Birbirine Çok Benzer Semptomlar Gösterdikleri İçin Mutlaka Dikkat Edilmesi Gereken 12 Sağlık Sorunu

Uzmanlara göre birbiri ile çok benzer belirtiler gösteren hastalıklarda doktorların yanlış teşhis koyması zaman zaman görülebilen bir durum. Peki hangi hastalıklar birbiri ile karıştırılıyor?

1. Lyme hastalığı ve grip

Bu hastalık, bir kişi kene tarafından ısırıldıktan sonra enfeksiyon kaptığında ortaya çıkan öküzgözü döküntüsü ile fark edilir. Bununla birlikte, bu tip bir cilt belirtisi olmadan geçen bazı vakalar vardır. 

Hastalar vücutta ağrılar, ateş ve yorgunluk gibi semptomlar da gösterince, doktor tarafından grip olarak teşhis edilme olasılığı da vardır.

Üstelik bir kan testi bu durumda hastalığı ele vermeye yetmiyor, çünkü vücut 2 haftaya kadar bu duruma işaret eden antikorlar geliştirmeye başlamaz. Bu nedenle, doktorlar Lyme hastalığından şüphelenirse, size uzun süreli etken bir seferlik bir antibiyotik verecektir.

2. Böbrek taşları ve abdominal aort anevrizması

Böbrek taşları diğer birçok durum gibi yanlış teşhis edilebilir ve bunların arasında en tehlikeli olanı abdominal aort anevrizmasıdır. Her ikisi de çok yoğun ve keskin karın ağrısı, bulantı ve/veya kusma ile başlar. Aort anevrizması aort duvarında anormal bir şişlik meydana gelmesidir ve bu şişlik yırtılırsa sonuç ölümcül olabilir.

3. Heptatit ve çeşitli alerjiler

Hepatit herhangi bir semptom olmadan yıllarca vücudunuzda bulunabilir, ancak bu süre zarfında karaciğerinize büyük bir zarar verme olasılığı vardır. 

Karaciğer sorunlarının da en yaygın semptomları, alerji gibi diğer birçok durum gibi görülen mide ağrısı, kaşıntı ve yorgunluk hissidir. 

Bu yüzden gözlerinizin ve dilinizin rengine dikkat etmek çok önemlidir - eğer bu organlarınıza sarıya dönme fark ederseniz, hemen doktorunuza gitmelisiniz.

4. Tiroid rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon

Tiroid bezi vücudun çok önemli bir parçasıdır, çünkü birçok hormonu kontrol etmekten sorumludur. Tiroid bezi az çalıştığı zaman (hipotiroidizm) kilo alma, sıcağa aşırı duyarlılık ve yorgunluk gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz, bu belirtiler ise genellikle depresyon gibi durumlarla karıştırılabilir.

Başka bir tiroid rahatsızlığı da, kilo kaybı, sinirlilik ve hızlı kalp atışına neden olan aşırı aktif tiroid bezi hali yani hipertiroidizmdir. Aynı semptomlar, yüksek tansiyon gibi birçok hastalık için de çok yaygın olduğu için tiroid bezi hormonlarınızı da kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin.

5. Pulmoner emboli ve panik atak

Bu çok kritik durumda, bir kan pıhtısının akciğerlerdeki pulmoner arteri bloke etmesi ile olur. Keskin ve bıçak batması gibi tabir edilen göğüs ağrısı, nefes darlığı bu rahatsızlıkta ortaya çıktığı gibi panik atak geçiren hastalar da aynı belirtilerden bahsetmektedir.

Aynı belirtiler panik atak, pnömoni veya kalp krizi gibi diğer durumlara benzediğinden, bir çalışmaya göre vakaların% 33.5'inde yanlış tanı konmaktadır.

6. Çölyak hastalığı ve gastrointestinal kanal enfeksiyonu

Çölyak hastalığı, basit bir şekilde anlatmak gerekirse, vücudun glüteni sindirememesidir. 

Glüten başlı başına buğday ve diğer bazı tahıllarda bulunur. Doktorlar, bu hastalığı olan insanların yaklaşık% 83'ünün teşhis edilmediğini veya başka hastalıklarla yanlış teşhis edildiğini söylüyor. Bunun nedeni, semptomların kişiden kişiye değişmesi ve mide ağrısı, ishal, kabızlık, baş ağrısı ve daha birçoğunu içerebilen gastrointestinal sisteme ait diğer hastalıkları için çok yaygın olmasıdır.

7. Lupus ve böbrek & akciğer hastalıkları

Bu kronik enflamatuar (iltihap yapan) hastalığın birçok farklı belirtisi vardır ve kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir. Yanaklardaki kelebek şeklindeki döküntüler ile fark edilmesine rağmen, bazı hastalarda bu durum gözlenmez. Diğer bazı belirtiler ise yorgunluk, eklem ağrısı, böbrek ve akciğer problemlerini içerebilir.

Bu doktorların öncelikle lupus teşhisi koyabilmesi zorlaşır, hatta genellikle diğer birçok hastalık göz ardı edildiğinde akla gelen 'lupus' olur.

8. İnme ve alkol intoksikasyonu

Ne yazık ki, bazı araştırmalara göre doktorlar genellikle bir inmenin ilk belirtilerini zaman zaman gözden kaçırır veya yeteri kadar hesaba katmaz. İnme beyine kan akışı kesildiğinde meydana gelir ve bu durum genellikle vertigo, migren veya alkol zehirlenmesi ile karıştırılabilir. 

Öte yandan diğer hastalıkların aksine bir inmenin semptomları arasında görme problemleri, konuşma sorunu, kafa karışıklığı ve değişken bir zihinsel hal gibi durumlar da yer alır.

9. Kanser ve diğer birçok hastalık

Bu tanıyı duymak herkes için katlanılamaz bir yük ve üzüntü getirecektir, ancak ne kadar erken tespit edilirse iyileşme şansı o kadar yüksektir. 

Öte yandan Klinik Onkoloji Tıbbi Dergisi'ne göre doktorlar vakaların %44'üne kadar belirli kanser türlerini yanlış teşhis edebiliyor. Bunun nedeni ise, teşhis araçlarının yeterince hatasız olmaması ve semptomların genellikle çok belirsiz olmasıdır. 

Akciğer kanseri, akciğer enfeksiyonu gibi meme kanseri de mastit olarak gizlenebilir. Bu nedenle kanser gibi ciddi bir durumdan şüpheleniyorsanız ikinci bir görüş almak çok önemlidir.

10. Apandisit ve huzursuz bağırsak sendromu

Apandisit genellikle en sık görülen ve asıl belirtisi olan karnın sağ alt kısmındaki keskin ağrı ile kendini gösterir. 

Bununla birlikte, birçok vakada semptomlar vücudun farklı yerlerinde görülür. Bu nedenle teşhis edilmesini oldukça zorlaştırır. Bazen aynı vakada kusma ve mide bulantısı varsa, irritabl bağırsak sendromu ile karıştırılabilir.

Yırtılmış bir apandis ölüm tehlikesi içeren bir durum olduğundan, karnınızdaki herhangi yoğun bir ağrıyı mutlaka göz ardı etmemelisiniz.

11. Romatoid artrit ve diğer eklem hastalıkları

Hastaların, romatoid artrit semptomları ile aynı sıkıntıları çektiği birçok başka hastalık vardır. Bu yüzden de tam teşhis konulması oldukça zor olur. 

Fakat doktorlar genelde eklemlerde bulunan rahatsızlıkların ve şikayetlerin süresine bakarak tam teşhis koyabilirler.

12. Kalp damar yetmezliği ve diğer kalp hastalıkları

Ayak bilekleriniz ve ayaklarınız şişerse, bu, damar tıkanması ya da yetmezliğin erken bir belirtisi olabilir. Bu, kanınızın damarlardan bacaklar ve ayaklardan kalbe doğru düzgün bir şekilde hareket etmediği bir durumdur. Akut olarak gelişmesi büyük bir problem teşkil etmese de, kronik hale geldiğinde uzuv kaybına kadar gidebilir.

Bununla birlikte kalp hastalıklarının birçoğunda da bacak ya da ayaklar şişer.

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
21.02.2020

Her 6 ayda bir, muhakkak baştan ayağı bir check up yaptırmak en iyisi...

21.02.2020

Panik atak ve kalp krizi belirtileri birebir aynı. İkisini de bir kaç kere yaşayarak damdan düşen birinin öğüdü; risk almayın, kalbinize baktırın.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ