Bir Zamanlar Onlar da Küçücüktü: Bugünümüzü Dünkü Çocuk Yaşta Değiştirmeye Başlayan 11 Bilim İnsanı

Onları hep büyük halleriyle tanıdık, yaptıkları keşiflerden ilham aldık... Peki onların da bir zamanlar #merakedençocuklar olduğunu hiç düşündünüz mü? Bizi çok heyecanlandıran; merak eden her çocuğun, geleceğin potansiyel mucidi olduğunu hatırlatan bir illüstrasyon serisi keşfettik.  👩‍🔬👨‍🔬

YGA mezunu mühendisler tarafından Anadolu’ya Bilim Göçü kapsamında geliştirilen Twin Bilim Setleri Nisan’a özel bir illüstrasyon serisi yayınladı, tanıdığımız birçok bilim insanının çocukluk halini resmetti.

Biz de çocuklara bilimi sevdirmeyi amaçlayan, Bilimle Sev&Sevindir diyen Twin Bilim’in bu serisini sizler için derledik. 👀

1. Isaac Newton

Bunlardan ilki küçük Isaac 👆 Herkes bir elmayı ağaçtan düşerken izledi ama yer çekimi teorisini meraklı Isaac keşfetti. 🍎 Bununla da kalmadı, yer çekiminin sadece Dünya içinde değil tüm evrende geçerli olduğunu buldu. Bugün uçakların, insansız hava araçlarının, uyduların, roketlerin yani uçan tüm araçların tasarımında evrensel yer çekimi yasası kullanılıyor!

2. Aziz Sancar

Birine neyi ''yapamazsın'' dediğinize çok dikkat edin, zira tam tersini tüm dünyaya kanıtlayabilir. Aziz, Mardin'in Savur ilçesinde doğdu. 8 çocuklu ve dar gelirli bir ailenin 7. çocuğuydu. Eğitim hayatına başladığı günden itibaren en büyük idolü zorluklar karşısında yılmayan Mustafa Kemal Atatürk'tü. Aziz de çalışmaları sonucu İstanbul Tıp Fakültesi'nden birincilikle mezun olduktan sonra bilimsel çalışmalar yapmak için tek kelime İngilizce bilmeden Amerika'ya gitti. Kendi kendine İngilizce öğrendi. İlk yaptığı deneyleri sonuç vermeyince, bir arkadaşı ''Senin deneysel çalışmaya kabiliyetin yok, ülkene dön doktorluk yap.'' dedi ama Aziz asla vazgeçmedi. 50 yıllık akademik hayatına 400'ün üzerinde bilimsel makale sığdıran Aziz, 2016 yılında DNA'nın onarımı ile ilgili yaptığı çalışmalar ile Nobel Kimya ödülünü aldı. İlham kaynağı Atatürk gibi, bugün Aziz de birçok Türk gencine en iyisini yapmaları için ilham kaynağı oluyor!

3. Alexander Graham Bell

Hepimizin bildiği telefonun mucidi; Graham Bell 📞 Az bilinen kısmı ise Graham Bell'in neyi çözmeye çalışırken telefonu bulduğu... 🔍 Annesi ve eşi işitme engelli olan Graham, çocukluğundan itibaren etrafındaki insanların problemlerini çözmek için icatlar yaptı. Hayatını işitme engellilerin problemlerini çözmeye adadı. İnsan kulağını inceledi ve kulak yapısından ilham alarak telefonu icat etti. Kazandığı paranın hepsini yine işitme engelliler için harcadı ve Bell Laboratuvarlarını kurdu. Sadece telefonu keşfetmedi, aynı zamanda bugün kullandığımız fiber optik iletişimin de öncüsü oldu!

4. Canan Dağdeviren

Bilimi insanlığın ve bütün canlıların yararına kullananlar size de umut aşılamıyor mu? Hem bunu yapan, hem de gençlere rol model olan birisi var.

Ailesi tarafından sevgi ve bilginin paylaşıldığı bir ortamda büyüyen Canan, bu sayede sevgiye, bilgiye ve başarıya sıkı sıkıya inandı. 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği'nden mezun olup yüksek lisansını yaptıktan sonra çalışmalarına Amerika'da devam etme kararı aldı. Canan MIT'de çalışırken hiçbir başvuru yapmamasına rağmen, Harvard Üniversitesi üye kulubü tarafından genç akademi üyesi seçilen ilk Türk oldu. Bunun gibi dünya çapında birçok ödül kazanan Canan kazandığı bütün ödülleri güzel ülkesinin güzel çocuklarına armağan etti. Kendini aşk ile bilimi araştırmaya adayan Canan bitmeyen kalp pili ve cilt kanserini 10 saniyede teşhis edebilen bir cihaz geliştirdi. Bilimi her zaman insanın yararına  kullanmayı amaçlıyor. Canan, bizim gençlere inandığımız değerlere tutkuyla sarılmamızı hatırlatan bir rol model!

Canan Dağdeviren'den bitmeyen kalp pili...

5. Carl Sagan

''Güneş de bir yıldız mı? Ama o çok büyük!'' ☀️ Bu soruyla başlayan hikâye #merakedençocuklar'dan Carl'ı zamanının en büyük bilim insanlarından biri yaptı. Her şey Carl'ın 5 yaşında New York'ta ziyaret ettiği Dünya Fuarı'nda gördüğü Futurama sergisi ile başladı. Carl Güneş'in bir yıldız olduğunu öğrendi ve astronomiye karşı merakla başlayan bu sevgi her geçen gün artmaya devam etti. Dünya dışı yaşam arayışında bir öncüydü! Güneş Sistemi'ni anlamamızı sağlayan çalışmaların ilk 40 yılında büyük katkıları oldu. Bir fuarda gördüğü sergi ile başlayan bu serüven, Carl'ı dönemin en önemli bilim insanlarından biri haline getirmişti. Carl sadece bir bilim insanı değildi, aynı zamanda öğrencilerine sevgi aşılayan bir öğretmendi. ❤️

Bilimi sevdirmek için ilham kaynağı olan Carl'ı, öğrencilerinden Neil Degrasse Tyson anlatıyor:

#bilimlesevsevindir (Video; Cosmos - Bir Uzay Serüveni belgeselinin ilk bölümünden alıntıdır.)

6. Albert Einstein

Okul sendromu yaşayan çocuğunuz belki de zamanın ötesinde düşünüyordur? 🧐 #merakedençocuklar serisinde bunun kanıtı bir mucit var! Keşifleri ile evrene bakış açısını değiştiren küçük Albert. Babası mühendis olan Albert, küçük yaştan itibaren evrenin nasıl çalıştığını anlamaya çalıştı. En sevdiği şey soru sormaktı ve bundan hiçbir zaman vazgeçmedi. Isaac Newton'ın fizik yasalarını sorguladı ve görecelilik teoremini ortaya attı, etrafımızda gördüğümüz tüm maddelerin enerji olduğunu öne sürdü. Dönemin bilim insanlarını ikna etmesi çok zor oldu ama doğru bildiğini söylemekten hiçbir zaman çekinmedi. Albert'in yıllar önce ortaya attığı bazı teorileri, deney ve gözlemler yaparak ancak bugün anlayabiliyoruz. Tabii siz yine de çocuğunuzu ödevlerini yapıp okula gitmek için teşvik edin 🤗 ama en önemlisi Albert gibi soru sormaya teşvik edin, kim bilir belki bir sorunun cevabında yeni bir icat yatıyordur.

7. Stephen Hawking

Yakın zamanda kaybettiğimiz  ve Her Şeyin Teorisi filminde hayatı anlatılan Stephen 1942 yılında İngiltere'de doğdu. Annesi Oxford Üniversitesi'nden mezun olan ilk kadınlar arasındaydı. Stephen okula adapte olmakta zorlanıyordu, sınıfın içinde olanlardan çok dışında olanlarla ilgiliydi. Babası tıp üzerine uzmanlaşmasını istemesine rağmen kendisi astronomi ile ilgilenmeye başladı. Üniversitede Matematik okumak istedi ama Oxford'ta bu branş olmadığı için Kimya ve Fizik alanında eğitim aldı. Doktora için Cambridge Üniversitesi'nde Kozmoloji üzerine çalışmaya başladı. İlk yılında Stephen'a ALS teşhisi konuldu ve yavaş yavaş fiziksel yetilerini kaybetmeye başladı. Doktorlar 2 yıllık ömrü kaldığını söyledi. bunu öğrenen Stephen kendisini araştırmalarına adadı ve 78 yıllık hayatına yüzlerce yayın ve onlarca kitabı sığdırdı. Yaptığı çalışmalar kara delikleri ve kainatı anlamamıza yardımcı oldu. Yürüyemese de, konuşamasa da araştırmaktan, keşfetmekten ve öğrenmekten hiç vazgeçmedi.

8. Marie Curie

Nobel alanında bir ilk: Kadınların üniversiteye kabul edilmediği dönemde ilk Nobel ödülü alan kadın bilim insanı Marie Curie. Sadece erkekleri kabul eden Varşova Üniversitesi'ne giremeyince ablası ile bir anlaşma yaptı. Farklı işlerde çalışıp, kazandığı para ile ablasının eğitimini destekler, sonrasında da ablası Marie'nin eğitimini destekleyecekti. Uranyum üzerine yaptığı çalışmalarla birlikte, Atom Fiziği alanı ortaya çıktı. Eşi Pierre Curie kendi çalışmalarını bırakıp Marie'nin çalışmalarına destek vermeye başladı. Birlikte Polonyum ve Radyum elementlerini buldular. Radyoaktif kelimesini de Radyum elementinden yola çıkarak oluşturdular. 1903 yılında Pierre Curie'ye Nobel ödülü teklif edildi ama Pierre ödül Marie ile kendisi arasında paylaştırılmayacaksa ödülü kabul etmeyeceğini söyledi. O döneme kadar hiçbir kadına verilmeyen Nobel Ödülü, Pierre'in ve Marie'nin idealist duruşları sayesinde 1905 yılında ilk kez Marie'ye verildi. 1911 yılında ikinci Nobel ödülünü de alan Marie Radyum'u izole etmeyi başardı ve bugün kullandığımız X-Ray cihazlarının kullanımını sağlayan yöntemi de keşfetti. Marie sadece bu buluşları yapmadı, kadınların bilim insanı olabileceğini gösterdi, rol model oldu, olmaya da devam ediyor.

9. Cahit Arf

Aklınıza takılan bir soruyu cevaplamak için ne kadar ısrarcı olabilirsiniz? Sorusuna inatla cevap arayan ve bulduğu cevapla yeni bir teori çıkartan bir bilim insanı var. 

Yaratıcı zekası, ilk çocukluk yıllarında kendini göstermeye başlayan Cahit, çocukluğunda sürekli oyuncaklar icat eder, etrafını gözlemlerdi. Henüz lisenin ortasına geldiğinde matematikteki başarısı ailesi ve hocaları tarafından fark edildi ve ailesi tarafından Paris'e eğitim almak üzere gönderildi. Bu karar Cahit'in hayatında dönüm noktası oldu. Cahit, çocukluğundaki o yeniyi arama isteğini üniversite yaşamından itibaren matematik alanına yoğunlaştırdı. Matematik dünyasında çok meşhur olan Arf Halkaları ve Kapanışları'nı (Arf Teorisi'ni) bir arkadaşıyla matematik üzerine yaptıkları konuşmadan sonra bir hafta evine kapanarak buldu... Birçok üniversitede öğretim üyeliği yapan ve ordinaryüs sıfatı verilen Cahit'e göre bilim insanının amacı anlamaktır. Bilim kâinatı anlamak için en iyi araçtır. Dünyanın en büyük matematikçilerinden olan Cahit, bizlere rol model olarak geleceğe ışık tutuyor!

10. Ali Kuşçu

Bu sefer bilgiyi bulmak için uzaklara yolculuk eden, ismi ise çağları aşan birini anlatacağız. 

Ali, 1403'te şu an Özbekistan sınırları içerisinde olan Semerkant’ta doğdu. Babası Muhammed, Timur İmparatorluğu Sultanı ev astronomu Uluğ Bey'in kuşçusu olduğu için ailesi Kuşçu lakabıyla meşhur oldu. Küçük yaştan itibaren astronomiye ilgi duyan Ali, dönemin önemli bilim insanlarından matematik ve astronomi dersleri aldı ama bunları yeterli bulmadı. Osmanlılar ile Akkoyunlular arasında barışı sağlamak amacı ile Fatih Sultan Mehmet'e elçi olarak gönderildi. Fatih Sultan Mehmet bilim insanlarını bir araya getirerek İstanbul'u bir kültür merkezi haline getirmek istiyordu, Ali'yi de Ayasofya'ya müderris olarak atadı. Ali, kendi yazdığı eserlerle ve yetiştirdiği bilginlerle çağını aşan bir bilgindir. Hiçbir zaman okuduğu bilgilerle yetinmeyip yeni bilgiler keşfetmeyi seven Ali, İstanbul'un enlem ve boylamını yeniden hesapladı ve çeşitli Güneş saatleri de yaptı. Osmanlı'nın ilk matematik ve astronomi hocası olan Ali, medreselerde matematik derslerinin okutulmasında etkili oldu. Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Ali, astronomi ve matematik alanında çalışmanın yanında dil bilimini keşfetmekten de geri kalmadı!

11. Mehmet Toner

Yaptığı işi merakla hakikati aramak olan tanımlayan birisi tabii ki #merakedençocuklar serisinde olmalı. Bugün merak ettiklerinin arkasındaki hakikate ulaşmak için dil, mesafe engellerini tanımayan birinden bahsedeceğiz. Kendisinden ilham alınacak çok şey var.

İlk ve ortaokulda pek başarılı olmayan Mehmet, Saint Joseph Lisesi’ni zorlukla kazandı. Mehmet'in çocukluğundan beri en büyük hayali tıp okuyup doktor olarak insanlara yardım etmekti. Mehmet üniversite sınavında istediği puanı alamadı ve hayali olan Tıp alanında çalışmayıp, İTÜ Makina Mühendisliği’ne yerleşti. Üniversite hayatı boyunca kendini bilimsel anlamda çalışmaya adayan Mehmet, üniversitedeki hocalarının yönlendirmesiyle tek kelime İngilizce bilmemesine rağmen Yale, Brown, MIT ve Michigan gibi saygın üniversitelere başvurdu ve Yale'dan tam burs kazandı. Fakat Mehmet, Yale'daki danışmanının tavsiyesi üzerine MIT'de yeni açılan biyomedikali seçti. Gençliğinde üniversite sınavı engeli nedeniyle kazanamadığı tıbbın kapısını Amerika’da, biyomedikal mühendisliğinde araladı. 5 yıl boyunca hem İngilizceyi öğrenip hem de derslerini başarıyla geçen Mehmet oradan ayrılıp Harvard Üniversitesi'ne geçerek doktorasını yaptı. Uluslararası alanda yaptığı sayısız  çalışmalarla biyomedikal problemlere çözümler arayan Mehmet çalışmalarını kanser alanına yoğunlaştırdı. Kendisini kanser alanında bilgisiz görmesine rağmen yılmadan çalışıp kendini geliştiren Mehmet, 2 milyondan fazla hücreye bir saniyede bakarak kanserli hücreleri teşhis eden bir çip geliştirdi. Mehmet, bilim insanını 'Merakla hakikati arayan insan' olarak tanımlıyor!

Mehmet Toner hayatta hızlı gitmenin nasıl mümkün olabileceğini anlatıyor...

Gördüğünüz gibi dünyamızı değiştiren isimler hiçbir zaman sorgulamaktan, hayallerinin peşinde uzun soluklu yollar katetmekten çekinmediler...

İşte tam bu noktada Twin Bilim Seti'nden daha detaylı bahsetmemiz gerekiyor! Bu set “daha iyi bir Türkiye, daha iyi bir Dünya” hayali kuran YGA mezunu mühendisler ve tasarımcılar tarafından; YGA’nın Anadolu’ya Bilim Göçü projesi kapsamında çocukların çevrelerindeki her şeyi bilimle anlayarak sevmeleri için geliştirildi ve satın alınan her bir Twin Bilim Seti için bu ekip ihtiyacı olan bir çocuğa aynı setten hediye ederek hayallerinin peşinde koşmasına yardımcı oluyor!

Geleceğimizi şekillendirecek çocuklara bundan daha güzel bir destek olabilir mi siz söyleyin? 😍

https://www.twin.com.tr/

Twin Bilim Setleri Özbilgi

Twin Bilim Setleri Teknik Bilgi

Bu serinin illüstratörü Neşe Elçin’i tanımak isterseniz:

https://www.behance.net/neseelcin

TWIN Bilim Setleri

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
22.04.2018

tesla neden yok?

Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk savunan ve bunu iddia ettiği için Vatikan tarafından suçlu bulunup hapis hayatı yaşayan; mikroskop, termoskop ve saat gibi bir çok buluşları olan bilimadamı Galileo Galilei çocukluk yaşamadı tabi. Ayrıca Tesla bilimadamların babasıdır. İçerik yapacaksanız adam gibi yapın.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ