Bir Zamanlar İşçiler İçin Üretilmiş Olup Şimdilerin En Sık Kullanılan Kıyafeti Kot Pantolonun Tarihçesi

20. yüzyılın en çok tercih edilen kıyafeti, kot pantolonların ilk ne zaman giyilmeye başlandığını biliyor musunuz? Neredeyse herkesin dolabında yer alan, günümüzün en çok giyilen kıyafeti kot pantolonlar, sanılanın aksine moda olsun diye üretilmemişti! Bir amaç uğruna üretilen kot pantolonun serüveni bakın nasıl başlamış!

Amerika tarihinde 'Altına Hücum' olarak adlandırılan, altın bulma furyasının hemen ardından ilk kot pantolonu bulunmuştur. Kot pantolonu madenci ve işçilerin çabuk yıpranan kıyafetlerden kurtulması için icat edilmiştir.

Altın Hücum (Gold Rush): İlk olarak Amerika Birleşik Devleti Kaliforniya eyaletinde, 1849 yılında ortaya çıkmış, bir altın bulma yarışıdır. Kolay yoldan zengin olmak isteyen insanların, altın bulacaklarını düşündükleri bölgeye göç etmelerine neden olan harekete verilen addır. . 

Letonyalı göçmen terzi Jacop Davis sürekli işçilere kıyafet dikiyordu. Diktiği kıyafetler çabuk yıpranıyordu ve dayanıklı bir kumaş üretmeye karar verdi.

Davis, daha dayanıklı bir kıyafet ortaya koymak için en çok gerilen kısımlarını belirledi ve perçinle tutturarak sağlamlaştırdı. Bu tasarım halk tarafından çok sevildi ve Jacop Davis, pantolonunun patentini almaya karar verdi.

Terzi Jacop Davis, cep bölgelerine küçük bakır perçinler takarak, kot pantolonu sağlamlaştırıyordu. 

İcat ettiği kot pantolonun patentini alacak maddi imkanı bulamayan Davis, bir ortak aramaya başladı. Levi Strauss'un kapısını çaldı ve 1873 yılında ilk kot pantolonun patenti alındı.

Patent Jacob Davis ve Levi Strauss A.Ş'ye verilmiştir. 

Kot pantolonun patentinin alınmasının ardından dünyanın her bir köşesinde işçilerin üzerinde görülmeye başlandı. Dayanıklı ve ucuz olması ise tercih edilmesindeki en büyük ayrıcalıktı.

Kot pantolonları kolay kolay leke tutmuyordu, aynı zamanda dayanıklı ve ucuzdu!

'Denim' kumaşının kökeni Fransa'dan geliyor! Fransa'nın "de Nimes" kentinde üretilmeye başlaması üzerine ismi Denim olarak kalıyor.

  • 'Denim' ve 'Jean' adında üretilen kot kumaşları dayanıklılık açısından birbirinden farklıydı. Fransa Nimes'te üretilen Denim kumaşlar, İtalya Cenova'da üretilen Jeanlerden daha dayanıklıydı. 

Patentinin sona ermesinin ardından milyonlarca taklit kot üretildi. 1900'lü yıllara gelindiğinde ise kot tam anlamıyla modaydı!

Amerikalı sinema oyuncusu James Dean, kot pantolonun yaygınlaşmasını arttıran ikonik karakterlerden biri oldu.

1930'lu yıllarda kovboy filmlerine artan rağbet kot pantolonu üretimini arttırmıştır. 1950'li yıllara gelindiğinde ise kot pantolon, popüler kültürün bir parçası haline gelmişti.

Not: James Dean'in rol aldığı 'Asi Gençlik' filminde giydiği kot pantolon, gençler arasında hızla yayıldı ve bir dönem okullarda kot pantolon giymek yasaklandı!

Dünyada yaklaşık 5 milyar kot pantolonu üretiliyor!

İcat edildiği günden bu yana neredeyse herkes tarafından sevilerek giyilen kot pantolonları, günümüzde milyarlarca üretiliyor. Artan nüfus ve değişen moda dünyasında yeri hiç değişmeyen kot pantolonları hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

İnanılması Güç Ama Gerçek! Öldükten Sonra Diriltilen İlk Canlı
Denizin İçinden Babası Çıksa Yiyecek Olanlar Buraya! Hepsi Birbirinden İlginç 13 Deniz Canlısı
Bu Yerlere Ulaşmak İmkansız! Dünyanın En İyi Korunan 26 Yeri

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi