Birbirinden Başarılı Keşifleriyle Çin'i Haritaya Ekleyen ve Amerika'yı Keşfeden İlk Denizci: Amiral Zheng He

İmparator Yongle'ın emrinde Batı kıyılarını keşfeden Amiral Zheng He, Çin'in denizcilik tarihinde ön plana çıkan keşifler yaparak birden fazla başarıya imza attı. Çin'i, Batı'nın tasarladığı haritalara ekleyip ticaret ağını güçlendiren Zheng He, ayrıca Amerika kıtasının keşfini de gerçekleştiren 'ilk' denizci olarak anılıyor...

Çin tarihinde en büyük tartışmalardan biri, bu büyük krallığın Batılılar kadar keşif hevesinin olmamasıdır.

Ne de olsa Çin, balıkçıların ve tüccarların faaliyet gösterdiği geniş bir liman ağından yararlanıyor.

Büyüklüğü ve köklü tarihi nedeniyle, Çin kültürünü Batı dünyasına kimin temsil ettiği her zaman tartışıldı.

12. yüzyılda Moğollar çok aktifti ve akıllarında Japonya'nın işgali vardı ; bu, Uzak Doğu Asya'dan duyulan haberlerin çoğunun ya Moğollar ya da Japonlar ya da bazı yeni Arap tüccarlar hakkında olduğu anlamına geliyordu. Bu nedenle Batı'da Çin hakkında çok az şey duyuldu. Birçok Batılı, Çin'in Kore'nin bir parçası olduğunu düşündü.

14. yüzyılda Ming hanedanlığı döneminde Çin refah içerisindeydi ve Doğu ticaret dünyasında başarılı bir konuma sahipti.

İmparator Yongle, Çin'in ürettiği malların Batılılar tarafından çok değerli görülebileceğini ve bunun da yüksek kar elde edebileceği anlamına geldiğini biliyordu.

İmparator, kanlı bir iç savaşla zafere giden yoldaydı ve güce duyduğu özlem, hem devlet içindeki hem de dışındaki güçlerini teşhir etme yönünde güçlü bir arzu uyandırmıştı. Ancak İmparator, aynı zamanda çok meraklı bir insandı. Başkent Nanjing'in bağlı olduğu denizlerin ötesinde ne tür insanlar, hayvanlar veya bitkiler olduğunu bilmek istedi.

Batı dünyasını keşfetmek adına bu görev için hayatının çoğunu denizde geçirmiş bir adama ihtiyaç vardı çünkü böylesine tehlikeli bir yolculuğa çıkarlarsa, Batı'da ne tür düşmanlarla karşılaşacakları belli değildi.

Bu yolculuk için seçilen ve Çin'i haritaya koyacak olan adam Amiral Zheng He'ydi.

Zheng He, Güney Yunnan eyaletinden, bir Moğol hanedanının soyundan gelen bir Müslümandı. Doğduğu eyaletin Ming hanedanı tarafından ele geçirilmesiyle Zheng He, İmparator'un sarayında tutsak oldu.

Zamanla birçok önemli görevde yer aldı, saygısını ve güvenini kazanana kadar İmparator Yongle'ın yanında başarılı bir şekilde savaştı.

1403'te Yongle, Zheng He'yi sadık bir amiral olarak atadı ve Ming hanedanının gücünü dünyaya göstermek için büyük bir filonun inşasını ona emanet etti.

Filoyu 80 metre uzunluğundaki ve her türlü malla yüklü ticari gemiler temsil ediyordu. Onları koruyan askerler ise ya onların içinde ya da arkalarında daha küçük teknelerde seyahat ediyorlardı. Ancak 1405'te ilk büyük Çin filosu hazırdı. 28.000 kişilik mürettebatı olan 62 gemiden oluşuyordu.

Zheng, baharatlar, egzotik hayvanlar ve diğer ilginç şeyler karşılığında porselen ve ipek gibi lüks malları teslim ettiği Vietnam, Java, Sri Lanka ve Güney Hindistan'ı geziyordu.

Diğer iki yolculuk onu batıya doğru itti ve o sırada, işbirliği yapmayı reddeden korsanlara veya yerel krallara karşı askerleri yardıma geldi.

1413 ile 1415 yılları arasında gerçekleştirilen dördüncü sefer, Amiral tarafından daha da ileriye götürüldü.

İmparatorluk filosu Basra Körfezi'ne, Güney Arabistan'a ve hatta Doğu Afrika'ya ulaştı. Amiral, hem yeni ülkelerden aldığı yeni eşyaları hem de imparatorluk sarayına götürmek için Arabistan ve Afrika'dan diplomatik temsilciler aldı.

Bu seferler sonucunda çok canlı bir diplomat ve ticaret ilişkisi gelişmişti.

1422'de onları dünyanın diğer ucuna götürecek yeni bir keşif gezisi hazırlandı. Sadece güney ve batıdaki bu devasa keşif gezileri için gerekli olan masraflar, Amerika'nın "keşfi" ile sonuçlandı.

Ancak 1424'te, İmparator ölünce yerine geçen oğlu artık sefer politikasını sürdürmek istemedi.

Çiftçilerin denizcilerin aleyhine yeniden gündeme gelmesiyle, deniz yolculuğu artık önemli bir hedef olmaktan çıkmıştı.

Gemiler limanlara getirildi, denizciler evlerine gönderildi ve Amiral, Nanjing'de bürokratik bir göreve atandı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Londra'ya 100 Yıl Boyunca Korku Saçan ve Tamamı Kadınlardan Oluşan Suç Çetesi: The Forty Elephants
Tarihseverler Buraya! Roma İmparatorluğu Tarihi Hakkında Doğrusunu Bilmeniz Gereken Yanlış Varsayımlar
Tarihte Var Olmuş Birbirinden İlginç Bu Meslekleri Öğrendikten Sonra Bi' Miktar Şok Olabilirsiniz

Popüler İçerikler

Yapay Zekaya Vergi Geldi: ChatGPT Üyeliklerine KDV Zammına Tepki Yağdı
Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!