Biraz da Kültürlenelim! Önümüzdeki Haftalarda Türkiye'de Hangi Kültür Sanat Etkinlikleri Olacak?

Siz çok farkında olmasanız da ülkemizde kültür sanat adına birçok etkinlik oluyor. Ne yazık ki bu etkinlikleri bizlere düzenli olarak sunan bir platform yok. Bu yüzden birçok etkinlik daha bizim haberimiz olmadan bitip gidiyor. Ama artık bunu hiç dert etmeyin çünkü, sizler için 'Türkiye'de Hangi Kültür Sanat Etkinlikleri Olacak?' serimizin dördüncüsünü hazırladık. 

Hadi başlayalım!

1. Küllerin Arasından

19 Aralık 2018 - 20 Şubat 2019

Adana, Antalya, Aydın, Denizli, Hatay, İstanbul, İzmir, Isparta, Kocaeli, Mersin 

Haldun Dormen’in yazdığı, 'Küllerin Arasından” oyunu, tiyatroseverleri sanata davet ediyor!

Oyunun konusu ise şöyle; sanat hayatının zirvesindeyken yaşadığı acı olaylar nedeniyle uzun bir süre sahnelere veda eden, bir zamanların büyük aktörü Cahit Güney umulmadık bir teklif almıştır. O Cahit Güney’dir ve bu teklifi geri çevirebilmesi mümkün değildir. Ancak o eşikten geçebilecek gücü var mıdır, “eskisi gibi” olabilmek mümkün müdür kendisi de bilememektedir.

Yazan: Haldun Dormen

Yöneten: Kerem Atabeyoğlu

2. Şeker Portakalı

Adana, Bursa, İstanbul 

23 Aralık 2018 - 20 Ocak 2019

Şeker Portakalı romanını duymayan, okumayan kalmamıştır. Çok fakir bir ailenin çocuklarından biri olan Zeze'nin hikayesi artık tiyatrolarda...

Yazan: Jose Mauro De Vasconcelos 

Uyarlayan ve Yöneten: Filiz Bozok

3. Leyla'nın Evi

19 Aralık 2018 - 17 Mart 2019

AnkaraAntalya, Burdur, Bursa, İstanbul, İzmir, Konya

Zülfü Livaneli’nin çok sevilen romanından uyarlanan ve dokuz yıldır dokuz yüz oyunboyunca kapalı gişe oynanan “ Leyla’nın Evi”, Nedim Saban’ın yenilenen yorumuyla yeniden sahnede! 

Yer yer bir hayatta kalma mücadelesi, yer yer bir dostluk hikayesi, yer yer bir müzikal düete dönüşen oyunda Leyla rolünü, usta sanatçı Celile Toyon canlandırıyor. Oyunun müzikleri Zülfü /Ferhat Livaneli’ye, dekor tasarımı Nurullah Tuncer’e ait. Kadroda Ahmet Uz, Dicle Alkan, Fatih Dönmez, Halim Ercan, Meral Asiltürk, Kaan Sevi, Koray Kurt, İsmail Karaer var.

4. Bir Zamanlar Gazinoda

16 Ocak - 1 Şubat 2019

Ankara, Eskişehir, İstanbul

Haldun Dormen’in kaleminden çıkan ve aynı zamanda baş rolünü de usta ismin üstlendiği oyun izleyenlere keyifli dakikalar yaşatacak gibi görünüyor.

Filmin konusu ise şöyle; yıllar önce yaptıkları oyunlarla izleyenleri kırıp geçiren, herkesin gönlünde taht kurmuş iki eski komedyenin şöhreti artık geçmişte kalmıştır. O dönemde aralarında yaşanılan küçük bir problemden dolayı bir gece yolları ayırmışlar ve uzun yıllar görüşmemişlerdir. Ta ki günün birinde gelen teklife kadar. Bu iki eski dost aralarındaki husumeti çözüp, tekrar özledikleri o şöhrete kavuşabilecekler mi?

Yazan: Haldun Dormen

Yönetmen: Ali Altuğ

5. Yaşamaya Dair

19 Aralık 2018 - 17 Ocak 2019

Antalya, Bursa, Denizli, Edirne, Eskişehir, İstanbul, Muğla

Nazım Hikmet'in ölümünün 54. yıl dönümü için Genco Erkal'ın uyarlayıp yönettiği oyunda, Tülay Günal da oynuyor. Piyano ve viyolonsel eşliğinde oynanacak oyunda, başta Fazıl Say ve Zülfü Livaneli olmak üzere değişik bestecilerin Nazım şarkıları da seslendirilecek. 

Ağırlıklı olarak ozanın Bursa Cezaevi'ndeki yaşamını, eşi Piraye Hanım'a olan tutkusunu anlatan oyun, daha sonra sürgün yılları ve vatan hasretine odaklanarak, destansı yaşamından izlenimlerle noktalanıyor.

6. Shirley

12 Ocak - 25 Şubat 2019

Bartınİstanbul, Zonguldak

Günlük hayatının sıkıcılığı içinde kaybolmuş ve birçok kadın gibi artık hayallerini bile unutmuş olan Shirley Valentine’nin öyküsü... Komik ve eğlenceli bir kendini keşfediş hikayesi olan ‘Shirley’, başarılı oyuncu Sumru Yavrucuk’un yorumuyla hayat buluyor. Tiyatro literatürünün en başarılı kadın oyunları arasında anılan ve dünyanın pek çok ülkesinde sahnelenen oyun, yaz turnesinin ardından birçok şehre inecek...

Yazan: Willy Russel

Yöneten ve Oynayan: Sumru Yavrucuk

7. Evgeny Grinko

01 - 06 Mart 2019

Gaziantep, İstanbul

Grinko, ilk bestesini 16 yaşında iken üyesi olduğu bir punk grubuna yapmıştı. Punk, onun için müziğe ilk adımdı. Piyano ile klasik müziğe geçmesi ise 24 yaşında minimalist müziğe duyduğu merakla ve piyano çalmayı öğrenmesiyle başlıyor.

Kayıtlarını İstanbul’da gerçekleştirdiği 'Silent Like Water' adlı kısa albümünü yayınlayan sanatçı, bu kısa albümde Lev Knipper’in Polyushko Polye eserini Field adıyla yorumlamıştı. Dinleyenleri düşsel yolculuklara çıkaran tarzı ve duygusal bestelerle dolu iki albümü 'Cinematic Melodies' ve 'Winter Sunshine' ile kazandığı ünü, 'Valse' adlı şarkısıyla pekiştirmişti. Bu şarkısıyla YouTube'da 10.000.000'dan fazla görüntülenme rekoru kırmıştı. 

Evgeny Grinko, şimdi de Türkiye'ye, birçok şehre, geliyor. Bu fırsatı kaçırmayın!

8. 22. İstanbul Tiyatro Festivali

İstanbul

17 Kasım - 4 Aralık 2018

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22’ncisi düzenlenen İstanbul TiyatroFestivali, şehrin her iki yakasında tiyatroseverlerle buluşuyor.

12 uluslararası, 12 yerli yapımın 18 farklı mekânda izleyici karşısına çıkacağı 18 günlük tiyatro maratonu, dünya tiyatrosuna yön veren uluslararası toplulukların güçlü performanslarından yerli yapımların merakla beklenen prömiyerlerine, güncel performanslara, Belçikalı ve Türkiyeli sanatçıların birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalara ve yoğun bir ücretsiz yan etkinlik takvimine uzanan dolu dolu ve heyecan verici bir program sunuyor.

9. Arzu Tramvayı

22 Aralık 2018 - 25 Ocak 2019

 İstanbul

75 yıl önce Tennessee Williams tarafından yazılan ve tiyatro için bir dönüm noktası olarak kabul edilen, dünya klasikleri arasında gösterilen Arzu Tramvayı (A Streetcar Named Desire) Hira Tekindor’un yönetmenliği, BKM ve ID İletişim’in yapımcılığında yeniden sahneleniyor.

35 yıl sonra yeniden Türk sahnelerinde 1982 yılında Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter tarafından sahnelenen eserin, yeniden sahnelenmesi için uzun zamandır bekleniyordu. 

Yazan: Tennessee Williams

Çeviren: Haluk Bilginer

Yöneten: Hira Tekindor

10. İstanbul Resitalleri

12 Ocak - 14 Haziran 2019

İstanbul

Son 12 yıldır, klasik müziğin yüksek platformunda, dünya salonlarından uluslararası gözde virtüözleri, 21. yüzyıla adını yazdıracak şampiyon piyanistleri, ev sahipliğini üstlenen yerli ve yabancı saygın kurum ve markaları, kentin tepe noktalarından seçkin izleyicileriyle Türkiye'nin resital odaklı tek konser dizisi İstanbul Resitalleri'nin yeni sezonu yine dopdolu! Bir göz atın deriz...

11. Karanlıkta Diyalog Sergisi

İstanbul

19 Kasım - 31 Aralık 2018

Dünya üzerinde 135 kentte 8 milyondan fazla insanın deneyimlediği 'Karanlıkta Diyalog Sergisi', yeni dönemde de Turkcell Diyalog Müzesi’nde bizlerle...

Bu sergi, sizi hiç görmediğiniz bir İstanbul'la tanıştıracak. Görme dışındaki tüm duyularınızı yeniden keşfedecek, hayatta neler kaçırdığınızı fark edeceksiniz. Parkta dolaşmak, bir caddede karşıdan karşıya geçmek gibi günlük aktiviteleri yapacaksınız ama tümüyle karanlıkta. Duyularınız uyanacak ve farkındalığınız derinleşecek...

12. Kürk Mantolu Madonna

13 Aralık 2018 - 20 Ocak 2019

İstanbul

Yazılmasının üzerinden yetmiş yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, en çok okunanlar listesinden adı eksilmeyen, Türkiye okurunun başucu kitabı Kürk Mantolu Madonna; Türkiye’de ilk defa tiyatro oyunu olarak seyirci karşısına çıkıyor. Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız mutlaka gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Yazan: Sabahattin Ali

Uyarlayan ve Yöneten: Engin Alkan

13. Ayşen Gruda - Deli Kadın

15 Ocak 2019

Ordu

Ayşen Gruda, 16 yıl boyunca tiyatro hayatını sürdürürken, televizyonda bir eğlence programı içinde yayınlanan skeçte canlandırdığı 'Domates Güzeli: Nahide Şerbet' karakterinden sonra herkes tarafından tanındı. Onu, 'Deve Kuşu Kabare', 'Hababam Sınıfı Müzikali', 'Yedi Kocalı Hürmüz', ”Hisseli Harikalar Kumpanyası” gibi kabare ve müzikallerde, bir çok televizyon programı skeçlerinde ve dizilerde gördük. 

56. sanat yılını dolduran Ayşen Gruda, şimdi de 'Deli Kadın' oyunuyla karşımıza çıkmaya hazırlanıyor...

14. Roma (2018)

IMDb: 8.4

Oscar, Akademi ve BAFTA ödülleri ile son dönemde sinema dünyasının en başarılı yönetmenlerinden olan Alfonson Cuaron'un 'Roma' isimli filminin ilk gösterimi Venice Film Festivali'nde gerçekleştirildi. Hem öyküsü hem de sinematografisi ile bolca beğeni topladı. Roma ile Cuarón, kendi çocukluğundan ilhamla 1970'ler siyasi ortamında geçen, sosyal hiyerarşi ve aile içi çatışmaları konu edinen bir filme imza attı.

Meksiko'da orta sınıftan ailelerin yaşadığı Roma mahallesinde, bir evde hizmetçi olarak çalışan genç Cleo'yu (Yalitza Aparicio) odağına alan film, zaman ve mekanın insanlar üzerindeki gücü ve etkisini konu ediniyor.

SEANSLAR

15. Zamanın Çocuk İşçisi Dickens - Aleksandra N. Annenskaya

Çocuk yaşta çalışmak zorunda kalan ve edebiyatta önde gelen isimlerden biri olan Dickens'ın dramatik yaşam öyküsü Aleksandra N. Annenskaya'nın dilinden anlatılıyor.

Romanlarında, Sanayi Devrimi yıllarının yoksullarını, emekçileri, açlık, sefalet, sağlıksız evleri, barakaları, meyhaneleri anlatan; kendi de çocuk yaşta işçi olarak çalışmış olan biri olarak özellikle çocukların yaşadıkları zorlukları, çocuk emeği sömürüsünü, kimsesiz çocukları, güçlü bir anlatımla dile getiriyor.

"Ayyy ben duymadım, görmedim, haberim yoktu" gibi bahanelere sığınmayıp birine gidersiniz artık!

Haftaya yeni kültür sanat haberleriyle görüşmek üzere, esenlikle kalın...

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
YORUMLAR
21.12.2018

88 lira kurk mantolu madonna 1. seviye 2. seviye 55 lira hangi para ile gidelim vıp zaten 121 tl onun soylemıyorum bıle sonra tiyatro neden gelişmiyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ