Bir Yaşımıza Daha Girdik: Limonun İlk Olarak İnsan Eliyle Üretildiğini Biliyor muydunuz?

Limon, portakal, mandalina, greyfurt...Yapısal olarak birbirine bu kadar benzeyen ama tat olarak tamamen farklı olan bu meyveler nasıl da oluşmuş değil mi? Bak sen şu doğanın işine...Değilmiş efendim! Limon, doğada kendi halinde bulunan bir meyve değilmiş, ilk olarak insan eliyle üretilmiş. İki farklı meyvenin çaprazlanması sonucu elde edilen limonun tarihi ise neredeyse milada dayanıyor. 

Limonun hikayesini tam olarak öğrenmek ister misiniz? 👇🏻

Sofralarımızın olmazsa olmazı: Limon

Limon meyvesi, genellikle suyu sıkılarak tüketilir. Ekşi bir tadı olan limon suyu yemeklere, salatalara ayrı bir lezzet katar. Limon ile birbirinden çeşitli tarifler yapabilirsiniz. Kekler, kurabiyeler, zeytinyağlı yemekler...Yaz sıcağında buz gibi bir limonataya hayır diyebilecek olan var mıdır? Limon, özellikle ülkemizde sofralarımızın olmazsa olmazı. Neyse ki Akdeniz ve Ege kıyılarında limon yetiştiriciliği yapılıyor da bizler de bu sayede limondan mahrum kalmıyoruz.

Limonun kökeni tam olarak bilinmese de ilk olarak Güney Asya'dan çıktığı, oradan Arap coğrafyasına ve Kuzey Afrika'ya, ardından İspanya ve Avrupa'ya ulaştığı düşünülüyor. 

Peki ilk kimin aklına gelmiş, bu kadar ekşi bir meyvenin suyunu çıkartıp kullanmak?

Aslında, kimsenin aklına gelmemiş. Limon, doğada bulunan bir meyve değilmiş çünkü!

twitter.com

Bu bilgiyi, 'beni ilgilendirmeyen bir şey söyle' paylaşımı yapan kullanıcı sayesinde öğrendik. Birçok kişi gerçekten bizi ilgilendirmeyen alıntılar yaparken birisi çıkıp limonun kökeni hakkında hepimizi şaşırtacak o gerçeği söyledi:

Görünüşe göre limonlar doğal olarak bulunmuyor. Acı portakal ve turunçgillerin melezi olup, melezleme yoluyla üretilmişler. Yani temelde, hayat bize limon vermedi—biz onları kendimiz yaptık.

"Hayat bize limon vermedi. Biz onları kendimiz yaptık."

Evet, oldukça derin bir anlamı da olan bu cümle aslında mantıken tamamen doğru. Şaşırtıcı olsa da limon aslında doğal olarak bulunan bir meyve değildi. Kaynaklara göre, limon 'turunç' adı verilen Citrus Aurantium meyvesi ile 'ağaç kavunu' adıyla bilinen Citrus Medica'nın çaprazlanması sonucu insan eliyle üretildi. 

Limonun ilk olarak nerede oluşturulduğu bilinmiyor. Ancak limonun ilk olarak Güney Hindistan, Myanmar veya Çin'de ortaya çıktığı düşünülüyor. Kökeni milattan sonra 1'inci yüzyıla kadar uzanan limonun, 11 ila 16'ncı yüzyıl arasındaki dönemde Akdeniz ve Avrupa'da popüler hale gelmeye başladığı görülüyor. 

Nitekim 'limon' ismi de limonla birlikte dünyaya yayılıyor.Türkçede kullanılan 'limon' kelimesi Avrupa dillerinde 'lemon' olarak kullanılıyor. Arapça ve Farsçada da 'limün' veya 'limön' isimlerinin kullanıldığı görülüyor. Günümüzde limon üretimi en çok  Hindistan, Güney Amerika, Güneydoğu Asya, Kaliforniya, Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde yapılıyor.

"Her gün daha çok düşünmemi sağlayan bir şeyler okuyorum."

twitter.com

Bu cümleyi duyunca siz de uzaklara daldınız mı?

twitter.com

'Hayat bize limon vermedi. Biz onları kendimiz yaptık.'

"Zorluklardan bile kendi fırsatlarımızı yaratma gücüne sahibiz."

twitter.com

"Artık var olmamayı istiyorum"

twitter.com

"Var olmayan problemler yaratmak deyince de insan!"

twitter.com

"Beni bozun."

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

"Birkaç dakika sonra..."

twitter.com

Yorumlarda buluşalım!

İlginizi Çekebilir

ABD'de Yaşayan Bir Kadını Ünlü Sporcunun Fotoğrafıyla "Türk Bir Mühendisim" Diyerek Dolandırdı
İşçi Sınıfının Influencer'ı Oğuzhan Alpdoğan Eski Mesai Arkadaşlarını Grevde Yalnız Bırakmadı
Soyadınız Yılmaz mı? Türkiye'de En Çok Kullanılan Soyisimler ve İsimler Belli Oldu!
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Fenerbahçe-Galatasaray Maç Skoru Ne Olur? Yapay Zeka Yanıtladı
Avrupa'nın En Büyük "Fiyaskosu": 1 Milyar Euroluk Dev Havalimanı Çürümeye Terk Edildi
Fenerbahçe - Galatasaray Derbisinde Kazanan Çıkmadı: 1-1
YORUMLAR
12.03.2025

sadece limon degil, portakal, mandalin, pomelo yine aynı şekilde insan eliyle yapilmis meyveler

12.03.2025

bu kadar elzem olmayan bir şeyi üretmek kimin nasıl aklına geldi....

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ