Bir Zamanlar Anadolu! En Eski Dünya Haritalarında Türkiye'yi Bulabilecek Misiniz?

Haritalar, yıllarca denizcilerin, devlet adamlarının, gezginlerin, tüccarların ve şu an aklımıza gelmeyen yüzlerce meslek gruplarına hizmet etmişlerdir. Her ne kadar günümüzde yerlerini yavaş yavaş uygulamalara bıraksalar da haritalar her zaman insanlık tarihinin önemli bir parçası olacaktır. 

Dünya haritası gördüğümüz zaman itiraf edelim ilk olarak kendi ülkemizi buluruz, hatta ilimizin haritasını görsek ilk kendi ilçemizi...Peki bu eski ve çok güzel haritalarda ülkenizi bulmaya ne dersiniz? Haritaların çizildiği tarihe bağlı olarak yer şekillerinin doğru yansıtılma şekli de görülmeye değer açıkçası...

Eratosthenes'in Dünya Haritası (MÖ 2.YY)

Büyük İskender'in katkılarıyle hazırlanan bu harita orjinali değil, daha sonra yapılmış bir reprodüksiyonu. İlk defa meridyenlerin ve paralellerin kullanıldığı bu haritada bakın tam ortada hangi güzel toprak parçası var.

Al-İdrisi'nin Haritası (1154)

Sicilya Kralı tarafından sipariş üzerine Al-İdrisi adlı müslüman kaşif tarafından yapılan haritada oldukça kötü bir Marmara ve Ege tasviri görüyoruz.

Katalan Atlası (1375)

Henüz İstanbul fethedilmemişken, Amerika keşfedilmeden, Dünya'nın yuvarlaklığı ispat edilmeden yapılmış bir harita. Kızıldeniz'i isminden ötürü direkt olarak kırmızı pastel boyayla temsil edildiği haritada Anadolu'yu da dikkatli bakarsanız hemen Kızıldeniz'in üstünde görebilirsiniz.

Venedikli Keşiş Fra Mauro'nun Haritası (1450)

İşte bu tuhaf bir harita. Afrika, Asya ve Avrupa'nın tasvir edildiği bu haritada, güney, yukarıda çizilmiş. Eğer İtalya'nın çizmesini görebilirseniz, azıcık solunda da tuhaf bir perspektiften Anadolu'yu görebilirsiniz. Hatta kim bilir belki dikkatli bakarsanız Kapadokya yazısını bile görebilirsiniz.

Caverio Haritası (1505)

Coğrafi keşiflerin yeni yeni başladığı henüz Avustralya'dan Dünya'nın bihaber olduğu yıllarda çizilmiş bir harita. Kızıldeniz absürd bir kırmızılıkta resmedilmiş ve onun üstünde de Anadolu'yu görebiliyoruz. İki bayrak ve bir sarayla Osmanlı Coğrafyası'nı süslemiş Caverio

Theatrum Orbis Terrarum (1570)

Dünya Tiyatrosu anlamına gelen ismiyle ilk modern atlas sayılan haritayı Kadıköy'de kafelerde görmüş olma şansınız var, benim görüp 20 dakika başında durmuşluğum vardı. Coğrafi hatalar, Avustralya'nın olmayan güneyi, Güney Amerika'nın şekli, Alaska'nın genişliği gibi öğeleri barındırsa da bu haritanın Anadolu kısmında 3 şehrimizin ismi geçiyor sadece; Troia, Trebizonda ve Coftantinopoli

Japon Haritası (1853)

Japonya'nın kendini merkeze aldığı ve solda Osmanlı Devleti'nin son zamanlarındaki geniş topraklarının görülebildiği harita.

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
13.06.2018

♥ ♥ ♥

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ