Bir Yaşam Tarzı Rehberi: Eldeki Sarımsak ve Soğan Kokularını En Hızlı Şekilde Önleyin!

Ah! Tavada sotelenen taze sarımsak ve soğanın aroması ile yapılan yemekleri yemesi ne kadar da güzel oluyor. Değil mi? Ancak bu durum pişirme bittiğinde ve ellerinizde o kalıcı kokuyla kaldığınızda, pek de çekici değildir. Mutfağın vazgeçilmezlerinden olan bu ikilinin neden bu kadar inatçı bir koku bıraktığını ve daha da önemlisi bundan nasıl kurtulabileceğinizi hiç merak ettiniz mi?

Sizce sarımsak ve soğanın neden bu kadar keskin bir kokusu var? Hiç bunu düşünmüş müydünüz?

Çünkü sarımsak ve soğanın her ikisi de sülfür bileşikleri içerir. Onları kestiğinizde, bu bileşikler havaya salınır ve elleriniz de dahil olmak üzere temas ettikleri tüm yüzeylere yapışır.

Peki sarımsak ve soğan kokusu neden ellerimize yapışır ve kokusu kolay kolay çıkmaz?

Yukarıda bahsettiğimiz bu sülfür bileşiklerinin yapışkan yapısı, soğan ve sarımsak temizlendikten sonra da kokunun uzun süre kalmasına neden olur. Dahası, sülfür suda çözünmediği için suyla yıkamak bu bileşikleri etkili bir şekilde ortadan kaldırmaz. Bu da ellerinizdeki yağı sadece suyla yıkamaya çalışmak gibidir. O zaman soğan ve sarımsak kokusunu gidermek için suyla yıkamak pek işe yaramaz, değil mi?

O zaman soğan ve sarımsak kokusunu gidermek için ne gibi yöntemler yapılabilir hep beraber bu yöntemlere bir bakalım.

Tabii ellerinizden sarımsak ve soğan kokusunu nasıl çıkaracağınızı bilmek faydalı olsa da, önlem almak her zaman en iyi stratejidir. İşte bu önlemler için birkaç ipucu verelim.

  • Mutfak aletlerini kullanabilirsiniz: Sarımsak ve soğanı işlemek için mutfak aletleri kullanmayı düşünün. Örneğin, bir sarımsak presi sarımsağı dokunmanıza gerek kalmadan kıyabilir. Benzer şekilde, soğanları doğramak için mutfak robotu kullanmak doğrudan teması azaltabilir.

  • Ellerinizi sık sık yıkayın: Pişirme işlemi sırasında ellerinizi sık sık akan soğuk su altında yıkayın. Bu, cildinize yapışan sülfür bileşiklerinin miktarını en aza indirmeye yardımcı olabilir.

  • Ellerinize yağ uygulayabilirsiniz: Sarımsak veya soğanı ellemeden önce ellerinize az miktarda zeytinyağı sürmeyi deneyebilirsiniz. Yağ, cildinizde koruyucu bir bariyer oluşturarak sülfür bileşiklerinin cildinize yapışmasını önleyebilir.

1. Paslanmaz çelik sabun kalıbı adı verilen bu ürün ellerinizdeki kokuları gidermek için kullanışlı bir araçtır.

Paslanmaz çelik, çelikteki moleküllerin ellerinizde sarımsak ve soğan kokusuna neden olan sülfür bileşiklerine bağlanabildiği benzersiz bir özelliğe sahiptir. Sülfür bileşikleri çeliğe bağlandığında, etkili bir şekilde nötralize edilir ve koku giderilir.

2. Limon veya limon suyu, sarımsak ve soğan kokusunu ellerimizden gidermek için doğal formüllerden bir tanesidir.

Limon ve misket limonu gibi turunçgiller yüksek asit oranına sahiptir. Bu meyvelerdeki sitrik asit, ellerinizdeki sülfür bileşiklerinin parçalanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, narenciyenin taze kokusu da kalan kokuları maskelemeye yardımcı olabilir. Bu yöntemi kullanmak için bir limon veya misket limonunun suyunu bir kaseye sıkın, ellerinizi birkaç dakika bu suya batırın ve ardından suyla durulayın. Önlem olarak, ellerinizde herhangi bir kesik varsa, sitrik asit batma hissine neden olabilir.

3. Karbonat, doğal bir koku nötrleştiricidir ve ellerinizdeki sarımsak ve soğan kokularını etkili bir şekilde giderebilir.

Karbonat hem asitleri hem de bazları nötralize ederek çalışır, bu nedenle kokuya neden olan sülfür bileşiklerine karşı koyabilir. Eşit miktarda karbonat ve suyu karıştırarak bir peeling oluşturabilirsiniz. Bu karışımı ellerinizin her yerine sürün ve durulayın. Bu sadece kokuları gidermekle kalmaz, aynı zamanda nazik bir eksfoliyan görevi de görür.

4. Süt, inatçı sarımsak ve soğan kokularından kurtulmaya yardımcı olabilecek bir başka kullanışlı bir üründür.

Sülfür bileşiklerini emebilen ve nötralize edebilen hem yağ hem de proteinler içerir. Sütteki kazein proteini özellikle sülfür bileşikleriyle bağ kurmada ve onları cildinizden uzaklaştırmada etkilidir. Bu yöntem için bir kaseye biraz süt dökün, ellerinizi yaklaşık bir dakika içinde bekletin ve ardından yıkayın. Bu herhangi bir süt türü olabilir, ancak daha yüksek yağ içeriği nedeniyle tam yağlı süt en iyi sonucu verebilir.

5. Aşındırıcı doğası nedeniyle tuz ve asitliği nedeniyle sirke, inatçı kokuları gidermek söz konusu olduğunda güçlü bir ikili oluşturur.

Sirke, özellikle de beyaz sirke, koku giderici özellikleriyle bilinirken, tuz cildinize yapışan sülfür bileşiklerinin temizlenmesine yardımcı olabilir. Bu yöntemi kullanmak için ellerinize biraz sirke dökün, ardından üzerine tuz serpin. Sabun kullanırken yaptığınız gibi ellerinizi birbirine sürtün. Daha sonra ılık su ile durulayın.

6. Kahve telvesi de bir başka doğal yöntemlerden biridir. Güçlü ve hoş bir aromaya sahiptir ve kokuları etkili bir şekilde maskeleyip emebilir.

Ayrıca, sülfür bileşiklerinin temizlenmesine yardımcı olabilecek pürüzlü bir dokuya sahiptirler. Kullanılmış kahve telvesi kullanmak sarımsak ve soğan kokularıyla baş etmenin hem ekonomik hem de çevre dostu bir yoludur. Bir avuç kahve telvesini ellerinizin arasında yaklaşık bir dakika boyunca ovun, ardından durulayın.

7. Dişlerimizin temizliği için kullandığımız diş macunu, ellerimizdeki sarımsak ve soğan kokusunu gidermek için de etkili bir üründür.

Diş macunu, özellikle de güçlü nane kokusuna sahip olanlar, sarımsak ve soğan kokularından kurtulmak için kullanılabilir. Nefesinizi tazelemeye yardımcı olan aynı bileşenler ellerinizde de işe yarayabilir. Ellerinize küçük bir miktar diş macunu sürün ve birbirine sürtün. İşiniz bittiğinde ılık su ile durulayın.

Bu işlemlerden birini seçmeden önce almanız gereken bazı önlemler var. Bunlar;

Örneğin, kuru bir cildiniz varsa, ispirto veya sirke kullanmak gibi kurutucu olabilecek yöntemlerden kaçınmalısınız. Öte yandan, hassas bir cildiniz varsa, süt veya ticari koku gidericiler kullanmak gibi daha hafif bir yöntemi tercih edebilirsiniz. Her zaman cildinizin her yönteme nasıl tepki verdiğine dikkat edin ve hem etkili hem de rahat kullanabileceğiniz bir yöntem seçin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Buharda Pişirilmiş Sebzelerin Besin Değeri Daha mı Fazla? Sağlığımız için Sebzeleri Nasıl Pişirmeliyiz?
Baharatlar Uzun Süre Beklediğinde Bozulur mu? Baharatların Son Kullanma Tarihlerini Açıklıyoruz!
Potansiyelin Kilidini Açın: Meyve ve Sebze Kabuklarını Değerlendirmenin 15 Yaratıcı Yolu

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?