gelebilirsiniz.

Özel aracınızla gelmeyi düşünüyorsanız şu adres ve konum bilgilerine ihtiyaç duyabilirsiniz:

Adres: Denizköy, 54500 Karasu/Sakarya

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Acarlar Longozuna Ne Zaman Gelinir?

Acarlar Longozu, her mevsim ayrı bir güzel. Buranın en güzel dönemlerinde gelmek isterseniz yılın büyük bir bölümü buna müsait. Mayıstan kasım sonuna kadar Acarlar Longozuna gelebilirsiniz.

Özellikle renk değişimi sevenler Ekim ve Kasım aylarını tercih edebilir. Kurumaya başlayan yapraklar eşsiz bir renk cümbüşü yaratıyor. Aynı zamanda pembeleşmiş nilüferler de doğaya renk katıyor.

İlkbahar ve yaz ise longozun en yeşil ve hayat dolu zamanları. Beyaz nilüfer çiçeklerini görmek isterseniz 9 ila 15 arasında burayı ziyaret etmeye çalışmalısınız. Aksi takdirde çiçekler kapanıyor.

Acarlar Longozu Gezgin Yorumları

Acarlar Longozunu ziyaret etmeyi düşünüyorsanız daha önce ziyaret edenlerin yorumlarından faydalanabilirsiniz:

'Karasu tatilimizde yol üstünde kaldığı için buraya uğramak istedik. Ama yolumuzun üstünde olmasa bile uğrardık. 1 km’lik tahta bir yolda yürüyerek ilerliyorsunuz. Dönüşle birlikte toplam 2 km. Her 250-300 metre arası dinlenme alanları var. Ve çok hoş duruyor. Çeşitli bitkilere ev sahipliği yapan bu yerde bir de kafeterya mevcut. Kafeteryada belediyenin olduğu için fazla pahalı değil. Ufak bir giriş ücreti var. Otopark sorunu yok. Giriş kapısının karşısında park edebileceğiniz alanlar mevcut. Yolda ilerlerken sol tarafınızda oranın yerlileri ürün yetiştirmişler. Çok makul fiyatlarla bahçeden o an topladığı ürünleri satın alabilirsiniz. Ayrıca giriş yaptığınız yerin sol tarafında kamelyalar mevcut. Burada da oturup anın tadını çıkarabilirsiniz. Fotoğraf çekilmek için de tercih edilen bir yer. Giriş ücreti de pahalı değil. Öğrencide yarı yarıya bir indirim söz konusu. ☺️ hazır oraya uğrayana maden deresine gitmesini de öneririm.'

'Karasu yolu üzerinde çok güzel bir longoz. 3 endemik çiçek (Sığırotu, peygamber çiçeği ve kardelen) ile pek çok bitki ve canlıyı barındıran bir koruma alanı. 1 km'lik yürüyüş parkuru longoz ve fındık ağaçları boyunca keyif veriyor. Bazi bölümleri güneş altında kalsa da sonuna ulaşmak hic zahmetli değil, arada gölgelik duraklar da mevcut. Özellille niluferler açtığında gitmek çok daha keyifli olacaktir. Agustos sonunda birkac tane açmış nilufer mevcuttu ama cok degildi.'

'Harikulade bir doğa parçası. Suyun üzerinde ki nilüferler harika bir görsellik sunuyor. Mevsimi olmadığı için bölge de tek tük nilüfer çiçeği görebiliyorsunuz. Eğer bu çiçeğin görsel şölenine şahit olmak istiyorsanız ve nefis fotoğraflar çekmek istiyorsanız mayıs ayı en ideal zaman olacaktır'

Acarlar Longozu Çevresine Gelmişken Gezebileceğiniz Yerler

Acarlar Longozu civarına gelmişken buraları da mutlaka görmelisiniz:

  • Maden Deresi

  • Narköy

  • Kerpe

Popüler İçerikler

Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
22.09.2022

Birisinin orada gömü olduğunu rüyasında görüp valilikten izin almasına bakar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ