Birer Birer Anlatıyoruz! İnsanın Nasıl Evrimleştiğine Dair Bilinmeyenler

İnsanlığın günümüzdeki haline evrimleşmesi milyonlarca yıl aldı. Peki, bu evrimleşme aşamaları nasıl gerçekleşti? İşte insan evriminin aşamaları ve bilinmeyenleri...

Çoğu insan, insan evriminin temellerini bilir: İki ayak üzerinde yürürüz ve kafamızda kaba saçlarımız yoktur.

Ancak insan ırkını etkileyen o kadar küçük evrimsel değişiklik var ki bu ufak ayrıntıları pek çok kişi bilmiyor.

Evrimsel psikolojinin genel kanısı, yüksek testosteron seviyelerine işaret eden özelliklere sahip erkeklerin, gerçek anlamda bir eş arayan kadınlar için daha çekici olmasıdır.

Eskiden 'baba adayı' olarak eş arayan kadınlar bu konuya dikkat çekerken, günümüzde böyle bir durum kalmadı. 

2013'te bir grup araştırmacı, testis hacminin ve yüksek testosteron düzeylerinin, modern çağda babaların ebeveynlik çabalarına doğrudan karşı olduğu sonucuna vardı. Çalışma, yüksek testosteronlu erkeklerin kendilerini 'interseksüel rekabete' dahil etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu.

Erkeklerdeki testosteron seviyesini bir kenara bıraktığımızda ilk insanların çenelerinin çok daha büyük olduğuna dikkat çekebiliriz.

İnsanların gerçekten de çok büyük çeneleri vardı ve bunlar son 30.000 yılda küçüldü.

Bunun sebebin bir kısmı, özellikle çiğnemek için büyük çene gerektirmeyen ve daha yumuşak gıdalara yavaş yavaş geçilmesidir.

Bu nedenle çoğu insan yirmi yaş dişlerini çektirmek zorunda kalır.

Bir zamanlar, sorunsuz bir şekilde büyümeleri için bolca yer olsa da şimdi, genellikle dişlerin geri kalanını acı verici bir şekilde sıkıştırmak zorunda kalıyorlar. Bunlar tamamen çenelerimizin zamanla küçülmesinden kaynaklanıyor.

1868 yılında normal bir insan sıcaklığı 37 derece olsa da bu sıcaklık günümüzde 36,5 derece.

Aslında, insan vücudu sıcaklıkları her on yılda belirli bir derece düşüyor. Soğumaya neyin neden olduğu tam olarak belli değil, ancak araştırmacılar daha yüksek yaşam standartlarının ve daha iyi tıbbi bakımın daha az kronik iltihaplanma ile sonuçlandığına ve bu da vücut ısısını yükselttiğine inanıyor.

Araştırmacılar, trabeküler kemik dokusu olarak bilinen uyluk kemiğimizin ucundaki süngerimsi dokunun bir zamanlar çok daha kalın olduğuna inanıyorlar.

Yaklaşık 12.000 yıl önce, daha çok çiftçilik yapmaya ve daha az avlanmaya başladığımız sıralarda, kemiklerimiz zayıflamaya başladı. Beslenme ve aktivitedeki bu değişiklik, kemiklerimizin daha hafif olmasına neden oldu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Atalarımızla Tanışalım: İnsanoğlunun Evrim Sürecinde Karşılaştığımız Türlere Kısa Bir Bakış Atıyoruz!
Neden Hayatta Kalan Tek İnsan Türü Olduğumuzu Daha Önce Hiç Merak Ettiniz mi?
İnsanlar Maymunlardan mı Geldi? Evrimi Tamamen Anlamak için Okuyabileceğiniz 18 Zihin Açıcı Kitap

Popüler İçerikler

DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
Rasim Ozan Kütahyalı’nın Abdullah Öcalan Önerisi: “Gerekirse Milletvekili Olmalı”
Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
YORUMLAR
28.01.2022

Tamam da bu hiçbir şey 🤦 birer birer başlığı atılabilecek kadar bilgi bile yok "bir" bu sadece , insan evriminden mi bahsediyoruz anlamadım yemek tarifi daha uzundur

28.01.2022

oku oku bitmedi (!)

29.01.2022

Halen daha maymundan evrilme olduklarına inanan kara cahil insanlarla bir arada yaşıyoruz. madem maymundan evrilme olduğuna inanıyorsun kardeşim. Çok pardon kardeşim dedim...senin atan, baban...maymun mu? sende maymunun evladı olarakmı geldin bu dünyaya. Vallahi sinirlerim zıpladı. 🤬

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ