Biraz da Halkın 'Türkiye Büyüdüyse Payımızı İstiyoruz' Diyerek Neden #AsgariÜcret5200TL Dediğini Konuşalım!

Twitter'da DİSK'in yaptığı 'Biz çalışıyoruz, bir üretiyoruz, Türkiye büyüdü ise payımızı istiyoruz #AsgariÜcret5200TL' paylaşımı gündeme oturdu. Pek çok vatandaş asgari ücretin minimum 5200 TL olması gerektiğini savundu. Peki asgari ücret 2022 yılında sizce ne kadar olmalı?

Kaynak: DİSK@nvztdvlc ve Sputnik

Pek çoğumuz merakla asgari ücrete yapılacak olan zammı bekliyoruz biliyorsunuz ki. Bunun en büyük nedeni ise alım gücünün ürkütücü bir şekilde her geçen gün düşmesi.

Artan döviz kurları karşısında paramızın tabir-i caizse erimesi, yüksek kira ücretleri, enflasyon derken artık tek gündemimiz ekonomi.

Bu nedenle de halk olarak bakın bırakın eğlenceyi, asgari düzeyde yaşayabilmek adına makul seviyelerde bir ücret talep ediyoruz.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bu nedenle bugün Twitter’da #AsgariÜcret5200TL hashtagi başlattı.

twitter.com

‘Biz çalışıyoruz, bir üretiyoruz, Türkiye büyüdü ise payımızı istiyoruz’ sözleriyle yapılan paylaşıma ise pek çok insandan destek yağdı.

twitter.com

Peki gelelim asıl soruya; DİSK neden asgari ücretin en az 5200 TL olmasını talep ediyor?

Twitter’da @nvztdvlc adlı bir kullanıcı 4 kişilik bir aile için 5200 TL’nin bile az olduğunu şu paylaşımıyla anlattı:

twitter.com

Tabloda yapılan hesapta aylık elektrik, su, doğal gaz, cep telefonu ve internet gibi ihtiyaçların faturaları ile aidat ve kira gideri ortalama 2750 TL olarak hesaplanmış. Ancak şu anda 2 bin TL’ye bir ev bulmanın hayal olduğunu biliyorsunuzdur.

twitter.com

Mağaralara bin TL verilebileceğini düşünenler buraya:

İstanbul'da Mağaradan Hâllice Olmasına Rağmen 1000 TL Kira İstenen 'Evi' Görünce Sinirleriniz Bozulacak!

Neyse biz devam edelim; kişisel bakım için ayrılan bütçe 550 TL ancak tabloda ayakkabı gideri için 100 TL ve kişisel hijyen için 100 TL yazılmış. Her ay ayakkabı almıyoruz belki evet, ancak şu andaki ayakkabı fiyatları zaten her ay 100 TL’den fazla ödememize neden oluyor biliyorsunuz ki.

twitter.com

Sağlık harcamaları için aylık 150 TL,

twitter.com

Eğlence için ise hiç bütçe ayrılmamış tabloda. Yani 1 ay boyunca çalışıp 1 kez bile dışarıda yemek yiyemiyor, hobilerinize bütçe ayırmayı bırakın açıp da 1 sayfa kitap okuyamıyorsunuz çünkü kitap alabileceğiniz bir bütçeniz yok. Spormuş, tatilmiş falan imkansız.🙃

twitter.com

Eğer elektrik faturanızın çok gelmesine aldırış etmezseniz belki televizyondan dizi falan izlersiniz.

Nedenlerinden şimdi bahsettik:

Camdaki Kız, Sadakatsiz, Yargı... Ülkece Günde 4.5 Saatten Fazla Televizyon İzliyoruz!

Tabloda ulaşım için yalnızca toplu taşımaya yer verilmiş. Arabanız olursa bu hesap çok değişir ancak şöyle düşünelim. Şahsen ben işten eve, evden işe giderken çift vesait kullanmak durumunda kalıyorum. Benim günlük ulaşım maliyetim yalnızca işe gitmek için 13,5 TL, aylık ise en az 297 TL. Ancak ben tek kişiyim, bu tablo 4 kişilik…

twitter.com

Veee gelelim en temel ihtiyaçlarımızdan biri olan beslenmeye. Şimdi tablo hakkında söylenecek aslında çok şey var. Örneğin 4 kişilik bir ailenin ayda yalnızca 1.5 kilo kıyma, 2 kilo tavuk ve 1 kilo domates tüketmesi gibi. Ancak geldiğimiz durum da aşağı yukarı bu değil mi?

twitter.com

Tüm bu giderlerin toplamı 5726 TL ediyor. Şu anki asgari ücret ise 2825 TL. Yani bu ücretin bizlere yetmediği aslında aşikar.

twitter.com

Bisam’ın bu yılın Mart ayında yapmış olduğu hesaplamalara göre 4 kişilik bir ailenin aylık yapması gereken minimum harcama tutarı 2 bin 681 TL’yi. Bakın Mart ayı diyoruz, 2 günde %15 fakirleştik.

Ancak bu araştırma şunu da söylüyor; 

“Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutardır. Buna göre yetişkin bir kadının sağlıklı beslenmesi için yapması gereken günlük harcama tutarı 23.13 lira, yetişkin bir erkeğin 23.94 lira, 15-18 yaş arası bir gencin 25.47 lira, 4-6 yaş arası bir çocuğun ise 16.84 liradır.”

"Bu değer yetişkin bir erkek için 718 lira, yetişkin bir kadın için 694 lira, 15-18 yaş bir genç için 764 lira, 4-6 yaş arası bir çocuk için 505 liradır.”

“Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 2 bin 681 lira olarak belirlendi.”

“Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda harcamaları için yapması gereken zorunlu tutardır.”

“Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 8 bin 274 liraya ulaşıyor.”

Peki sizce asgari ücret ne kadar olmalı?

Anket: Asgari Ücret Kaç Lira Olmalı?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Çabuk 'Ben Hep 50 Liralık Alıyorum'cular Gelmeden! Asgari Ücretle Hangi Ülkede Kaç Litre Benzin Alınabiliyor?
Suriyeli İş İnsanı Mahmut Osman'ın 'Türkiye'de İşsizlik Yok, İş Beğenmezlik Var' Sözlerine Tepki Yağdı!
Trollenmelere Doyamayan Melih Gökçek Sosyal Medya Fenomenini Ciddiye Alınca Goygoycuların Eline Yine Düştü!
Çaydan Tavuğa, Televizyondan Benzinli Otoya… Asgari Ücret Enflasyon Kadar Artsaydı Ne Kadar Olurdu?
Esenyurt'tan Adalar'a... İstanbul'un En Çok ve En Az Bütçe Alan İlçeleri Açıklandı!
Paramızın Dolar Karşısında Sürekli Eriyor Olmasının Hayatlarını Nasıl Cehenneme Çevirdiğini Anlatan 18 Kişi

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
01.12.2021

250 TL'ye ısınamazsınız.

01.12.2021

verecekleri maximum 4bin lira. bana göre 3600 küsürlü bir şey olacak. daha üstünü yapamazlar para yok. yapsalar bile ertesine iyi zam furyası gelir ki şuan da dahi hala geliyor.

01.12.2021

5200 lirayı işveren nasıl ödeyecek, ya eleman çıkaracak ya da ağır maaş yükü altında ekstra zamlar yapılacak. Diyorlar ki, mallara zam yapılıyor da, elemana neden yapılmıyor? Satıcının yeni ürünü alış fiyatı, satış fiyatını geçmiş, elindekini satsa yerine yenisini koyamayacak, özellikle yurtdışından ürün satan firmaların aldıkları zamlanmış, mecbur o da yükseltiyor. Bu işin çözümü asgari ücretliden vergi alınmaması, enflasyonun düşürülmesi, alım gücünün artırılması. Maaşa zam- maaş yükü- ürün zammı kısır döngüsünden kurtulmalıyız.

TÜM YORUMLARI OKU (11)