Yunanistan’daki Demokrasi Sembolü Parthenon Tapınağı’na Dair Hiç Duymadığınız Birbirinden İlginç Bilgiler

Dünyanın en büyük kültürel abidelerinden biri olan Parthenon Tapınağı hakkındaki bu bilgileri daha önce duymadığınıza emininiz!

1. Batı kültürünü doğuran, yasalardan politikaya, atletizmden mimarlığa kadar silinmeyecek bir iz bırakan Antik Yunan'ın, bizlere bıraktığı 2500 yıllık Yunan mimarisinin zirvesi Parthenon Tapınağı belki de en değerli miraslardan biri.

Atina'daki Akropolis'te bulunan Parthenon, Yunan İmparatorluğu'nun zirvesinde inşa edildi. M.Ö. 437-432 tarihlerinde inşa edilen, kendi çağının en büyük tapınağı Parthenon'un yapımında 22 bin ton mermer kullanıldı. Klasik mimari tarzında inşa edilen tapınağın, oranları yüzyıllar boyunca incelenmiştir. Altın orana sahip olduğu ispatlanmış oldukça eşsiz bir mimari yapı. 

2. Parthenon, Atina'nın koruyucu azizi olan, tanrıça Athena'ya adanmıştır. Eski bir tapınağın bulunduğu alanda, tanrıçaya ait küçük bir tapınak bulunmaktadır.

Parthenon ise “bakire” kelimesinin Yunancasından türetilmiş bir kelimedir, tapınağın içinde Athena’nın 11 metrelik heykeli bulunuyor. 

Akropolisin kelime anlamı 'Şehrin En Tepesi' anlamına gelmektedir. Tapınakların en tepeye yapılmasının sebebi ise Tanrılara daha yakın olunduğu inancıydı. Parthenon yapılan ilk tapınak değil! Aslında, tapınak Parthenon öncesi veya eski Parthenon olarak adlandırılan çok daha eski bir tapınağın bulunduğu bir alana oturtulmuş.

3. Akropolis'in tarihi Parthenon'un kendisinden çok daha eskilere dayanıyor.

Yunanlılar, 30 yıldan fazla bir süredir yıkıma maruz kaldı ve eski tapınak yıkıldıktan sonra bölgeyi canlandırmaya ve mevcut Parthenon'u inşa etmeye karar verdi.

Pek çok eski yapıda yaşanan tipik durumlardan biri de değişimdir. Parthenon da uzun tarihi boyunca birkaç dönüşüm geçirdi. 1460'lı yıllarda, Yunanistan Osmanlı yönetiminde iken, tapınak camiye dönüştürülmüş ve yaklaşık 200 yıl bu şekilde kalmıştır.

4. Parthenon tapınağı diyoruz ama aslında bir tapınak değil. Parthenon'u bir tapınak olarak adlandırıyor olsak da (hatta mimari olarak benzese de), bina tam olarak sanıldığı gibi çalışmıyor.

Geleneksel olarak bu tapınak, koruyucu bir aziz olan Athena'nın kült bir görüntüsüne ev sahipliği yapıyor. Ünlü heykeltıraş Phidias tarafından Athena'nın devasa bir heykeli Parthenon'un içine yerleştirilmiş olsa da, belirli bir dini sembol niteliği taşımamaktadır ve bu yüzden ibadet edilmemektedir.

5. Gelelim içerisindeki gizli hazinelere... Parthenon Mermerleri, Klasik Yunan heykel sanatının en güzel örneklerinden biri.

Yunanistan hâlâ Osmanlı egemenliğindeyken bu mermerler, İskoçyalı soylu Thomas Bruce tarafından, Osmanlılardan izin aldığını iddia etmesi üzerine deniz yoluyla İngiltere'ye nakledildi. Yunan hükümeti yıllarca değerli heykellerin iadesini istedi.

6. Dünyadaki en ikonik yapılardan biri olan Parthenon Tapınağı'nın yapımı 9 yıl sürmüştür.

Yunan ustalar 13 bin mermeri şekillendirip 12 metre yüksekliğinde duvarlar ördü. Dış tarafı için 800‘den fazla silindir parçasıyla, üç katlı bir binadan daha yüksek 58 sütun inşa ettiler. Her bir sütun 13 parçadan oluşuyordu. Kusursuz bir şekilde bir araya getirilen sütunların üzerilerinde ise 10 tondan daha ağır mermer taşlar bulunuyor.

7. Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal İttifak arasındaki savaş Parthenon için yıkıcı oldu.

Osmanlılar tapınağı savaş sırasında bir mühimmat dökümü olarak kullanmaya karar verir. Venedikliler bölgeyi bombalarken, mühimmatı patlamasıyla,  Parthenon'a ve heykellerin ağır hasar görmesine yol açar.

8. Peki bu görkemli yapının sadece Atina'da olmadığını biliyor muydunuz?

Nashville, Tennessee'deki Centennial Park'ta bulunan titizlikle hazırlanmış ayrıntılı bir kopyası var. Tennessee Centennial Uluslararası Fuarı'nın  bir parçası olarak 1897 yılında inşa edilmiş, aynı zamanda doğrudan orijinallerden dökülmüş Parthenon mermerlerinin kopyalarına sahiptir. 1990 yılında, yerel heykeltıraş Alan LeQuire, rekreasyonu tamamlayan Phidias’ın devasa Athena Parthenos’unun bir kopyasını bile yapmıştır.

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
11.10.2019

Ören yeri bence çok muhteşem. Hele tepeden şehir manzarası. Bir çok süreci atlatmış, hala güçlü ve ayakta. Gezip görmeniz lazım tavsiye ederim

10.10.2019

Tapınağın, Pers-Yunan Savaşları sırasında gördüğü zarar ve aşağılanmayı Yunanlar hiç unutmamışlardır. Restorasyonu ise hala devam etmektedir. Ve bir gün, Athena, babası Zeus’un alnından tekrar doğduğunda, Parthenon’un restorasyonunun o zaman biteceği tahmin edilmektedir;))

17.11.2020

Afedersin de cami ne alaka ? 🤔😒😒

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ