Biri İngiltere'de Diğeri Yozgat'ta: İki Bin Yıllık Roma Hamamını Kurtarma Çalışmaları Durduruldu...

2 bin yıllık Roma hamamı için başlatılan kurtarma ve kamulaştırma çalışmaları durduruldu... Yozgat'tın Sarıkaya ilçesinde bulunan ve şu ana kadar sadece iki tanesi gün yüzüne çıkarılan kral hamamının çevresi tel örgüyle sarılarak kapısına kilit vuruldu.

2017 yılında başlatılan kazı çalışmaları neticesinde 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan tarihi Roma hamamı, 2020 yılı Temmuz ayında açıklanan daimi listede yer alamamıştı.

Biri İngiltere'de diğeri Yozgat'ta...

Dünyada sadece biri İngiltere’de, diğeri ise Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan tarihi Basilica Therma Roma Hamamı çevresinde bulunan kalıntıların gün yüzüne çıkartılması için başlatılan kazı çalışmaları ödenek yetersizliği nedeniyle durdu.

Koruma amacıyla tel örgülerle çevrilen tarihi yapının kapısına da kilit vuruldu.

Çevre illerden tarihi yapıyı yakından görmeye gelen vatandaşlar ise içeriye giremediği için tel örgülerin arkasından bakmakla yetinerek hatıra fotoğrafı çekindiler.

Basilica Therma Roma Hamamı'nda çalışmaların bir an önce başlatılmasını isteyen vatandaşlar, tarihi yapının turizme açılmasını istiyor.

Tez konusu için Kırşehir’den gelen üniversite öğrencisi Rabia Güler, “Ahi Evran Üniversitesinde coğrafya bölümünde okuyorum. Tez konum Roma hamamı olduğu için buraya tarihi yapıyı incelemeye geldim. Buraya girmek şu an yasak olduğu için dışarıdan görme imkanım oldu. Buranın daha iyi tanıtılması ve ülkemizin doğal güzelliklerinin daha ön plana çıkması için bu araştırmaları yapıp insanlara duyurmalıyız. Roma hamamı gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer, turizme kazandırılması gerekiyor” dedi.

Popüler İçerikler

Bir Oyunlar Peşinde: Evlilik Haberiyle Herkesi Afallatan Mükremin Gezgin Yine Hamilelik Senaryosu Yazıyor
Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
YORUMLAR
08.10.2020

böyle yapılar muhteşem değil mi ya ? efes şehrini gezerken kendimden geçmiştim.

Pasif Kullanıcı
08.10.2020

oradan çok güzel katlı otopark olur.

08.10.2020

kahkaha attırdın :) ben millet bahçesi düşünmüştüm.

08.10.2020

Her ikisini de görmüş biri olarak aradaki vizyon ve sahiplenme farkı gözlerinizi yaşatır. Bath Şehrindeki Roma Banyolarını her yıl milyonlarca insan görüyor ve bunun kadar büyük bir yer değil. Ah ah çakma tarih sevdamız ne zaman samimi olacak.

TÜM YORUMLARI OKU (5)