Birikim yapmak ve tasarruf etmek gibi kavramlar toplum olarak bizim literatürden uzak kavramlar. Devlet sık sık israf etmemiz gerektiği konusunda kamuoyu bilgilendirmeleri yapıyor.
Aslında birikim yapmak zor değil. Sadece ayağımızı yorganımıza göre uzatmak ve iradeli olmak gerekiyor. Bu işin bazı püf noktaları da var elbette. Onlara uymak ve bir disipline sahip olmak gerekiyor. Birikim yapmak için ilk şart giderleri kısmak.
İşte o püf noktalardan bazıları..
İstek mi İhtiyaç mı?
Mağazalar size ürün satmak isterler. Çünkü onlar ürün satarak varlıklarını devam ettirirler. Sürekli ilginç ürünler bularak müşteriye ulaştırırlar.
Siz ise bir ürünü alacakken “buna gerçekten ihtiyacım var mı?” diye sormalısınız. Eğer bu soruyu sormazsanız eviniz ıvır zıvır dükkanlarına dönecektir. Bir ürün sadece ihtiyacınız varsa alınır. Ucuzsa, belki kullanırım diye ve daha başka sebeplerle alınmaz.
Minimalist olun
Alışverişlerinizde minimalist olun. Yani evde iki kişiyseniz en fazla 500 gram peynir alın. Daha fazlası bozulacak ve israf olacaktır.
Sebze meyve alırken de yiyeceğiniz kadar alın. Eğer alışverişleri düzgün planlamazsanız sadece dolabınızda çürüyen meyve ve sebzelere sahip olursunuz. Haftalık planınızı yapın ve alışverişlerinizi ona göre yapın. Ekmek alırken bile evde olup olmayacağınız günleri hesaplayın.
Fatura giderlerini azaltın
En önemli giderlerimizden birisi de faturalardır. Elektrik, su, doğal gaz, iletişim araçları derken gelirin önemli bir kısmı faturalara gider.
Elektrik, su ve doğalgaz için tasarruf yöntemlerini kullanmanız gerekir. Telefon ve internet faturalarında ise kullanım alışkanlıklarınıza göre en uygun ve hesaplı tarifeyi araştırmanız gerekir. Türkiye’de artık çok marka var ve rekabet etmeleri size uygun fiyatlar vermelerini sağlıyor.