Bırakınız Oynasınlar! İşte Video Oyunların İnsanlara Kattığı Beceriler

Video oyun oynamak yalnızca Türkiye'de değil tüm dünyada ebeveynler tarafından oldukça zararlı görülen bir aktivite. Düzenli oyun oynayan insanların asosyal, başarısız ve vaktini boşa harcayan insanlar olduğu kanısı hakim. Oysa yapılan araştırmalar düzenli oyun oynayan insanların belli alanlarda oyun oynamayan insanlara nazaran çok daha iyi performans sergilediğini gösteriyor.

Sorun Çözme Yeteneği

Amerikan psikoloji dergisi Psychology Today'in paylaştığı araştırmalara göre oyun oynayan insanlar gerçek hayattaki problemleri çözmede daha başarılı oluyor. Video oyunların hızlı, isabetli ve efektif karar verme yeteneklerini geliştirdiği belirtiliyor.

Düşünce Yapısında Esneklik

Oyun oynayan bireylerin oynamayanlara göre daha kolay ve hatasız bir biçimde planlarını değiştirebildikleri gözlemlenmiş. 2010 yılında yapılan araştırma oyuncuların birbiriyle çatışan durumları daha iyi idare edebildiklerini iddia ediyor.

Zihinsel Becerileri Zinde Tutar

2011 yılında yapılan bir başka araştırma ise oyun oynamanın dikkat, hafıza ve soyut düşünme yeteneklerini yaşlanmaya karşı koruduğunu ortaya koyuyor. Oyun oynayan yaşlı insanların bu yeteneklerini oynamayan yaşıtlarına göre daha iyi muhafaza ettikleri görülmüş.

Odaklanma Yeteneği

Oyuncuların odaklanma ve dikkat dağıtıcı objeleri yok sayabilme yeteneğinin de oyun oynamayan insanlardan daha iyi durumda olduğu 2005 yılında yapılan bir çalışmada keşfedilmiş.

Göz Tembelliği Tedavisi

Yalnızca zihinsel değil, bedensel alanlarda da oyun oynamanın kanıtlanmış faydaları var. 2011'de yapılan bir çalışmaya göre göz tembelliğine sahip insanların daha az çalışan gözü oyun oynarken kullanarak neredeyse sağlıklı gözün seviyesine getirdikleri gözlemlendi. Televizyon izleme veya örgü örme gibi işlerde kullanan insanlarda ise aynı gelişme gözlemlenmedi.

Gelişmiş El Becerileri

Özellikle el-göz koordinasyonunun çok önemli olduğu pilotluk ve cerrahlık gibi mesleklerde düzenli oyun oynayan bireylerin bu mesleklere özel hazırlanmış simülatorlerde daha iyi performans gösterdikleri yine 2011 yılında yapılan çalışmada kanıtlanmış.

Özetle, abartılmadığı sürece oyun oynamak zihinsel ve bedensel olarak oldukça faydalı olabilen bir aktivite.

Onedio Ekibiyle oyun oynamak ve yakında yapılacak ödüllü turnuvalarımıza katılmak için Facebook sayfamızda yaptığımız canlı yayınları kaçırmayın! Facebook sayfamızı beğen, yayınları kaçırma.

Discord sunucumuza katılarak yayınlardan haberdar olup, bizimle oyunlar oynayabilirsiniz.

Sadece oyun içerikli olan ''Onedio Gamer'' sayfamızı takip edip, oyun dünyasındaki haberleri ilk siz duyun!

Popüler İçerikler

TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
CHP'li Belediye Başkanı Burcu Köksal Canlı Yayında Atatürk İlkelerini Sayamadı
YORUMLAR
09.02.2019

Gerçekten doğru tespitler. Let them play...

09.02.2019

bin yıldır savunduğum tezim sonunda resmiyete kavuştu aq bide bence reflexleride geliştirir bunuda eklemek lazım

07.12.2019

Nedense üniversite bölümü beğenemiyorum aq oyun faydalı olsaydı her gün 8-9 saat giriyorum bir bok yok açıkcası

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ