Bir Zamanlar Ansiklopedi Okumayı Çok Seven Çocuklara Dair 20 Güzel Durum

Belki o zamanlar Google, Vikipedi yoktu ama ansiklopedi okumanın tadı bir başkaydı. Bazı çocuklar ise ansiklopedi okumayı çok daha severdi. Böyle çocuklardan olmayı başardıysanız çok güzel bir çocukluk geçirmiş demeksiniz. 😉

1. Rehber Ansiklopedisi, Meydan Larousse, Ana Britannica ciltlerinden en az birinin sayfalarını mutlaka çevirmişliğiniz vardır.

2. Bunlar muhtemelen günlerce kupon biriktirildikten sonra alınmıştır. Ansiklopediniz olmadıysa da komuşunuzdan ödünç alırdınız.

Babanız, bakkala her gün gazete ayırtır ve siz de isminizin yazılı olduğu gazeteyi sabahtan gidip alırdınız. Kuponlar dikkatlice kesilip biriktirilirdi.

3. Öyle masaya geçeyim de okuyayım demek yerine kafayı ansiklopediye gömüp halının üzerinde okuması daha keyifli olmuştur.

4. Okuduğunuz ortamın sessiz olması mümkün değildir: Aile sohbeti, çay kaşığının tıngırtıları, sobanın güp güp sesleri, şahane pazarda oynanan belediye çukuru...

5. İlginç bilgilere denk geldikçe bir yandan da ailenizle bunları paylaşmaktan keyif alırdınız.

6. Ansiklopedi okumak, öğrenmeyi sevdiğinizin işareti olduğu için büyüklerinize soru sormaktan hiç yorulmayıp onları bunalttığınız zamanlar olmuştur.

7. Macellan edasıyla sayfalarını karıştırdığınız dünya atlası, okuması en keyifli olanlardandır. Başkentler, okyanuslar hep bu atlas sayesinde öğrenilmiştir.

8. Bir de ansiklopedi kuşe kağıda basılmışsa kelebek, çiçek, yılan, kertenkele gibi canlıların resimlerine bakması daha keyifli olmuştur.

9. Bir diğer güzel yanıysa okumaya baştan başlamak yerine rastgele açtığınız bir sayfayı okumanızdır.

10. Sayfaların köşelerinde yer alan 'ayrıca bkz.' kısımları günümüz linklerinin ilk örnekleri olmuşlardır.

11. Ansiklopedi okumaya merakı olan bir çocukluk geçirdiyseniz aynı zamanda "Kim 500 Milyar İster?" izlemeye de meraklı olurdunuz.

Büyüyünce yarışmaya katılmak istemişsinizdir ki büyür büyümez başvuranlarınızın sayısının hiç de az olmadığına eminiz. 😄

12. İsim Şehir Hayvan oynarken de ilginç şehir, hayvan, bitki isimleri bulmakta ansiklopedi okuduğunuz için zorlanmamışsınızdır.

13. Dönem ödevi verildiğinde ise tek kaynağınız ansiklopediler olmuştur ve evdekiler eksikse kütüphanenin yolu tutulmuştur.

14. Kütüphanede dönem ödevini yazıp bitirdiğinizde bir de bilim kategorisine uğrayıp dinozorları anlatan ansiklopedileri karıştırmışlığınız vardır.

15. Ansiklopedi okumaktan vazgeçemeyen bir çocuk olarak karnenizin de pekiyilerle bezeli olması yüksek ihtimaldir.

16. Bilginize bilgi katıp okumayı bitirdikten sonra, ansiklopedi en üst raftaki yerine alfabetik sıraya göre yeniden yerleştirilir.

17. Alfabetik sıra demişken; a-ami, ami-avr, ber-bro, bro-cil, cil-dau, dau-ede, ede-fla... dizilişini unutmak mümkün değildir.

18. Büyüdüğünüzde de okumaktan, öğrenmekten asla vazgeçememişsinizdir.

19. Şimdi belki Google'da araması çok daha kolay ama ansiklopedide bilgi kirliliği diye bir şeyin olmadığını da bilirdiniz.

20. Cilt cilt ansiklopedi alıp bizi düşündükleri için annelerimize ve babalarımıza da teşekkür etmek gerekir. 😊

Bonus: Çocukluğunuzda ansiklopedide okuduklarınız şimdilerde onedio'da karşınıza çıkabilir. 😁

Popüler İçerikler

Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Dilan Çiçek Deniz'in Yaza Damgasını Vuracak Yeni Aşkı Ünlü Yönetmenin Oğlu Çıktı!
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi