Birbirinden Farklı 10 Özelliğiyle Dünya Kültür Başkenti İstanbul

İstanbul, çağlar boyunca farklı uygarlık ve kültürlere ev sahipliği yapmış, yüzyıllar boyu çeşitli din, dil ve ırktan insanların bir arada yaşadığı kozmopolit ve metropolit yapısını korumuş ve tarihsel süreçte eşsiz bir mozaik halini almıştır.

Uzun zaman dilimleri boyunca her alanda merkez olmayı ve iktidarda kalmayı başaran dünyadaki ender yerleşim yerlerinden biri olan İstanbul geçmişten günümüze bir Dünya Başkenti'dir.

1. Dünya'da içinden deniz geçen tek şehir

Paris'te nehir üzerinde'ki köprülerden şehrin manzaralarını yakalayabilirken, İstanbul'da sahil kenarında kahvaltı yaparken bir yakadan diğer yakaya gidip gelirken, evinizin balkonundan bile çayınızı yudumlarken muhteşem manzarayı en çarpıcı şekilde ulaşabilirsiniz.

2. Dünya'da en çok turist çeken şehirlerden biri

Son istatiksel verilere göre farklı kültürlerden 12 milyon turist İstanbul'a gelip tarihi güzellikleriyle tanışma fırsatı yakalamıştır.

3. Asya ile Avrupa Kıtaları arasında köprü konumunda olması

Türkiye ipekten bir gömlek ise; iki yakasını bir araya getiren inci düğmesi İstanbul'dur.

4. Dünya'da en çok isim değiştiren şehir

Antik Yunan: Byzantion, Roma: Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Osmanlı: Konstantiniyye, İslambol, İstanbul olmak üzere birçok uygarlığın üzerinde hakimiyet kurduğu ve hala kurmak istediği eşsiz şehirdir.

5. Dünya'da en eski kuleye sahip

Galata Kulesiİstanbul'un Galata semtinde bulunan bir kuledir. Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında inşa edilen yapı, şehrin önemli sembolleri arasındadır. İstanbul Boğazı ve Haliç, kuleden panaromik olarak izlenebilmektedir.

6. Dünya'da farklı dinlerin sembollerini iç içe görebileceğiniz bir şehir

Tüm dinler için kutsal kabul edilen Kudüs şehrinin yansımalarını, sembol, ibadethane, dini motif ve dokularını İstanbul'da iç içe görebilir ve birçok turist gibi sizde hayran kalabilirsiniz.

7. Kitaplara ve filmlere konu olan eşsiz kültürel miras: ''Yerebatan Sarnıcı''

İstanbul'un görkemli tarihsel yapılarından birisi Ayasofya’nın güneybatısında bulunan Bazilika Sarnıcı’dır. Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir Bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı olarak da anılır.

Bizans imparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yeraltı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir.

8. Mutlaka gidilmesi gereken hamamlar

Kültürümüzün en önemli geleneği olan hamam ritüeline katkı olarak Mimar Sinan tarafından 17.yy’da sadece İstanbul‘da 168 büyük çarşı hamamı yaptırılmıştır.

Sultanların ve Padişahların şehri İstanbul'da tarihiyle ünlü pek çok hamam bulunur. Bunlardan gidilip görülmesi gereken İstanbul Hamamlarını sizler için seçtik;

Cağaloğlu, Süleymaniye, Çinili, Tarihi Gedikpaşa, Tarihi Galatasaray, Kılıç Ali Paşa Hamamı ve Çemberlitaş Hamamıdır.

9. Farklı milletlerin ortak noktası İstanbul

İstanbul Türkiye bazlı düşünüldüğünde 7 farklı coğrafyadan insanın birlikte yaşadığı bir megakent. Yerli yabancı kültürlerin her biri İstanbul'un farklı renklerini, dillerini, adetlerini ve yaşam biçimlerini yansıtıyor.             

İstatistiksel verilere bakıldığında ;                                           

  • Karadeniz Bölgesi: 4.243.027

  • Marmara Bölgesi: 3.049.437

  • Doğu Anadolu Bölgesi : 2.686.722

  • İç Anadolu Bölgesi : 1.809.477

  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 1.157.319

  • Akdeniz Bölgesi: 458.941

  • Ege Bölgesi : 290.571                                                                                             

kişi olmak üzere birbirinden farklı kültürlere sahip insanı bünyesinde barındırıyor. Yabancı ülkeler bazında değerlendirildiğinde Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre; Türkiye´de 650 bin 308 yabancı uyruklu kişi yaşıyor. Yabancıların yerleşmek için tercih ettikleri illerin başını İstanbul çekiyor. İstanbul´da 199 bin 260 yabancı uyruklu kişi yaşıyor.

10. İstanbul zengin yemek kültürüyle Dünyaca ünlü gurmelerin gönlünü fethetmiş bir şehir

İstanbul yemek kültürlerinin ortak noktası olması nedeniyle farklı ülkelerdeki gurmelerin ilgi odağı olmuştur. Yapılan çeşitli gezilerle bu tez desteklenmiştir. İstanbul’un çoğu semti meşhur bir lezzetle dikkat çekmektedir.

Kanlıca’nın yoğurdu, Vefa’nın bozası, Boğaz’ın uskumrusu, lüferi ve turfanda kalkanı, Beykoz’un paçası, Eyüb’ün kebabı ve kaymağı başlıca sayabileceğimiz İstanbul denince aklımıza gelen lezzetlerdendir.

Popüler İçerikler

Kola, Meyve Suyu, Gazoz, Soğuk Çay… Hepsine Zam Geldi, Yeni Fiyatlar Duyuruldu
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti