Şamanizm inancından, bizim kültürümüze geçmiş birçok gelenek ve adet vardır. Daha önce bu adetleri anlatan şu içeriğimizi yapmıştık.
Şimdi ise bu adetlerden en ilginç olan birkaç tanesinden bahsedelim. Kişisel olarak benim en çok ilgimi çekmiş ve bende merak uyandırmış olanı anlatalım.
Karadeniz’de yaygın olan -özellikle Giresun ve Ordu taraflarında- ilginç bir cenaze töreni adeti var. Giresun ve Ordunun bazı köylerinde ölünün evden çıkarılması ve camiden mezarlığa götürülmesi sürecinde tabut, tabutu taşıyanlar tarafından ölünün yaşadığı mahallenin tüm sokaklarında gezdirilirmiş. Tabut sokak sokak gezdirilir hatta bazen başka mahallenin sokaklarında bile dolaştırılırmış. Bu gezdirmenin amacı ise ölünün kafasının karışmasını sağlamak. Bu gezdirmenin amacı ise yaşadığı evi, sokağı, mahalleyi unutusun, geri gelip yaşayanları rahatsız etmesin ve öte aleme rahatça göçebilsin diye.
Eski Türk inancına göre ölü, yaşadığı yeri unutsun da tekrar geri gelemesin diye, ölü aynı şekilde gezdirilir, uzak bir yere defnedilir hatta ormanda bir süre bekletilirmiş. Bu sayede ruhun kafası karışır, gidecek yer bulamaz ve öbür aleme uçmaktan başka çare bulamazmış.
Eski Türk inancına göre bir kimsenin ölmesi, kalbinin durması demek değilmiş. Ruhun bedenden çıkması ve uçması için mutlaka yerine getirilmesi gereken ritüeller varmış. Bu tür ritüeller de hem ölünün dünyayı rahatsız etmemesi hem de gerçek manada ölebilmesi için zaruriymiş.
Bir Şaman öğretisi şöyle der: Doğada hiçbir şey kendisi için yaşamaz.. Nehirler kendi suyunu içemez.. Ağaçlar kendi meyvelerini yiyemez.. Güneş kendisi için ısıtma.. Ay kendisi için parlamaz.. Çiçekler kendileri için kokmaz.. Toprak kendisi için doğurmaz.. Rüzgar kendisi için esmez.. Bulutlar kendi yağmurlarından ıslanmaz Doğanın anayasasında ilk madde şudur.. Her şey birbiri için yaşar.. Birbiri için yaşamak, doğanın kanunudur.. Eski çağlardan süre gelen bir anlayıştı bu.. Bütünlüğü anlatırdı.Özü iki cümleydi. "Ben biz olduğumuz zaman Ben olurum." "Ben, ben olduğum için sen, sensin.. ."
Orospu cocugu araplarin geleneklerini din olarak kabul etmeseydik suan bizde cagi yakalamistik..bu arada araplar da ne got verenmis, acimasizca kilictan gecirmisler bizim cocuklari..
Şamanizm TÜRKLERİN dini değildir .. şamanizm o dönemde Orta Asya'da değil asyanın bazı bölegelerinde bazı insanların inandığı dini ritüellerdi ayrıca BİZ TÜRKLERİN bir dini yoktu TÜRKLER kök-tengri Yani GÖK TANRIYA inanırlardı ve TÜRKLER hiç bir zaman TANRI İLE İNSAN ARASINA BİR ARACI KOYMADI BİZ TÜRKLER İÇİN DİNİ BİR KİTAP DA YOKTU ÇÜNKÜ BİZİM İÇİN DİN VİCDANIMIZDI..