Bir Yılda 163 Bin Kişiye Kanser Teşhisi Konuldu: 'Yaşam Koşulları, Hava Kirliliği ve Katkı Maddeleri Riski Artırıyor'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürerkanser teşhis sayısını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer'in soru önergesine cevap veren Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, kanser istatistiklerinin geriden geldiğini belirterek 2014 yılının verilerini paylaştı ve 2014 yılında 163 bin 417 kişiye kanser tanısı konulduğunu belirtti. 

Gürer, '2017 yılı Ağustos ayı itibari ile kanser teşhisi konulan kişi sayısı kaçtır? 2010-2017 yılları arasında kanser verilerinde belirgin bir artış veya azalma meydana gelmiş midir?' sorularını yöneltti.

Birgün gazetesinin aktardığı bilgiye göre CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini cevaplayan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, kanser istatistiklerinin geriden geldiğini belirterek, şu cevabı verdi: 

''Hem ülkemizde hem de kanser kayıtçılığının yapıldığı diğer ülkelerde hastaların tam süreci, tanıların toplanması, doğrulanması ve kalite değerlendirmelerinin yapılarak eşleşmelerin ayıklanması belirli bir süre almaktadır ve buna benzer çeşitli teknik nedenler istatistiklerin geriden gelmesine neden olmaktadır. Örneğin ABD'de bu süre tanı konulan yıldan 22-24 ay sonrasıdır. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından yayınlanan raporda, veri kalitesinin öncelikli olduğu vurgulanmıştır. Ülkemizde de anlatılan gerekçelerle kanser istatistikleri geriden gelmekte olup 2017 yılı verileri henüz gerekli aşamaları tamamlamamıştır.''

Demircan, 2014 yılının istatistiki bilgilerini paylaştı.

Gerekli verilerin tamamlanmadığını söyleyen bu nedenle en son 2014 yılının istatistiki bilgilerini veren Bakan Demircan, 2014 yılının istatistiklerine göre yaşa standardize kanser hızının erkeklerde yüz binde 246,8, kadınlarda ise yüz binde 173,6 olduğunu bildirdi. Bakan Demircan aynı yıl, Türkiye'de bir yılda toplam 163 bin 417 kişiye yeni kanser teşhisi konulduğunu açıkladı.

'Her 100 kişiden 5'ine kanser teşhisi konuyor'

Her 100 kişiden 5’ine kanser teşhisi konulduğunu söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kanserin Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını ve yaşam koşullarının ağırlaşması, hava kirliliğinin artması ve beslenme alışkanlıklarının kansere neden olduğunu belirtti.

'Hileli gıdalar, tatlandırıcılar, gıda ve ürünlerde kullanılan katkı maddeleri kanserin artışına neden olan etkenler arasında'

Hileli gıdaların, tatlandırıcıların ve gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin kanserin artışına neden olan etkenler arasında gösterildiğini belirten Gürer, Sağlık Bakanlığı Başta Olmak üzere, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu alanlarda çalışma yapması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti: 

''Hileli gıdalar, tatlandırıcılar, gıda ve ürünlerde kullanılan katkı maddeleri de kanserin artışına neden olan etkenler arasında gösterilmektedir. Bu etkenler, devletin alacağı tedbirlerle önlenebilecek etkenlerdi. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, denetimlerden sorumlu olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve diğer ilgili kurumların, özellikle hileli gıdalar ve kansere neden olan ürünler konusunda çok daha titiz bir çalışma yapıp, en azından bu alanlarda kansere neden olan etkenlerden bazılarını önleyebilir.''

Gürer ayrıca, nişasta bazlı şurupların, yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların, GDO’lu ürünlerin ve baz istasyonlarının yanı sıra beslenme alışkanlıklarının kanser üzerindeki etkilerinin konuşulması ve gerekli önemlerin alınması talebinde bulundu.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
09.04.2018

Her fırsatta dile getiriyorum GDO'lu besinlere izin veren yöneticileri iyi tanıyın, adamların vizyonuda misyonuda hem gıda bakımından bağımlı hale getirmek dışarıya hem de bu bağımlılığı birde denek gibi kullanıldığımız yapısı oynanmış ürünlerle yaptırıyorlar.Yerli tohumlarımızın yok edilmesine böylesine kör-sağır şekilde tepkisiz kalmayın.Kendinizde, sevdiklerinizde büyük sağlık tehditleri altında.Geçenlerde burada bir haber vardı erkeklerde kısırlık oranı arttı diye, bunun tesadüfmü olduğunu sanıyorsunuz.GDO'lu besinlerle ilgili araştırmaları biraz okuyun, farelerde yapılan deneylerde 3.nesilde üreme durdu.Bizim neslin 3. yada 4.kuşağı aynı sonuçlarla karşılaşmayacakmı, ki bu daha en masum senaryo başa gelebilecek.

09.04.2018

ABD işgal ettiği ülkelerde öncelikle tohum bankalarını talan ediyor, oradaki doğal tohumları Svalbard'a senin benim iyiliğimiz için mi depoluyorlar sanıyorsunuz...Besinlerinize, içtiklerinize, toprağınıza, tohumlarınıza sahip çıkın,bir araştır bakalım sana bunları dayatanlar kendileri ne yiyor saraylarında.

09.04.2018

Daha İlerleyen yıllarda her 100 kişiden 5’ini bırak her 5 kişiden 1’ine kanser teşhisi konacak. Ve beyin tümörü artacak. Bunun sebepleri de artan teknoloji sebebiyle radyasyondan kaynaklanan ölümler başlayacak.

Pasif Kullanıcı
09.04.2018

her çağın bir ölüm hastalığı var eskiden de verem, veba milyonlarca insanı silmiş yeryüzünden şimdi de kanser maalesef. yaşam tarzımız o kadar berbat ki hadi evde kendi yemeğimizi yapalım un, şeker, et katkısız mı? kozmetik de hiç masum değil. sınav stresi, iş bulma stresi, iş buldum ya çıkarırlarsa stresi modern insanı kanser yapar tabii.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ