Biraz Ürkütücü Biraz İlginç: Göbek Deliğimizde Bilmediğimiz Hangi Bakteriler Yaşıyor?

Kuzey Karolina Üniversitesi'nden bir ekolog grubu, insanların bilime ilgi duymalarını sağlamak için, insanlara kendi gelişen ekosistemlerini göstermekten daha iyi bir yol yok diyerek ''Göbek Deliği Biyoçeşitliliği Projesi''ne başlamışlar.

Bakalım neler olmuş?

Ocak 2011'de bu projeyi piyasaya duyuruyorlar.

Bu projenin esas amacı bilimsel merakın yanı sıra, vücudumuzda yaşayan mikroorganizmaların günlük hayatımızda oynadığı faydalı rolleri tespit etmek.

Araştırmacılar, göbek deliklerini yağmur ormanlarına benzetiyor.

Yağmur ormanlarında, bitki dağılımı çok çeşitli türleri içeriyor. Göbek deliği de çok çeşitli mikroorganizmaları içerdiği için, göbek deliklerini yağmur ormanlarına benzetiyorlar.

Göbek deliği, çukur olmasından dolayı, vücudun en nadir temizlenen yeri.

Bu özelliği sayesinde, modern insanda bozulmamış mikroorganizma ortamını da görmemizi sağlıyor.

Ekip, Kuzey Carolina Doğal Bilimler Müzesi'nde bir ofis açtı ve gönüllü insanlardan göbek deliği mikroorganizmaları için örnek aldı.

Böylelikle 'Göbek Deliği Biyoçeşitlilik Projesi' de resmi olarak başlamış oldu. Gönüllülerden örnek toplama işlemi 2012 yılına kadar sürmüş.

Gönüllüler örnek vermek için, göbek deliklerinde steril bir çubuğu döndürerek sürüntü teslim etmişler.

Daha sonra, teslim edilen bu sürüntülerle, vücutlarında bulunan mikroorganizmaların DNA'sına kadar çıkarılmış, ve her göbek deliği için mikroorganizma florası ayrı ayrı belirlenmiş.

Tüm gönüllülerin göbek deliğinde bulunan mikroorganizmalar ve nadir görülen mikroorganizmalar için bir grafik çıkarılmış.

Bu grafiğe göre, göbek deliğimizde en çok, 

  • Staphylococcus

  • Corynebacterium  bakterileri bulunuyor. 

Grafikte %1'lik dilimlerde bulunan mikroorganizmalar, yalnızca bir bireyde rastlanan türü belirtiyor.

Doğada çok yaygın bulunan; Staphylococcus:

Çok yaygın görüldüğü için vücudumuzda bulunmasına da şaşırmamak gerek. Staphylococcus, vücudu hastalık yapıcı etkenlerden koruyabildiği için, vücudunuzda bulunması, sizin için faydalı olabilir.

Deri florasının %50'sini oluşturan; Corynebacterium

Bu cinse ait mikroorganizmalardan bazıları hayvanlar üzerinde hastalık yapıcı canlılardır. Corynebacterium diphtheriae türü ise insanda difteri hastalığına sebep oluyor.

Araştırmacılar, hangi bakteri türünün, hangi bireyde ve hangi seviyede bulunacağını tahmin edemiyorlar.

Yaş, cinsiyet, dışlı, yıkanma sıklığı gibi faktörler araştırılmış, fakat bunlardan hiçbiri bireylerde bulunan bakteri sayısı ve tür farklılıklarını açıklamıyor.

Örnekler incelenmeye başladığında ilginç sonuçlar da gelmeye başlamış. Daha önce hiç Japonya'da bulunmamış bir bilim yazarının göbek deliğinde Japonya'ya endemik olan bakteri türü tespit edilmiş.

Yaklaşık 600 tane göbek deliğinden alınan örneklerden, toplamda 2,368 bakteri türü bulunmuş, bunların 1,458'inin bilim için yeni türler olabileceği düşünülüyor.

Başka bir bireyde ise, termal ve buzlu sularda yaşayabilen ekstrem bakterilere rastlanmış.

Bu araştırmalarda, konakçılarımızın sağlık üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

Araştırmacılar, vücudumuzda bulunan her mikroorganizmanın, bağışıklık sisteminden, çıkan sivilcelere kadar ve cilt yumuşaklığının derecesi gibi her konuda rol aldığını düşünüyorlar.

Dunn ve ekibi, göbek deliğinin florasını nelerin belirlediğini araştırmaya devam ediyor.

600' e yakın göbek deliği örneği çalışıyorlar. Bireyin doğum yerinden tutun da bağışıklık sistemleri bile bu florayı etkiliyor.

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
YORUMLAR
09.12.2016

Ben göbek deliğimde organik pamuk yetiştirerek ülke tarımına katkı sağlıyorum. Seneye göbek tüyü yorganla piyasayı allak bullak edecem. Kıldan tüyden yırtan ilk girişimci olcam.

09.12.2016

onu bunu bilmemde ülkemizde okadar çok insanlığını kaybetmiş bakteri varki

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ